Ero sivun ”Star Wars: Episodi III – Sithin kosto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
juliste
p typo
Rivi 22: Rivi 22:
==Juoni==
==Juoni==
{{juonipaljastus}}
{{juonipaljastus}}
Galaktinen tasavalta on sodassa [[Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaatio]]ta vastaan. Separatistit ovat hyökkänneet tasavallan pääkaupunkiplaneetalle [[Coruscant]]iin ja kaapanneet ylikansleri [[Palpatine]]n.
Galaktinen tasavalta on sodassa [[Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaatio]]ta vastaan. Separatistit ovat hyökänneet tasavallan pääkaupunkiplaneetalle [[Coruscant]]iin ja kaapanneet ylikansleri [[Palpatine]]n.


Jedimestari [[Obi-Wan Kenobi]] ja hänen entinen oppilaansa [[Anakin Skywalker]] johtavat pelastustehtävää Palpatinen vapauttamiseksi. Valtaisan avaruustaistelun aikana Obi-Wanin avaruusalus vaurioituu, ja jedit laskeutuvat separatistien [[lippulaiva|lippulaivan]] ''Näkymättömän käden'' hangaariin. He saapuvat huoneeseen, jossa [[kreivi Dooku]] pitää Palpatinea vankinaan. Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker taistelevat kreivi Dookua vastaan, ja valosapelitaistelun aikana Dooku menettää molemmat kätensä. Palpatinen rohkaisemana Anakin tappaa puolustuskyvyttömän Dookun. ''Näkymätön käsi'' vaurioituu avaruustaistelussa ja putoa Coruscantin pinnalle, mutta Anakin ohjaa aluksen hylätylle [[kiitotie]]lle.
Jedimestari [[Obi-Wan Kenobi]] ja hänen entinen oppilaansa [[Anakin Skywalker]] johtavat pelastustehtävää Palpatinen vapauttamiseksi. Valtaisan avaruustaistelun aikana Obi-Wanin avaruusalus vaurioituu, ja jedit laskeutuvat separatistien [[lippulaiva|lippulaivan]] ''Näkymättömän käden'' hangaariin. He saapuvat huoneeseen, jossa [[kreivi Dooku]] pitää Palpatinea vankinaan. Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker taistelevat kreivi Dookua vastaan, ja valosapelitaistelun aikana Dooku menettää molemmat kätensä. Palpatinen rohkaisemana Anakin tappaa puolustuskyvyttömän Dookun. ''Näkymätön käsi'' vaurioituu avaruustaistelussa ja putoa Coruscantin pinnalle, mutta Anakin ohjaa aluksen hylätylle [[kiitotie]]lle.

Versio 26. huhtikuuta 2007 kello 18.53

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
[[Tiedosto:|250px|]]
Ohjaaja George Lucas
Käsikirjoittaja George Lucas
Tom Stoppard
Tuottaja George Lucas
Rick McCallum
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja David Tattersall
Leikkaaja Roger Barton
Ben Burtt
Tuotantosuunnittelija Gavin Bocquet
Pukusuunnittelija Trisha Biggar
Pääosat Hayden Christensen
Ewan McGregor
Natalie Portman
Ian McDiarmid
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Lucasfilm ltd.
Levittäjä InterCom
20th Century Studios
Netflix
Vudu
Disney+
Ensi-ilta 19. toukokuuta 2005
Kesto 140 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto on George Lucasin luoman Tähtien sota -elokuvasarjan aikajärjestyksessä kolmas ja ilmestymisjärjestyksessä kuudes elokuva, joka ilmestyi elokuvateattereihin 19. toukokuuta 2005. Elokuvan ohjasi George Lucas, ja sen pääosissa esiintyvät Hayden Christensen, Ewan McGregor, Natalie Portman ja Ian McDiarmid.

Elokuva vei Cannesin elokuvajuhlilla huomiota kilpailusarjaan osallistuneilta filmeiltä. Lucas itse on sanonut elokuvan olevan synkempi ja väkivaltaisempi kuin aikaisemmat Tähtien sota -elokuvat. Helsingin Sanomien arvostelijan mukaan toimintakohtausten tietokonetehosteet olivat vaikuttavia, mutta dialogi köyhää ja dramatiikka puuttui kokonaan - tämän elokuvan dramaattisen loppuratkaisunhan useimmat katsojat jo tietävät. Toisaalta Suomen suurimman elokuvalehden, Hohdon mukaan elokuvan yllättävyys piilee nimenomaan tuossa seikassa ja elokuva oli muutenkin erinomainen teos. Useimmat suomalaiset kriitikot ovat myöntäneet elokuvan olevan uudemman trilogian paras, mutta huonompi kuin alkuperäinen trilogia.

