Ero sivun ”Despotismi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Usp (keskustelu | muokkaukset)
-{{yhdistettävä|despotia}} +{{Korjattava|Despotismi ja despotia, ovatko ne synonyymejä vai onko despotia vain joku väännös?}}
YonaBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 24: Rivi 24:
[[fr:Despotisme]]
[[fr:Despotisme]]
[[he:עריץ]]
[[he:עריץ]]
[[ka:დესპოტიზმი]]
[[nl:Despotisme]]
[[nl:Despotisme]]
[[ja:独裁主義]]
[[ja:独裁主義]]
Rivi 29: Rivi 30:
[[pt:Despotismo]]
[[pt:Despotismo]]
[[ru:Деспотизм]]
[[ru:Деспотизм]]
[[simple:Despotism]]
[[sk:Despotizmus]]
[[sk:Despotizmus]]
[[sl:Despotizem]]
[[sl:Despotizem]]

Versio 2. toukokuuta 2007 kello 00.35

Malline:Hallitusmuodot Despotismi tarkoittaa valtionhallintoa, jossa joko yksittäinen henkilö tai tiivis, suljettu ryhmä käyttää absoluuttista valtaa.

Sanalla despootti tarkoitetaan yleensä tyrannia tai itsevaltiasta, mutta nimi on muuttunut renessanssin aikana: despootti oli titteli Bysantin valtakunnassa jonka keisari antoi joillekin henkilöille joskus ulkomaalaisille. Sen haltija oli seuraava keisariin Bysantin hierarkiassa.

Despotia

Despotia on yleissana, jolla tarkoitetaan eräissä yhteiskunnallisissa opeissa mielivaltaiseen vallankäyttöön ja fyysiseen voimaan perustuvaa diktatuuria muistuttavaa vallankäytön muotoa. Despotia yhteiskuntajärjestelmän luokituksena on peräisin Aristoteleeltä, joka yhdisti sen pidäkkeettömään yksinvaltiuteen. Äärimmäisessä muodossaan despotia on melko harvinainen ja yksikään yhteiskunta ei ole koskaan tunnustautunut despotiaksi. Puhdasmuotoisessa despotiassa vain yksi ihminen, despootti, on vapaa, ja muut ovat hänen orjiaan, ja ainoat lait ovat hallitsijan sana sekä mahdolliset uskonnolliset lait ja vakiintuneet tavat. Tällainen yhteiskuntamuoto oli Herodotoksen mukaan käytössä muinaisessa Persiassa.

Käytännössä despotia muistuttaa itsevaltaista monarkiaa eikä sitä voida selkeästi erottaa monarkiasta. Aristoteleen mukaan despotia olikin monarkian rappeumamuoto. On huomattava, että despotia on idealisaatio. Käytännössä despootti ei kyennyt esimodernissa yhteiskunnassa käyttämään satunnaista väkivaltaa kuin lähipiiriinsä pääkaupunkinsa alueella. Lisäksi muodollisesti rajoittamattomankin hallitsijan valtaa rajoittivat totunnaistavat ja kirjoittamattomat säännöt.

Nykyaikana sanaa despotia käytetään ainoastaan propagandamerkityksessä puhujalle vastenmielisistä valtioista.