Ero sivun ”Palpatine” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
p typo
Rivi 11: Rivi 11:
Suunnitelmansa edistämiseksi Palpatine otti sith-oppilaakseen nuoren zabrakin, jonka hän nimesi [[Darth Maul]]iksi. Hän opetti Maulia käyttämään pimeää puolta ja taistelemaan [[valosapeli]]lla. Palpatinen koulutuksen ansiosta Maulista tuli yksi sithien [[historia]]n vaarallisimmista miekkailijoista, ja Palpatine sittemmin käytti häntä tappamaan poliittisia vastustajiaan.
Suunnitelmansa edistämiseksi Palpatine otti sith-oppilaakseen nuoren zabrakin, jonka hän nimesi [[Darth Maul]]iksi. Hän opetti Maulia käyttämään pimeää puolta ja taistelemaan [[valosapeli]]lla. Palpatinen koulutuksen ansiosta Maulista tuli yksi sithien [[historia]]n vaarallisimmista miekkailijoista, ja Palpatine sittemmin käytti häntä tappamaan poliittisia vastustajiaan.


Palpatine ryhtyi poliitikoksi ja eteni lopulta kotiplaneettansa Naboon senaattoriksi. Senaattorina Palpatine oppi [[politiikka]]a, ja kykeni lahjonnan ja manipuloinnin avulla levittämään korruptioa [[senaatti|senaatissa]], mikä lopulta johti senaatin päämiehen, ylikansleri Finis Valorumin, joutumiseen epäsuosioon. Hän onnistui manipuloimaan senaatin kiristämään galaksin kauppareittien verotusta, joka raivostutti [[Kauppaliitto|Kauppaliiton]] johtajat. Darth Sidiousina esiintynyt Palpatine suostutteli Kauppaliiton varakuninkaan [[Nute Gunray]] kostamaan tasavallalle julistamalla Naboon kauppasaartoon.
Palpatine ryhtyi poliitikoksi ja eteni lopulta kotiplaneettansa Naboon senaattoriksi. Senaattorina Palpatine oppi [[politiikka]]a, ja kykeni lahjonnan ja manipuloinnin avulla levittämään korruptiota [[senaatti|senaatissa]], mikä lopulta johti senaatin päämiehen, ylikansleri Finis Valorumin, joutumiseen epäsuosioon. Hän onnistui manipuloimaan senaatin kiristämään galaksin kauppareittien verotusta, joka raivostutti [[Kauppaliitto|Kauppaliiton]] johtajat. Darth Sidiousina esiintynyt Palpatine suostutteli Kauppaliiton varakuninkaan [[Nute Gunray]] kostamaan tasavallalle julistamalla Naboon kauppasaartoon.


===''Pimeä uhka''===
===''Pimeä uhka''===

Versio 24. huhtikuuta 2007 kello 19.34

Palpatine on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaajan George Lucasin luoma fiktiivinen henkilö, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvasarjassa ja sen oheiskirjallisuudessa.

Vaikka monet luulevat Darth Vaderia Tähtien sodan pääkonnaksi, itse asiassa Palpatine on koko elokuvasarjan ainoa todellinen roisto ja antagonisti. Alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa Palpatine esitetään totalitaarisen Galaktisen Imperiumin julmana yksinvaltiaana. Uusi Tähtien sota -trilogia kuitenkin esittää Palpatinen aluksi Naboo-planeetan nöyränä senaattorina ja sittemmin Galaktisen tasavallan luotettuna ylikanslerina, jonka petollisuus ja todelliset suunnitelmat paljastuvat sankareille liian myöhään. Hahmoa on myös käsitelty Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa.