Yhdysvalloissa elokuva keräsi 24 tunnissa 50 miljoonaa euroa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Elokuvaa näytettiin näiden 24 tunnin aikana Yhdysvalloissa lähes 3 700 elokuvateatterissa noin 9 400 näytöksessä. Monet yhdysvaltaiset kriitikot ylistivät elokuvaa, esimerkiksi New York Times -sanomalehden elokuvakriitikko A. O. Scott julisti elokuvan parhaimmaksi Tähtien sodaksi.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Galaktinen tasavalta on sodassa Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaatiota vastaan. Separatistit ovat hyökänneet tasavallan pääkaupunkiplaneetalle Coruscantiin ja kaapanneet ylikansleri Palpatinen.

Jedimestari Obi-Wan Kenobi ja hänen entinen oppilaansa Anakin Skywalker johtavat pelastustehtävää Palpatinen vapauttamiseksi. Valtaisan avaruustaistelun aikana Obi-Wanin avaruusalus vaurioituu, ja jedit laskeutuvat separatistien lippulaivan Näkymättömän käden hangaariin. He saapuvat huoneeseen, jossa kreivi Dooku pitää Palpatinea vankinaan. Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker taistelevat kreivi Dookua vastaan, ja valosapelitaistelun aikana Dooku menettää molemmat kätensä. Palpatinen rohkaisemana Anakin tappaa puolustuskyvyttömän Dookun. Näkymätön käsi vaurioituu avaruustaistelussa ja putoa Coruscantin pinnalle, mutta Anakin ohjaa aluksen hylätylle kiitotielle.

Anakin Skywalkeria ylistetään sotasankarina, ja hän tapaa kenenkään tietämättä vaimonsa Padmé Amidalan. Padmé kertoo olevansa raskaana.

Ylikansleri Palpatine nimittää Anakinin edustajakseen jedineuvostoon. Jedineuvosto vastentahtoisesti hyväksyy Anakinin jäsenekseen, muttei anna hänelle jedimestarin arvonimeä. Obi-Wan pyytää Anakinia vakoilemaan Palpatinea. Anakin saapuu Galaksien oopperataloon katsomaan balettiesitystä Palpatinen kanssa, ja esityksen aikana ylikansleri kertoo sithlordi Darth Plagueisista, joka kykeni pelastamaan läheisiään kuolemalta Voiman avulla. Tarina alkaa kiinnostaa Anakinia, sillä hän on nähnyt painajaisia Padmén kuolemasta.

Obi-Wan lähetään Utapaulle tehtävänään pidättää tai tuhota kenraali Grievous, konfederaation droidiarmeijan johtaja. Hän löytää Grievousin ja joutuu kaksintaisteluun kenraalia vastaan. Taistelun aikana Obi-Wan avaa Grievousin sisäelimiä suojelevan metallilevyn ja ampuu laserpistoolilla kenraalin rintakehään. Osumat tuhoavat välittömästi Grievousin.

Coruscantilla Palpatine paljastaa Anakin Skywalkerille olevansa sithlordi Darth Sidious. Anakin yrittää tappaa ylikanslerin valosapelillaan, mutta päättääkin kertoa hänestä jedineuvostolle. Hän kertoo jedimestari Mace Windulle ylikanslerin todellisesta henkilöllisyydestä. Mace Windu, Saesee Tiin, Agen Kolar ja Kit Fisto yrittävät pidättää ylikanslerin, mutta Palpatine tappaa Tiinin, Kolarin ja Fiston. Windun ja Palpatinen valosapelitaistelun aikana Anakin saapuu ylikanslerin toimistoon. Hän leikkaa Windun käden irti valosapelillaan ja Palpatine surmaa jedimestarin Voimasalamoilla. Palpatine ottaa Anakinin oppipojakseen ja antaa hänelle sith-nimen Darth Vader.

