Ero sivun ”Teollisuusveturi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kippari10 (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 38: Rivi 38:
Lisätietoa N-veturista Veturitallissa [[http://www.komentosilta.net/veturitalli.htm]]
Lisätietoa N-veturista Veturitallissa [[http://www.komentosilta.net/veturitalli.htm]]


[[Luokka: Teollisuus]]
[[Luokka: Teollisuus]]
[[Luokka: Veturit ja junayksiköt]]
[[Luokka: Veturit ja junayksiköt|*]]

Versio 5. toukokuuta 2007 kello 10.06

Teollisuusveturi on teollisuuslaitosten käyttöön varta vasten suunniteltu tai vakiomallista muunnettu veturi.

Tyypillisimmät erot ovat linja- ja järjestelyvetureihin nähden koneiston painopisteen siirto voimaan eikä nopeuteen, halkaisijaltaan pienemmät pyörät ja raskaiden junarunkojen siirtelyssä tarvittavat lisäpainot.

Tyypillisiä muunnettuja teollisuusvetureita ovat Karhulan-Sunilan Rautatien ja UPM-Kymmene Oy:n omistamat, Dv12 – veturin alustalle ja korille rakennetut Move 90 – veturit joissa on alkuperäisen V16-moottorin tilalla V12, alun perin halkaisijaltaan 40 mm pienemmät pyörät ja noin 15 tonnin lisäpainot, tai Seikun saha Oy:n nykyinen veturi, VR:n Tve4ratakuorma-autosta muunnettu Move250B (Valmet 201/1982, 0-4-0dh).

UPM-Kymmene Oy:n Move 90-veturi tallissaan Kuusankosken asemalla

Sittemmin UPM-Kymmene Oy:n Move 90 – veturin pyörät on vaihdettu Dv12 -veturin vakiopyöriin koska pienemmästä pyöräkoosta laskettu hyöty vetovoimassa jäi ratkaisevasti vähemmäksi kuin erikoispyörien hinta.

Jostain syystä Move 90 -veturia ei rakennettu muita kuin nämä kaksi edellä mainittua kappaletta.

Varta vasten teollisuuskäyttöön suunniteltuja ovat mm. Valmetin Move 66 ja 67 sekä Lokomon C600 (kaikki kolme 0-6-0 dh); niiden pitkä elonkaari on ollut todellinen menestystarina.

Odotukset olivat syystä korkealla, kun Tampereella valmistui uuden sukupolven teollisuusveturi, Trans Tech Oy:n N-veturi (1990, 0-4-4-0 ds), jonka erikoisuutena on oma käyttömoottori joka pyörälle, kaarteen mukaan ohjautuvat pyöräkerrat, radio-ohjaus, sähköjarru ja luistonestojärjestelmä sekä Dr16-veturin kanssa samantyyppinen Selma-tietokoneohjauslogiikka.

Monet N-veturin komponenteista ovat vaihtokelpoisia Dr16:n eli M -veturin kanssa.

N-veturia tehtiin vain yksi kappale jonka lunasti Kaukas Oy. Veturi saapui omin konein Lauritsalaan 5.4.1991, mutta se osoittautui nopeasti hyvin häiriöherkäksi ja kaiken huipuksi alitehoiseksi, joten marraskuussa 1995 se poistettiin toistaiseksi liikenteestä.

Veturin korvaajaksi ostettiin UPM-Kymmene Oy:ltä kesällä 1996 Move 66 (Valmet 6610/1973, 0-6-0dh). N -veturi siirrettiin Tampereelle Nekalan ratapihalle ulkosäilytykseen ja sitä uhkasi jo romutustuomio, mutta sen siirtoa Suomen Rautatiemuseon kirjoihin esitettiin viime hetkellä.

Vaikka museointihanke ei onnistunut, se toi riittävästi julkisuutta: rautateiden rakentamiseen ja kunnossapitoon erikoistunut Maansiirto Veli Hyyryläinen Oy kiinnostui veturista ja neuvottelujen jälkeen osti sen työveturikseen alkuvuodesta 2005. Veturi peruskunnostettiin Pajakulma Oy:n konepajassa ja se oli hetken aikaa nimikkeellä Dv13; käytännön syistä sen luokitus vaihdettiinkin veturista työkoneeksi ja uudeksi tunnukseksi tuli Ttm1 ja se sai sarjanumeron 91101; marras-joulukuussa 2006 veturiin asennettiin Kouvolassa sepeliaurat.

21. joulukuuta 2006 Tieliikelaitos (14. helmikuuta 2007 alkaen DESTIA) osti Veli Hyyryläinen Oy:n koko osakekannan.

Valmistajan teettämä alkuperäinen noin puolen metrin pituinen N-veturin pienoismalli lahjoitettiin vuonna 2001 Tampereen Museolle.

N -veturin alun perin varsin surkea kohtalo - epäonnistuneet koeajot ja vuosien makaaminen ennen työkoneeksi muuttamista - lienee syy siihen, että sen sukulaismalli, hydrodynaamisella voimansiirrolla varustettu Saalasti Oy:n Otso 8 (0-4-4-0 dh, ei luistonestoa eikä sähköjarrua) jäi koekappaleeksi, joka on tehtaalla varastoituna – ellei ole kaikessa hiljaisuudessa purettu.

Lähteet

  • Resiina-lehdet
  • Eljas Pölhö: Suomen juna- ja raitiovaunukuvasto 1.1.1996 = Finnish motive power 1.1.1996
  • UPM-Kymmene Oy:n kuljetuspäällikön kertoma toukokuussa 2002 olleella ratapenkkaretkellä
  • Trans Tech Oy:n entisen myyntijohtajan kertoma N-veturin synnystä ja vaiheista

Katso myös

Lisätietoa N-veturista Veturitallissa [[1]]