Vaikka Palpatinen hahmo on yleensä jäänyt tunnetumman Darth Vaderin varjoon, hän on saanut uuden Tähtien sota -trilogian myötä enemmän julkisuutta, ja hänestä on tullut yksi amerikkalaisen popuularikulttuurin merkittävimmistä pahuuden symboleista.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Palpatine elokuvissa

Palpatinen alkuperästä ei elokuvissa paljasteta paljoakaan. Hän syntyi rauhanomaisella Naboo-planeetalla noin 82 vuotta ennen Yavinin taistelua, ja sai sith-koulutusta sithlordi Darth Plagueisilta. Plagueis opetti nuoren Palpatinen käyttämään Voiman pimeää puolta ja antoi tälle sith-nimen Darth Sidious. Näihin aikoihin Plagueis oppi salaperäisen kyvyn vaikuttaa pimeän puolen avulla midiklorianeihin ja luoda elämää. Silloin Palpatine murhautti mestarinsa ja samalla anasti sithin mustan valtiaan tittelin. Hän alkoi kehittää suunnitelmaansa, jonka tavoitteena oli sith-veljeskunnan 1000-vuotinen tavoite aina Darth Banen ajoista lähtien: tuhota jedit ja ottaa valta Galaktisessa tasavallassa.

Suunnitelmansa edistämiseksi Palpatine otti sith-oppilaakseen nuoren zabrakin, jonka hän nimesi Darth Mauliksi. Hän opetti Maulia käyttämään pimeää puolta ja taistelemaan valosapelilla. Palpatinen koulutuksen ansiosta Maulista tuli yksi sithien historian vaarallisimmista miekkailijoista, ja Palpatine sittemmin käytti häntä tappamaan poliittisia vastustajiaan.

Palpatine ryhtyi poliitikoksi ja eteni lopulta kotiplaneettansa Naboon senaattoriksi. Senaattorina Palpatine oppi politiikkaa, ja kykeni lahjonnan ja manipuloinnin avulla levittämään korruptiota senaatissa, mikä lopulta johti senaatin päämiehen, ylikansleri Finis Valorumin, joutumiseen epäsuosioon. Hän onnistui manipuloimaan senaatin kiristämään galaksin kauppareittien verotusta, joka raivostutti Kauppaliiton johtajat. Darth Sidiousina esiintynyt Palpatine suostutteli Kauppaliiton varakuninkaan Nute Gunray kostamaan tasavallalle julistamalla Naboon kauppasaartoon.

Pimeä uhka

Aikajärjestyksessä ensimmäisessä ja ilmestymisjärjestyksessä neljännessä Tähtien sota -elokuvassa, Pimeässä uhassa, Kauppaliiton sota-alukset ovat piirittäneet Naboon. Ylikansleri Valorum lähetti kaksi jediritaria, Qui-Gon Jinnin ja tämän padawanin Obi-Wan Kenobin, diplomaateiksi neuvottelemaan Kauppaliiton johtajien kanssa, jotta Naboon piiritys päättyisi. Jedien saavuttua Gunray otti yhteyttä Sidiousiin, joka antoi käskyn surmata jedit. Jedit kuitenkin onnistuivat selviytymään Kauppaliiton murhayrityksestä ja pakenivat Naboon pinnalle.

Sidious antoi Nute Gunraylle käskyn aloittaa Naboon valloitus. Kauppaliiton armeijat marssivat planeetan pääkaupunkiin Theediin ja ottivat kuningatar Amidalan hoviväkeineen vangiksi. Qui-Gon Jinn ja Obi-Wan Kenobi kuitenkin pelastivat nuoren kuningattaren Kauppaliiton taisteludroideilta, ja veivät Amidalan galaksin pääkaupunkiin Coruscantiin. Coruscantissa Amidala tapasi ylikansleri Valorumin ja senaattori Palpatinen. Senaatin kokouksessa Palpatine manipuloi Amidalaa, ja sai kuningattaren vetoamaan äänestykseen, jossa valittaisiin uusi ylikansleri kyvyttömänä pidetyn Valorumin tilalle.

Senaattori Palpatinen pyynnöistä huolimatta Amidala palasi Naboolle pelastaakseen kansansa Kauppaliiton miehitysvallasta. Hän onnistui saamaan puolelleen planeetan alkuasukkaat, gunganit, ja Kauppaliiton sotajoukot taistellessa gunganien armeijaa vastaan Amidala henkivartijoineen tunkeutui Theedin palatsiin ja otti Nute Gunrayn ja tämän avustajan Rune Haakon vangeiksi. Taistelun aikana Qui-Gon ja Obi-Wan saivat vastaansa Darth Maulin, jonka Sidious oli lähettänyt Naboolle. Maul surmasi Qui-Gonin, mutta kuoli itse Obi-Wanin ansiosta. Kauppaliitto hävisi Naboon taistelun.