Palpatine antaa kloonisotilaille käskyn 66, käskyn tuhota jedit. Kloonit tappavat jedejä ympäri galaksia, mutta Obi-Wan Kenobi ja Yoda selviävät hengissä. Darth Vader johtaa kloonisotilaiden hyökkäystä jeditemppeliin. Jeditemppelin verilöylyn jälkeen Vader saapuu Padmén luokse ja kertoo lähtevänsä Mustafariin, jonne separatistineuvoston jäsenet ovat paenneet.

Senaattori Bail Organa pelastaa Obi-Wanin ja Yodan ja vie heidät jeditemppeliin. Temppelissä Obi-Wan katsoo nauhoitusta, jossa Anakin surmaa jedejä. Yodan mukaan heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin tuhota sithit. Samaan aikaan Palpatine kertoo senaatille "jedien vallankaappausyrityksestä" ja julistaa tasavallan Galaktiseksi imperiumiksi.

Mustafarissa Darth Vader saapuu konfederaation linnoitukseen ja tappaa separatistineuvoston jäsenet, mukaan lukien Kauppaliiton varakuninkaan Nute Gunrayn.

Obi-Wan saapuu Padmén luokse ja kertoo Anakinin kääntyneen Voiman pimeälle puolelle. Padmé lähtee avaruusaluksellaan Mustafariin, mutta kenenkään tietämättä myös Obi-Wan piilottautuu alukselle. Mustafarissa Vader ja Padmé kohtaavat toisensa.Vader ehdottaa, että voisivat syrjäyttää Palpatinen ja hallita galaksia yhdessä. Kauhistunut Padmé ymmärtää Obi-Wanin tarinan olleen totta. Obi-Wan saapuu paikalle ja Vader kuvittelee vaimonsa pettäneen hänet. Hän alkaa kuristaa Padméa Voiman avulla, mutta Obi-Wan kieltää häntä. Padmé menettää tajuntansa, ja Obi-Wan ja Vader aloittavat valosapelitaistelun.

Coruscantin senaatintalossa Yoda haastaa Palpatinen valosapelitaisteluun. He taistelevat, mutta Palpatine on liian voimakas vastustaja Yodalle. Hän pakenee senaattori Bail Organan avulla.

Obi-Wanin ja Vaderin valosapelitaistelu jatkuu, kunnes Obi-Wan leikkaa entisen oppilaansa vasemman käden ja molemmat jalat. Vader kaatuu ja vierii laavavirran lähistölle, ja laavan kuumuus sytyttää hänet liekkeihin. Obi-Wan jättää Vaderin kuolemaan ja lähtee Mustafarista Padmén kanssa. Niin sanotun ihmisanakinin viimeiset sanat olivat Obi-Wanille "I Hate You!". Palpatine saapuu kloonisotilaiden kanssa Mustafariin ja pelastaa Vaderin hengen.

Padmé saa hoitoa lääkintädroideilta, mutta hän on menettänyt halunsa elää. Hän synnyttää kaksoset ja nimeää heidät Lukeksi ja Leiaksi. Padmé sanoo Obi-Wanille, että Anakinissa on vielä jäljellä hyvyyttä. Sen sanottuaan hän kuolee.

Samaan aikaan Vader viedään Coruscantille ja hänelle annetaan elintoimintoja ylläpitävä haarniska. Palpatine kertoo Vaderin tappaneen Padmén. Vaderin viha tuhoaa kaikki droidit ja leikkausvälineet paikalla.

Tantive IV:lla Obi-Wan Kenobi, Yoda ja Bail Organa päättävät, että lapset erotaan ja piilotetaan. Obi-Wan ja Yoda päättävät lähteä maanpakoon. Bail ja hänen vaimonsa ottavat Leian adoptiolapsekseen, ja Obi-Wan luovuttaa Luken Owen ja Beru Larsille.

Elokuva päättyy jo ensimmäisestä Star Wars -elokuvasta tuttuun Tatooinen kaksoisauringonlaskuun.

