Ero sivun ”Polygamia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 36: Rivi 36:
(Karkea) suomennos:
(Karkea) suomennos:


:Täällä oli muuan heppu Lymeläinen
:Täällä oli muuan heppu Lymestä
:Jolla oli kolme vaimoa kerrallaan
:Jolla oli kolme vaimoa kerrallaan
:Kun kysyttiin, 'Miksi kolmas?'
:Kun kysyttiin, 'Miksi kolmas?'

Versio 1. toukokuuta 2007 kello 13.18

Termiä polygamia (sananmukaisesti moniavioisuus, kreikkaa) käytetään sosiaaliantropologiassa, sosiobiologiassa ja sosiologiassa.

Sosiaaliantropologiassa, polygamia on avioliiton muoto, jossa yhdellä on useita puolisoita samanaikaisesti (vastakohtana monogamialle on vain yksi puoliso kerrallaan).

Polygamian muodot

Polygamiaa esiintyy ainakin kolmessa eri muodossa, polygynia (miehellä useita vaimoja), polyandria (naisella useita miehiä) ja ryhmäavioliitto (usean miehen ja usean naisen välilen liitto). Näistä muodoista polygynia on kaikkein yleisin.

Polygynia

Polygyniassa miehellä on useita naispuolisia aviokumppaneita. Tämä on polygamian muodoista kaikkein yleisin.

Polyandria

Polyandriassa naisella on useita miespuolisia aviokumppaneita.

Huomattava esimerkki polyandriasta on hindukulttuurista kertovassa eepoksessa, Mahabharatassa, missä Pandun kahdesta vaimosta syntyneillä viidellä pojalla on yksi yhteinen vaimo, Draupadi. Nykyään polyandriaa tavataan joissain osin Intiaa ja Tiibetiä. Miehet ovat usein veljeksiä keskenään.

Ryhmäavioliitto

Ryhmäavioliitto voi esiintyä useissa muodoissa, sellaisissa missä useampi kuin yksi nainen ja useampi kuin yksi mies elää yhdessä perheyksikössä avioliittomaisesti, ja kaikki jakavat vastuun liitosta syntyvistä lapsista. Sellaisissa Robert A. Heinleinin scifi-kirjoissa kuten Kuu on julma, kissa muurin läpi, Time enough for love kuvaillaan sellaista ryhmäavioliiton muotoja jota ei ole tavattu todellisuudessa.

Ryhmäsuhteet

Ryhmäsuhteissa kaikki osapuolet ovat jossain määrin ystävystyneet ja ovat tekemisissä keskenään. He voivat myös asua yhdessä jakaen elämän. Joidenkin osapuolten välillä on romanttisia rakkaussuhteita.

Kaksinnaiminen

Kaksinnaiminen on polygamian muoto jossa henkilöllä on kaksi aviopuolisoa. Useissa maissa kaksinnaiminen on kielletty laissa. Kaksinnaimisiksi lasketaan sekä tapaukset, jossa esimerkiksi vaimot ovat tietoisia toisistaan tai jossa mies perustaa uuden perheen jonnekin muualle toisen vaimon kanssa, pitäen vaimot salassa ja erillään toisistan.

Trigamia

Trigamia-termillä viitattiin Englannissa 1600-luvulta 1800-luvulle henkilöön, jolla oli kolme puolisoa samaan aikaan.

Tyypillinen esimerkki termin käytöstä löytyy Edward Learin runosta:

There was an old fellow of Lyme
Who lived with three wives at one time.
When asked, 'Why the third?'
He replied, 'One’s absurd,
And bigamy, sir, is a crime.'

(Karkea) suomennos:

Täällä oli muuan heppu Lymestä
Jolla oli kolme vaimoa kerrallaan
Kun kysyttiin, 'Miksi kolmas?'
Hän vastasi, 'Yksi on järjetöntä,
Ja kaksinnaiminen, herraseni, on rikollista.'

Nykyisin trigamia tarkoittaa lähinnä kaksinkertaista kaksinnaimista.

Polygamia maailmanlaajuisesti

Maat joissa polygamia on hyväksyttävää (vihreällä)

George P. Murdock tutki vuosina 1960–1980 1231 yhteisöä. Hän havaitsi, että 186 näistä oli yksiaivoisia, 453:ssa oli ajoittaista polygyniaa, 558:ssa polygyniaa ja neljässä polyadnriaa.