Ylikansleriksi valittu Palpatine saapui Naboolle onnittelemaan kuningatar Amidalaa, ja lupasi tälle palauttavansa rauhan ja vaurauden tasavaltaan. Hän tapasi myös 9-vuotiaan Anakin Skywalkerin, jonka Qui-Gon oli uskonut olevan ikivanhassa ennustuksessa mainittu salaperäinen "Valittu", joka toisi tasapainon Voimaan. Palpatinen suunnitelma oli tähän mennessä onnistunut. Hän oli menettänyt Maulin, mutta kuolemaisillaan ollut Qui-Gon oli pyytänyt Obi-Wanilta, että tämä kouluttaisi Anakinin jediksi. Ilman Qui-Gonin pyyntöä Anakinista ei ikinä olisi tullut jediä. Hän oli myös onnistunut Naboon piirityksen avulla pääsemään kansleriksi ja aiheuttamaan Kauppaliiton heikentymisen.

Kloonien hyökkäys

Aikajärjestyksessä toisessa ja ilmestymisjärjestyksessä viidennessä Tähtien sota -elokuvassa, Kloonien hyökkäyksessä, Palpatine on ollut kanslerina jo kymmenen vuotta, muttei ole vieläkään kyennyt täyttämään lupauksiaan rauhan ja vaurauden palauttamisesta tasavaltaan. Sidious oli salaa ottanut uudeksi oppilakseen entisen jedimestarin ja karismaattisen poliitisen toisinajattelijan, kreivi Dookun, jolle hän antoi sith-nimen Darth Tyranus. Dooku keräsi ympärilleen Kauppaliiton kaltaisia ahneita suuryhtiöitä sekä kymmeniä tuhansia tasavaltaan tyytymättömiä aurinkokuntia, ja tuli täten muodostaneeksi separatistiliikkeen, jonka tavoitteena oli erota tasavallasta.

Senaattori Amidalan salamurhaa yrittänyttä palkkamurhaajaa tappanutta palkkionmetsästäjää etsiessään Obi-Wan Kenobi löysi myrskyisältä, valtameren peittämältä Kamino-planeetalta klooniarmeijan, jonka salaperäinen jedimestari Sifo-Dyas oli tilannut tasavallalle kymmenen vuotta sitten. Hän ei kuitenkaan tiennyt, että Dooku oli murhannut Sifo-Dyasin, ja että kloonausohjelma oli sithien hallinnassa. Kenobi sai myös selville, että separatistit rakensivat uudenlaista droidiarmeijaa karulla Geonosis-planeetalla. Kenobi kertoi hologrammilähetyksessä näkemästään jedeille ja kanslerin toimistolle.

Senaatti piti kiireellisen hätätilakokouksen, jossa mahdollisia muita salamurhaajia kotiplaneetalleen paenneen senaattori Amidalan sijainen, Jar Jar Binks, ehdotti hätätilavaltuuksien antamista ylikanslerille. Senaatti innokaasti suostui Binksin ehdotukseen, ja hätätilavaltuuksien nojalla Palpatine sai klooniarmeijan hallintaansa. Puheessaan kansleri julisti perustavansa tasavallan suurarmeijan separatistien kasvavaa uhkaa vastaan.

Mestari Yodan johdolla klooniarmeija hyökkäsi Geonosiksella ja murskasi planeetan droidiarmeijat. Dooku onnistui pakenemaan planeetalta ja viemään Sidiousille separatistien "Suuren aseen" pohjapiirrokset, joiden pohjalta sittemmin suunniteltiin pelätty Kuolemantähti. Geonosiksen taistelu aloitti kloonisodan, kolme vuotta galaksissa raivonneen tuhoisan sodan.