Rooliluettelo

Näyttelijä Rooli(t)
Hayden Christensen Anakin Skywalker/Darth Vader
Ewan McGregor Obi-Wan Kenobi
Natalie Portman Padmé Amidala
Ian McDiarmid Palpatine/Darth Sidious
Samuel L. Jackson Mace Windu
Frank Oz Yodan ääni
Kenny Baker R2-D2
Anthony Daniels C-3PO
Dannl Faytonni
Matthew Wood Kenraali Grievousin ääni
Christopher Lee Kreivi Dooku/Darth Tyranus
Temeura Morrison Komentaja Cody
Komentaja Green ääni
Kloonisotilaiden äänet
James Earl Jones Darth Vaderin ääni
Peter Mayhew Chewbacca
Michael Kingma Tarfful
Bruce Spence Tion Medon
Joel Edgerdon Owen Lars
Bonnie Piesse Beru Lars
Jimmy Smits Bail Organa
Rebecca Jackson Mendoza Breha Organa
Rohan Nichols Kapteeni Antilles
Jeremy Bulloch Kapteeni Colton
Wayne Pygram Kuvernööri Tarkin
Jerome Blake Mas Amedda
Sandi Finlay Sly Moore
Genevieve O'Reilly Mon Mothma
Matt Rowan Orn Free Taa
Warren Owens Fang Zar
Kee Chan Malé-Dee
Paul Spence Ask Aak
Rena Owen Nee Alavar
Christopher Kirby Giddean Danu
Olive Levi Fema Baab
Amanda Lucas Terr Taneel
George Lucas Paroni Papanoida
Katie Lucas Chi Eekway
Silas Carson Ki-Adi-Mundi
Nute Gunray
Amy Allen Aayla Secura
Ben Cooke Kit Fisto
Tux Akindoyeni Agen Kolar
Mimi Daraphet Bultar Swan
Lily Nyamwasa Stass Allie
Orli Shosnan Shaak Ti
Fay David Luminara Unduli
Nalini Krishan Barriss Offee
Nick Cillard Cin Drallig
Jett Lucas Zett Jukassa
Moysy McCallum Bene
Coinneach Alexander Whie
Sandy Thompson Rune Haako
Marty Wetherill Passel Argente
Paul Nicholson Po Nudo
Jay Laga'aia Kapteeni Typho
Oliver Ford Davies Sio Bibble
Keisha Castle-Hughes Kuningatar Apailana
Graeme Blundel Ruwee Naberrie
Trisha Noble Jobal Naberrie
Keira Wingate Ryoo Naberrie
Hayley Mooy Pooja Naberrie

Soundtrack

Sithin koston soundtrack julkaistiin 3. maaliskuuta 2005.

Kappaleet
  1. Star Wars and the Revenge of the Sith
  2. Anakin's Dream
  3. Battle of the Heroes
  4. Anakin's Betrayal
  5. General Grievous
  6. Palpatine's Teachings
  7. Grievous and the Droids
  8. Padmé's Ruminations
  9. Anakin vs. Obi-Wan
  10. Anakin's Dark Deeds
  11. Enter Lord Vader
  12. The Immolation Scene
  13. Grievous Speaks to Lord Sidious
  14. The Birth of the Twins and Padmé's Destiny
  15. A New Hope and End Credits