Sellaisissakin yhteisöissä, missä polygynia on sallittua, polygynia on usein harvinaista. Useamman kuin yhden vaimon pitäminen vaatii yleensä huomattavia resursseja ja onkin merkki vallasta ja varallisuudesta. Tällaisia tapauksia on useissa perinteisissä islamilaisissa yhteisöissä ja keisarillisessa Kiinassa.

Eräissä yhteisöissä joissa polygamia on muodollisesti kielletty, yleinen mielipide voi kuitenkin sallia useiden rakastajien tai kihlattujen pitämisen. Eräiden havainnoijien mielestä sosiaalinen tilaus polygynialle on alueilla, joissa lapsikuolleisuus on suuri (esim. helposti leviävät tartuntataudit, karut olosuhteet). Polygynia mahdollistaisi geenipoolin monipuolisuuden.

Polygamia kiinalaisessa kultuurissa

Ennen Kiinan kansantasavallan perustamista oli laillista pitää vaimoa ja useita jalkavaimoja. Keisarilla, hallituksen virkailijoilla ja rikkailla kauppiailla oli jopa useita satoja jalkavaimoja.

Kungfutsealaisuudessa miehen kykenevyys perheen hallitsemiseen, joka tavallisesti tarkoittaa enemmän kuin yhtä vaimoa ja yhtä lapsikatrasta, oli yksi askel henkilökohtaisessa kasvussa. Kungfutsealaisuus ei rajoittunut pelkästään Kiinaan. Sitä ja siten myös polygyniaa harjoitettiin myös Koreassa, Taiwanissa ja Japanissa. Demokratian aikakaudella polygamia on ollut kiellettyä näissä maissa.

Tilanne Kiinan alueella

Keisarillisen Kiinan romahtamisen jälkeen polygamia kiellettiin. Kuitenkin, ei ole ollut epätavallista avioituneelle mihelle ottaa rakastajatarta, josta myöhemmin tulee seuraava vaimo. Esimerkiksi puhemies Mao Zedong eli rakkaussuhteessa Jiang Qingiin huolimatta siitä ettei hän ollut eronnut kolmannesta vaoimostaan He Zizhenista. Jiang Qingistä tuli Maon neljäs vaimo.

Mongoliassa on ollut keskustelua polygamian laillistamisesta mies ja naispopulaation epätasapainon vähentämiseksi.

Hongkongissa, polygamia kiellettiin lokakuussa 1971. Kuitenkin sitä harjoitetaan Hongkongissa ja Macaossa.

Man-Lun Ng, Humboldtin yliopistosta Berliinistä raportoi tilanteesta Hongkongissa: siellä on arviolta 2 miljoonaa avioparia, ja arviolta kolmella sadalla tuhannella aviomiehellä on rakastajatar kiinassa (1996). Vuonna 1995, 40 % avioliiton ulkopuolisista suhteista on pitkäaikaisia. Eräiden viitteiden mukaan hongkongilaiset ovat tyytymättömiä yksiavioisuuteen.

Perinteinen suhtautuminen rakastajiin heijastelee sanontaa "vaimo ei ole niin hyvä kuin jalkavaimo, jalkavaimo ei ole niin hyvä kuin prostitoitu, prostitoitu ei ole niin hyvä kuin salainen ihastus. Sellaisten naisten määrä joista tulee salainen toinen vaimo on jopa kasvamassa Kiinan alueella. Termit 二奶 ja 包二奶 viittaavat toiseen naiseen ja toisen naisen omistamiseen. 二奶村 tarkoittaa kylää tai paikkaa jossa toinen, salainen vaimo elää.

Toisin kuin polygynia, polyandria on tabu. Kuitenkin yhden lapsen politiikka on lisännyt miesten määrää suhteessa naisiin, ja se voi vaikuttaa tilanteen muuttumiseen.