Sithin kosto

Aikajärjestyksessä kolmannessa ja ilmestymisjärjestyksessä kuudennessa Tähtien sota -elokuvassa, Sithin kostossa, kreivi Dooku ja separatistien droidiarmeijoiden ylipäällikkö Grievous hyökkäävät Coruscantiin ja kidnappaavat kansleri Palpatinen. Tasavallan ja konfederaation avaruuslaivastojen taistelessa kaupunkiplaneetan ilmakehän yläkerroksissa Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker tunkeutuivat Grievousin lippulaivalle, Kauppaliiton taisteluristeiljälle Näkymättömälle kädelle, ja lopulta saapuivat torniin, jossa separatistit pitivät kansleria panttivankinaan. Kreivi Dooku kuitenkin hyökkäsi heidän kimppuunsa ja tainnutti Obi-Wanin, mutta raivostunut Anakin onnistui katkaisemaan sithlordin molemmat kädet. Palpatinen käskystä Anakin katkaisi puolustuskyvyttömän kreivin pään poikki.

Palpatine, Obi-Wan ja Anakin yrittivät paeta aluksesta, mutta he joutuivat kenraali Grievousin vangeiksi. Heidät vietiin komentosillalle kyborgikenraalin eteen, mutta R2-D2 loi hämäyksen, jonka aikana jedit saivat valosapelinsa takaisin ja tuhosivat Grievousin henkivartijadroidit. Grievous onnistui pakenemaan ja Näkymätön käsi syöksyi Coruscantin pinnalle, mutta Anakin onnistui ohjaamaan putoavan sota-aluksen hylätylle kiitoradalle. Pian tämän jälkeen Palpatine otti Sidiousina yhteyden Utapaulle vetäytyneeseen Grievousiin ja käski tätä siirtämään separatistineuvoston turvapaikkaan, joka sijaitsi syrjäisellä Mustafar-planeetalla.

Palpatine päätti osoittaa kiitollisuuttaan nuorta Skywalkeria kohtaan, koska tämä oli surmannut Dookun ja pelastanut hänet Grievousin kynsistä. Anakin ei kuitenkaan aavistanut, että Palpatine suunnitteli hänestä uutta oppilastaan. Kun Yoda oli Kashyyykissä avustamassa wookiee-soturien taistelua separatisteja vastaan ja Obi-Wan lähetettiin etsimään Grievousia Utapaun tähtikunnasta, kukaan ei voisi suojella ylimielistä Anakinia lankeamasta pimeälle puolelle. Erään oopperaesityksen aikana Palpatine kertoi Anakinille muinaisen sith-legendan Darth Plagueisista ja tämän kyvystä luoda elämää Voiman avulla. Vaimonsa kuolemasta painajaismaisia enneunia nähneenä Anakin kiinnostui välittömästi pimeästä puolesta ja vannoi oppivansa Plagueisin kyvyn hinnalla millä hyvänsä. Lopulta Palpatine paljasti Anakinille olevansa Darth Sidious. Anakin ei kuitenkaan uskaltanut surmata kanslerin, koska tämä uskotteli, että hänen kuolemansa aiheuttaisi tasavallan romahtamisen. Lisäksi Anakin kuvitteli, että Palpatine osasi Plagueisin kyvyn ja kykenisi opettamaan häntä. Niinpä jediritari ei tappanut Palpatinea, vaan lähti jeditemppeliin ja kertoi jedeille totuuden kanslerista.

Jedimestarit Mace Windu, Kit Fisto, Agen Kolar ja Saesee Tiin lähtivät pidättämään kansleria. Palpatine kuitenkin osoitti ylivoimaisuutensa surmaamalla hetkessä kaikki pidättämään tulleet jedit, lukuun ottamatta Windua. Windu ja Palpatine taistelivat valomiekoin, kunnes Anakin saapui paikalle. Silloin Palpatine yritti käyttää Winduun pimeän puolen energiasta koostuvia sith-salamoita, mutta jedimestari kimmotti valosapelillaan salamat takaisin kansleriin. Salamat runtelivat Palpatinen kasvonpiirteet, ja sithlordi väitti kuluttaneensa voimansa loppuun. Anakin ei voinut katsella jedimestaria uhkailemassa avuttomalta vaikuttavaa vanhusta, joten hän katkaisi Windun miekkakäden. Palpatine käytti tilaisuutta hyväkseen ja surmasi Windun sith-salamoilla.