Nippelitietoa

  • Elokuvan alkuperäisen nimen olisi pitänyt olla "Star Wars Episode III: Rise of the Empire" eli "Tähtien sota: Episodi III – Imperiumin nousu".
  • Obi-Wan Kenobin käyttämä valosapeli on sama kuin ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa.
  • Chewbaccan saaman suosion vuoksi George Lucas päätti laittaa hänet elokuvaan.
  • C-3PO, R2-D2, Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker ovat ainoat Tähtien sota -hahmot, jotka ovat esiintyneet kaikissa Tähtien sota -elokuvissa.
  • Sithin kostossa nähdään eniten planeettoja kaikista Tähtien sota -elokuvista. Planeetat ovat Coruscant, Utapau, Kashyyyk, Mygeeto, Felucia, Cato Neimoidia, Saleucami, Mustafar, Polis Massa, Naboo ja Tatooine. Dagobah-planeetalle sijoittuva kohtaus kuvattiin, mutta se leikattiin elokuvan lopullisesta versiosta.
  • Komentaja Cody -hahmon nimi on viittaus 1950-luvun elokuvissa esiintyneeseen "Commando Cody" -nimiseen hahmoon.
  • Käsikirjoittaja Tom Stoppard auttoi George Lucasia elokuvan dialogin käsikirjoittamisessa, mutta hänen nimensä ei esiinny lopputeksteissä.
  • George Lucas paljasti eräässä haastattelussaan, että Steven Spielberg auttoi häntä muutamien valosapelitaisteluiden suunnittelussa.
  • Millennium Falconia muistuttavan avaruusaluksen voi nähdä elokuvan alkupuolella laskeutumassa senaatintalon lähistöllä.
  • Utapau-planeetan nimi esiintyi jo Uuden toivon varhaisissa käsikirjoitusversioissa aavikkoplaneetta Tatooinen nimenä. "Utapau" oli myös eräs Naboo-planeetan nimiehdotuksista Pimeän uhan ensimmäisissä käsikirjoitusversioissa.
  • Mustafar-planeetan nimen piti alun perin olla "Mufasta".
  • Elokuva ei ole Chewbaccan kotiplaneetan Kashyyykin ensimmäinen esiintyminen Tähtien sodassa. Planeetta esiintyi jo vuonna 1978 ilmestyneessä The Star Wars Holiday Special -televisioelokuvassa. Kashyyyk on esiintynyt myös useissa Tähtien sota -aiheisissa kirjoissa, sarjakuvissa ja videopeleissä.
  • Kenraali Grievous jatkuva yskiminen selitettiin Clone Wars -piirrossarjassa. Eräässä sarjan jaksossa Mace Windu vahingoitti Grievousin sisäelimiä Voiman avulla, ja sisäelimien saamat vauriot ilmenivät Grievousin yskimisenä.
  • Grievousin yskiminen on itse asiassa äänitettyä George Lucasin yskimistä. Hän yski jatkuvasti kuvausten aikana, ja Industrial Light and Magicin työntekijät äänittivät hänen yskimistään ja käyttivät sitä Grievousin yskimisen toteuttamisessa.
  • Grievousin lippulaiva on nimeltään Näkymätön käsi. Tämä on viittaus Adam Smithin kehittämässä teoriassa esiintyvään sosiaaliseen mekanismiin, jonka mukaan yksilön oma etu toimii myös yhteisen edun hyväksi.
  • Senaattori Bail Organan avaruusalus Tantive IV nähtiin Uuden toivon avauskohtauksessa.
  • Elokuvassa Obi-Wan Kenobi mainitsee "mestari Vosin". Tämä on viittaus Quinlan Vos -nimiseen jedimestariin, joka on esiintynyt useissa Tähtien sota -sarjakuvissa.
  • Christopher Leen kerrotaan valittaneen liian pienestä roolistaan elokuvassa.
  • Elokuva sisältää useita cameo-esiintymisiä:
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
    • Tähtien sodan luoja George Lucas esittää oopperatalokohtauksessa paroni Papanoida -nimistä sini-ihoista avaruusolentoa. Tämä on Lucasin ainoa cameo-rooli Tähtien sota -elokuvissa.
    • Lucasin poika Jett Lucas esittää Zett Jukassa -nimistä jedioppilasta, jonka kloonisotilaat tappavat.
    • Lucasin tytär Amanda Lucas esittää senaattoria nimeltä Terr Taneel.
    • Lucasin tytär Katie Lucas esittää Chi Eekway -nimistä sini-ihoista avaruusolentoa, joka keskustelee oopperatalokohtauksessa
    • Stunttikoordinaattori Nick Gillard esittää jedimestari Cin Dralligia, jonka kuoleman valosapelitaistelussa Anakin Skywalkeria vastaan Yoda ja Obi-Wan Kenobi näkevät hologrammissa. Nimi "Cin Drallig" on todellisuudessa Nick Gillardin nimi kirjoitettuna väärin päin.
    • Boba Fettiä alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa esittänyt Jeremy Bulloch esittää kapteeni Coltonia.
    • Star Wars Insider -lehden toimittaja Pablo Hidalgo esiintyy oopperatalokohtauksessa Janu Godalhi -nimisenä hahmona.
  • Eräiden Tähtien sota -fanien keskuudessa on syntynyt spekulaatioita, joiden mukaan Darth Plagueis tai Palpatine olisi itse asiassa ollut vastuussa Anakin Skywalkerin syntymisestä. Tällainen kohtaus, jossa Palpatine paljastaa olevansa Anakinin "isä", esiintyi Sithin koston varhaisessa käsikirjoituksessa, mutta kohtaus poistettiin muista käsikirjoituksista.

Aiheesta muualla


Malline:Tähtien sota-elokuvat

Malline:Link FA