Polygamia ja uskonto

Hindulaisuus

Sekä polygamiaa että polyandriaa on harjoitettu jo ammoisina aikoina tietyissä hinduyhteisöissä. Hindulaisuudessa Veda-kaudella ei kielletty tai rohkaistu polygamian harjoittamista. Historiallisesti, kuninkaat saattoivat ajoittain ottaa jalkavaimoja. Esimerkiksi, Vijaynagaran keisarilla Krishnadevarayalla oli useita "vaimoja". Hindulaisessa avioliittolainsäädännössä, Intian perustuslaissa, polygamia on kielletty hinduilta, jainseilta ja sikheiltä. Kuitenkin Intian muslimeille on sallittua pitää useita vaimoja. Intiassa on käyty jonkin verran keskustelua avioliittolainsäädännön yhtenäistämisestä eri uskontojen välille. Varhaisessa veda-kirjallisuudessa on paljon mainintoja polygamista.

Juutalaisuus

Polygamia oli sallittua raamatullisessa juutalaisuudessa, mutta kuitenkin se on ollut kautta historian pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Nykyisin useimmat juutalaisuuden suuntaukset ovat kieltäneet polygamian. Monet juutalaiset perheet sellaista maista kuin Iran ja Jemen on yhdistetty käytäntöön, jossa perhe koostuu miehestä, kahdesta tai useammasta vaimosta ja heidän lapsista.

Buddhalaisuus

Buddhalaisuudessa ei varsinaisesti oteta kantaa polygamiaan.

Kristinusko

Vanhassa testamentissa on useita mainintoja polygamista. Nykykäsityksen mukaan uuden liiton ajalla polygamia ei ole hyväksyttävää.

Mormonismi

Mormonien ja polygamian suhdetta valottaa teksti Moniavioisuus - mormonikirkon kiviriippa

Islam

Polygamia muslimeilla, sekä käytännössä että laissa, vaihtelee laajasti islamilaisessa maailmassa. Eräissä muslimimaissa, polygamia on suhteellisen yleistä, samalla kun monissa muissa, se on joko lähes tai kokonaan olemantonta. Polygamiaa harjoitetaan eniten länsi-Afrikan muslimien keskuudessa (siellä sitä harjoittavat myös muut kuin muslimit), samoin kuin tietyissä arabivaltioissa, kuten Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Muualla islamilaisessa maailmassa polygamia on suhteellisen harvinaissa, joissakin maissa jopa kokonaan kiellettyä.

Perinteisessä islamilaisessa laissa, mies voi ottaa 4 vaimoa, ja jokaisella heistä pitää olla omaa omaisuutta ja omat myötäjäiset. Tavallisesti vaimoilla on vain vähän tai ei ollenkaan kontakteja toisiinsa. Usein he asuvat omissa asunnoissaan, joskus jopa eri kaupungeissa huolimvatta siitä, että he jakavat saman aviomiehen. Polygamia onkin rajoittunut varakkaisiin miehiin. Eräissä islamilaisissa maissa miehille onkin kiellettyä avioitua useamman naisen kanssa jos he eivät kykene ylläpitämään vaimojaan.

Koraani sallii miehen pitävän neljää vaimoa samanaikaisesti. An-Nisa suuran 3. säkeessä:

"Jos pelkäätte, ett'ette voi menetellä oikeudenmukaisesti orpoja kohtaan, naikaa silloin ne naispuoliset (orpojen joukosta), joista pidätte, kaksi, kolme tai neljä, mutta jos pelkäätte, ett' ette voisi olla tasapuolisia noin useata kohtaan, niin naikaa vain yksi ainoa heistä tai niistä orjattarista, joita omistatte. Tämä on mukavin tapa välttää vääryyttä."

On tärkeää huomata mitä tarkoitetaan orvoilla tytöillä tässä yhteydessä. Molemmilta puolilta orpo, ja ilman muuta perhettä oleva tyttö on hyvin heikossa asemassa yhteisössä, ja käytännöllisesti katsoen täysin ilman tunnustettavia oikeuksia. Suhde miehen ja orpotytön välillä täyttää ne kriteerit, mitä on asetettu Koraanin säkeissä 4:23 ja 4:24.

Jotkut muslimi kuitenkin uskovat että polygamia on rajoitettua, he lainaavat säettä 4:129:

"Ette koskaan kykene kohtelemaan kaikkia vaimojanne samalla tavalla, vaikka sitä hartaasti toivoisittekin. Älkää kuitenkaan kääntykö koko mieltymyksellänne yhtäänne, jättäen toisen itsekseen aivan kuin johonkin välitilaan. Jos teette hyvää ja kartatte pahaa, niin Jumala on totisesti armollinen ja laupias."