Kauhistunut Anakin uskoi, ettei hän voinut enää hyvittää tekoaan jedeille, joten hän vannoi uskollisuutta Sidiousille, joka otti nuoren jedin oppipojakseen ja antoi tälle sith-nimen Darth Vader. Palpatine antoi uudelle oppilaalleeen käskyn marssia kloonipataljoonan kanssa jeditemppeliin ja surmata kaikki siellä oleskelevat jedit. Vader teki työtä käskettyä, ja temppelin verilöylyn jälkeen hän saapui Mustafariin ja tappoi kaikki separatistijohtajat, mukaan lukien Sidiousin entisen liittolaisen Nute Gunrayn. Samaan aikaan Palpatine lähetti kloonisotilaille käskyn 66 eli komennon tuhota jedit. Kanslerin käskystä ympäri galaksia kloonit kääntyivät jedikenraalejansa vastaan ja surmasivat nämä. Palpatine oli onnistunut tuhoamaan jediritarikunnan lähes täysin.

Palpatine piti senaatissa hätätilakokouksen, jossa hän kertoi jedien yrittäneen syöstä kanslerin vallasta. Senaattorit uskoivat Palpatinea, joka jatkoi puhettaan ja julisti jedit valtion vihollisiksi, tasavallan imperiumiksi ja itsensä keisariksi. Pian tämän jälkeen mestari Yoda saapui ja haastoi Palpatinen kaksintaisteluun. Jediritarikunnan suurmestari ja sithin musta valtias taistelivat senaatintalossa, kunnes Yoda ymmärsi Sidiousin olevan liian voimakas vastustaja ja pakeni senaattori Bail Organan avustuksella. Palpatine unohti nopeasti Yodan, kun hän Voiman avulla vaistosi lordi Vaderin olevan vaarassa.

Keisari Palpatine saapui Mustafariin komentaja Thiren johtamien kloonisotilaiden saattamana ja löysi pahasti palaneen Darth Vaderin, joka oli vammautunut kaksintaistelussa Obi-Wan Kenobia vastaan. Palpatine pelasti oppipoikansa hengen ja vei tämän Coruscantissa sijaitsevaan huippumoderniin lääkintäkeskukseensa. Mittavan leikkausoperaation aikana lääkintädroidit korvasivat Vaderin vaurioituneet tai tuhoutuneet ruumiinosat kyberneettisillä implanteilla, ja hänestä tehtiin kyborgi. Leikkauksen jälkeen Palpatine saapui Vaderin luokse ja kertoi tämän Padmé Amidalan kuolleen. Vaimonsa kuolemasta järkyttyneenä Vader "lakkasi olemasta" Anakin Skywalker ja ryhtyi keisarin palvelijaksi. Kumpikaan sitheistä ei kuitenkaan tiennyt, että ennen kuolemaansa Amidala oli synnyttänyt kaksoset: Luken ja Leian.

Uusi toivo

Vallanhimoista keisari Palpatinea ja hirmuhallintoon pohjautunutta Galaktista imperiumia nousi vastustamaan pieni mutta alati kasvava vastarintaliike, Kapinaliitto. Kapinallisten liittouman kannattajien lisääntyessä keisarikunta päätti murskata kaiken vastarinnan rakentamalla pienen kuun kokoisen avaruusaseman, Kuolemantähden, jonka tulivoima kykenisi tuhoamaan jopa kokonaisia planeettoja. Kapinaliitto saavutti Yavinin taistelun aikana ensimmäisten merkittävän voittonsa imperiumista tuhoamalla Kuolemantähden.

Aikajärjestyksessä neljännessä ja ilmestymisjärjestyksessä ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa, Uudessa toivossa, Palpatinea ei nähdä. Suurmoffi Tarkin mainitsee hänet kertoessaan keisarin hajottaneen senaatin lopullisesti ja antaneen kaiken senaattoreille kuuluneen vallan keisarillisille sektorikuvernööreille, moffeille.

