Ero sivun ”Peitinsiipi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p siirsi sivun ”Elytra” uudelle nimelle ”Peitinsiipi”: suomenkielinen nimi
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Elytra''' on monilla [[hyönteiset|hyönteisillä]] tavattavat etusiivet, jotka suojaavat allaan olevia lenninsiipiä. Elytra on kilpimäinen ja kova. Elytra tulee [[kreikka|kreikankielisestä]] tuppea tarkoittavasta ''elytron''-sanasta. Elytra esiintyy yleisesti [[kovakuoriaiset|kovakuoriaisilla]] (''Coleoptera'') ja [[nivelkärsäiset|nivelkärsäisten]] (''Hemiptera'')-lahkossa, johon kuuluvat muun muassa seuraavat nivelkärsäiset kuten [[luteet]], [[kaskaat]], [[kempit]], [[kirvat]], [[jauhiaiset]] ja [[kilpikirvat]]. Joillakin ''[[Carabidae]]''-heimon kovakuoriaisilla elytra ovat kasvaneet yhteen, jolloin laji on lentokyvytön.
'''Peitinsiivet''' (elytra) on monilla [[hyönteiset|hyönteisillä]] tavattavat etusiivet, jotka suojaavat allaan olevia lenninsiipiä. Elytra tulee [[kreikka|kreikankielisestä]] tuppea tarkoittavasta ''elytron''-sanasta. Peitinsiipi on kilpimäinen ja kova. Peitinsiivet esiintyvät yleisesti [[kovakuoriaiset|kovakuoriaisilla]] (''Coleoptera'') ja [[nivelkärsäiset|nivelkärsäisten]] (''Hemiptera'')-lahkossa, johon kuuluvat muun muassa seuraavat nivelkärsäiset kuten [[luteet]], [[kaskaat]], [[kempit]], [[kirvat]], [[jauhiaiset]] ja [[kilpikirvat]]. Joillakin ''[[Carabidae]]''-heimon kovakuoriaisilla peitinsiivet ovat kasvaneet yhteen, jolloin laji on lentokyvytön.


Kovakuoriaisissa loisivat [[punkit]] matkustavat usein elytraan kiinnittyneinä.
Kovakuoriaisissa loisivat [[punkit]] matkustavat usein elytraan kiinnittyneinä.
Rivi 8: Rivi 8:


[[Luokka:Biologia]]
[[Luokka:Biologia]]
[[Luokka:Entomologia]]
[[Luokka:Hyönteisten anatomia]]


[[bg:Елитра]]
[[bg:Елитра]]

Versio 3. toukokuuta 2007 kello 10.17

Peitinsiivet (elytra) on monilla hyönteisillä tavattavat etusiivet, jotka suojaavat allaan olevia lenninsiipiä. Elytra tulee kreikankielisestä tuppea tarkoittavasta elytron-sanasta. Peitinsiipi on kilpimäinen ja kova. Peitinsiivet esiintyvät yleisesti kovakuoriaisilla (Coleoptera) ja nivelkärsäisten (Hemiptera)-lahkossa, johon kuuluvat muun muassa seuraavat nivelkärsäiset kuten luteet, kaskaat, kempit, kirvat, jauhiaiset ja kilpikirvat. Joillakin Carabidae-heimon kovakuoriaisilla peitinsiivet ovat kasvaneet yhteen, jolloin laji on lentokyvytön.

Kovakuoriaisissa loisivat punkit matkustavat usein elytraan kiinnittyneinä.

Lähteet

  • Tirri, Rauno, Lehtonen, Juhani, Lemmetyinen, Risto, Pihakaski, Seppo & Portin, Petter 1993: Biologian sanakirja. Otava, Keuruu. ISBN 951-1-11390-9
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.