Laillisuustilanne

Useimmat läntiset maat eivät tunnusta moniavioisuutta. Kuitenkin on vain harvoja maita joissa moniavioisuuden kaltainen elämäntyyli on kriminalisoitu, maat eivät yksinkertaisesti anna mitään virallista asemaa polygamialle. Eräissä osissa Yhdysvaltoja myös moniavioinen elämäntyyli on kriminalisoitu, nämä lait ovat mormoneja vastaan.

Moninkertaiset erot ja avioitumiset polygamiassa

Eräät perheet ovat käyttäneet eroamista ja uudelleenavioitumista porsaanreikänä välttääkseen syytteet kaksinnaimisesta. Sellaisissa tapauksissa mies avioituu ensimmäisen vaimon kanssa, vaimo ottaa miehensä sukunimen. Sen jälkeen he eroavat ja mies menee uudelleen naimisiin. Tätä toistetaan kunnes mies on mennyt naimisiin ja eronnut kaikista vaimoistaan. Tämän avulla kaikki vaimot tuntevat oikeutetuksi käyttämään samaa sukunimeä. Vaikka kaikki vaimot, mahdollisesti viimeistä lukuun ottamatta ovat eronneet laillisesti, silti he käyttäytyvät kuin olisivat naimisissa edelleen. Koska ero on tapahtunut aina ennen uudelleen avioitumista, lakia ei ole rikottu missään vaiheessa.

Polygamia nykyään

Omissa yhteisöissään elävät löytävät yleensä lisäpuolisonsa omasta yhteisöstään tai verkoistaan. Monissa tapauksissa tämä johtaa moniavioisten perheiden tyttärien järjestettyihin avioliittoihin paljon vanhemman miehen kanssa, jolla on jo useita vaimoja. Joissakin tapauksissa miehellä on lapsia edellisistä avioliitoista.

Avioitumisikä on usein matala ja joskus alle laillisen alarajan. Ei myöskään ole epätavallista lähisukulaisten avioituminen. Tämä johtuu osittain monimutkaisten sukulaisuussuhteiden tuottamista hankaluuksista.

Nykyaikaiseen vastuulliseen polygamiaan kuluu kaikkien osapuolten välinen kunnioitus ja turvallisen ilmapiirin luominen. He myös ovat valistuneita sukupuolitaudeista ja huolehtivat ehkäisystä.

Internet on eräille moniavioisille tärkeä väline uusien puolisoiden löytämiseen ja yhteyden pitämiseen. Usein keskustelupalstoilla nähdään polygamia yhden miehen ja usean naisen suhteena. Kehittyneeseen polygamiaan kuuluvat myös suhteet joissa useampi mies ja useampi nainen voivat jakaa arjen yhdessä rakastaen toisiaan ilman seksuaalisia suhteita saman tai eri sukupuolen välillä.

Polygamia fiktiivisessä kirjallisuudessa ja viihteessä

Lukuisat kirjailijat ovat julkaisseet näkemyksiään kirjoittamalla fiktiivisistä maailmoista joissa polygamia on aviosuhteiden yleisin tyyppi. Robert A. Heinlein käyttää tätä teemaa useissa romaaneissaan, kuten teoksessaan Stranger in a Strange Land

Dan Simmons kuvailee kirjassaan Endyminon kulttuuria, jossa on kolmen henkilön välisiä avioliittoja.

Star Trek: Enterprisessä aluksen fyysikolla, Dr. Phloxilla on kolme vaimoa, ja jokaisella hänen vaimollaan on kolme miestä (mukaan lukien Dr. Phlox). Yhksi Phloxin vaimoista on kiinnostunut avioliiton ulkopuolisesta suhteesta ihmisen kanssa, mihin Phlox ei erityisesti rohkaise tai vastusta.

Televisiosarjassa Babylon 5 Kentaurilaiset sallivat miehellä olevan useamman kuin yhden vaimon.

Random House julkaisee palkintoja voittaneen kirjailijan David Ebershoffin seuraavan romaanin The 19th Wife vuonna 2008. Se kertoo Ann Eliza Youngista ja mormonien polygamiasta nykypäivän Yhdysvalloissa. Ebershoff on kirjoittanut myös kansainvälisen bestsellerin Tanskalainen tyttö.

Amerikkalainen tv-sarja Big Love kertoo mormonimiehestä jolla on kolme vaimoa.

Katso myös

Aiheesta muualla