Imperiumin vastaisku

Aikajärjestyksessä viides ja ilmestymisjärjestyksessä toinen Tähtien sota -elokuva, Imperiumin vastaisku, sisältää keisari Palpatinen ensiesiintymisen. Siinä hän ottaa yhteyden Darth Vaderiin ja kertoo, että heille on uusi yhteinen vihollinen—Luke Skywalker. Luken isänä Vader ehdotti "Skywalkerin pojan" käännyttämistä Voiman pimeälle puolelle. Hetken harkittuaan keisari suostui Vaderin ehdotukseen huomautettuaan, että Lukesta voisi tulla voimakas liittolainen

Jedin paluu

Aikajärjestyksessä kuudennessa ja ilmestymisjärjestyksessä kolmannessa Tähtien sota -elokuvassa, Jedin paluussa, imperiumi on aloittanut entistä suuremman ja voimakkaamman Kuolemantähden rakentamisen. Palpatine saapui vierailemaan taisteluasemalla, ja asettui Kuolemantähden huipulla sijaitsevaan torniin, joka toimi keisarin valtaistuinsalina. Keisarin suunnitelmana oli käännyttää Luke Skywalker pimeälle puolelle ja korvata tällä oppilaansa Darth Vader. Luken houkutellakseen keisari lähetti kapinallisille tietoja Endorin metsäkuussa sijaitsevasta Kuolemantähden suojakilpigeneraattorista. Kapinalliset lähettivät Endoriin pienen kommandoryhmän, jonka tarkoituksena oli tuhota generaattori, jolloin kapinallisten avaruuslaivasto voisi tuhota Kuolemantähden. Kommandoryhmänä jäsenenä Luke saapui Endoriin, mutta pian antautui keisarillisille ja joutui Kuolemantähdelle.

Keisarin valtaistuinsalissa Palpatine tervehti Lukea, ja paljasti tälle, että Endorissa kapinallisia odotti keisarillisen armeijan eliittijoukoista koostuva legioona. Kapinallisten avaruuslaivasto taasen joutuisi kohtaamaan paljon voimakkaamman keisarillisen laivaston. Kapinalliset todellakin joutuivat ansaan, mutta Endorissa kuun primitiiviset alkuasukkaat, ewokit, auttoivat heitä. Lopulta suojakilpigeneraattori onnistuttiin tuhoamaan, ja kapinalliset aloittivat hävittäjähyökkäyksen aikeinaan tuhota Kuolemantähden pääreaktori, jolloin syntyisi aseman tuhoon johtava ketjureaktio.

Kuolemantähdelle Luke Skywalker ja Darth Vader joutuivat valosapelitaisteluun, jota keisari katseli. Taistelu jatkui, kunnes Luke leikkaisi isänsä oikean käden irti. Palpatine käski Luken surmaamaan Vaderin ja ottamaan tämän paikan, mutta Luke ei halunnut tappaa isäänsä, vaan julisti olevansa jediritari. Raivostuneelle keisarilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin surmata nuorukainen. Hän kohotti kätensä ja yritti sith-salamoiden avulla tappaa Luken. Vader ei kuitenkaan kyennyt katselemaan poikansa kokemaa tuskaa, vaan nosti keisarin korkealle päänsä yläpuolelle. Palpatinen sith-salamat iskeytyivät Vaderiin ja vaurioittivat tämän elintoimintoja ylläpitävää haarniskaa. Salamoista huolimatta Vader onnistui paiskaamaan entisen mestarinsa Kuolemantähden reaktorikuiluun. Keisari Palpatine putosi kirkuen kuilun pohjalle, jossa vallinneet energiavirtaukset kirjaimellisesti höyrystivät keisarin ruumiin. Palpatinen sisällä vallinneet pimeän puolen energiat purkautuivat reaktorista voimakkaana paineaaltona.

Palpatinen kuoltua keisarillisten taistelutahto romahti, ja kapinalliset onnistuivat tuhoamaan Kuolemantähden. Ilman keisaria Galaktinen imperiumi romahti ja Kapinaliitto otti sen paikan Uutena tasavaltana.

Palpatine oheiskirjallisuudessa

Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa, "Expanded Universessa", Palpatinesta on kerrottu taustaa ja yksityiskohtia, joita ei esiinny elokuvissa.

Oheiskirjallisuudessa esiintyy muutamia Palpatinen sukulaisia. Näistä tunnetuimmat ovat Palpatinen poika, kolmisilmäinen mutantti Triclops epäsuositusta Jedi Prince -kirjasarjasta. Saman kirjasarjan päähenkilö on Palpatinen lapsenlapsi, Triclopsin poika Ken. Ideaa Palpatinen lapsesta pidettiin niin omituisena, että Triclops, Ken ja muut kirjasarjan esittelemät hahmot eivät ole esiintyneet muussa oheiskirjallisuudessa. Lisäksi Boba Fett: Salvage -sarjakuva mainitsee Palpatinen serkun Volpaun, ja Dark Side Sourcebook -tietoteoksessa kerrotaan keisarin kaukaisesta sukulaisesta Ederlathh Pallopidesistä.

Sithlordina Palpatine halusi tuhota jedit, mutta keisariksi noustuaan hän värväsi pimeälle puolelle langenneista "mustista jedeistä" henkivartijoita, salamurhaajia ja vakoojia keisarikunnan palvelukseen. Hän myös koulutti itselleen palvelijoita Voimalle herkistä ihmisistä. Näistä merkittävimpiä olivat muiden muuassa jedimestari Jorus C'baothin mielipuolinen klooni Joruus C'baoth, salamurhaaja Mara Jade, "pimeän puolen profeetta" Kadann ja entinen palkkasoturi Sedriss.

Imperiumin alkuaikoina Palpatine rakensi lähellä galaksin keskusta sijaitsevalle Byss-planeetalle salaisen piilopaikkansa. Hänen suorittamien kokeiden seurauksena Byssin ekosysteemi alkoi kehittyä Voiman pimeän puolen ympärille. Palpatinella oli Byssissä Sedrissin johtama mustan jedin eliittiryhmä, johon kuuluivat Sedrissin ohella Baddon Fass, Vill Goir, Kvag Gthull, Zasm Kath, Krdys Mordi, Xecr Nist, Kam Solusar ja Tedryn-Sha. Keisarin viimeiseen kuolemaan mennessä kaikki ryhmän jäsenet olivat saaneet surmansa, lukuun ottamatta Xecr Nistiä (joka joutui Uuden tasavallan vangiksi ja menehtyi vankilassa) ja Kam Solusaria (jonka Luke Skywalker käännytti takaisin valoisalle puolelle).

Imperiumi syrji suorastaan rasistisesti avaruusolentoja, mutta Palpatine itse tuskin inhosi muukalaisolentoja, koska kanslerina ollessaan hänen neuvonantajiinsa kuuluivat muiden muuassa chagrialainen Mas Amedda, umbaralainen Sly Moore sekä rodialainen Dar Wac. Lisäksi hänen ensimmäinen sith-oppilaansa Darth Maul oli Iridonialta kotoisin oleva zabrak. Palpatine myös suosi kyvykästä, sini-ihoista ja punasilmäistä chiss-humanoidi Mitth'raw'nuruodoa, josta sittemmin tuli yksi imperiumin nerokkaimmista strateegikoista, suuramiraali Thrawn.

Oheiskirjallisuuden mukaan Palpatine ei oletettavasti pitänyt naisista, minkä vuoksi imperiumin sotavoimat koostuivat miltei kokonaan miespuolisista henkilöistä, enimmäkseen ihmisistä. Harvoja naispuolisia hahmoja keisarikunnan sotavoimissa olivat Kevin J. Andersonin keksimä amiraali Daala, Marvelin julkaisemissa Tähtien sota -sarjakuvissa nähty kapteeni Plikk sekä Michael A. Stackpolen luoma keisarillisen tiedustelupalvelun johtaja Ysanne Isard. Tosin Kloonien hyökkäyksessä ja Sithin kostossa esiintynyt Palpatinen henkilökohtainen avustaja Sly Moore oli naispuolinen.

Cam Kennedyn piirtämä ja Tom Veitchin käsikirjoittama Dark Empire -sarjakuva vuodelta 1991 paljastaa, että Endorin taistelun ja toisen Kuolemantähden räjähdyksen jälkeen Palpatinen henki jäi vaeltamaan yksinäisenä pitkin galaksia, kunnes se asettui erään palvelijansa, mustan jedin Jeng Drogan ruumiiseen. Drogan avulla Palpatine pääsi Byssiin, missä hänen henkensä asettui nuorekkaaseen klooniruumiiseen. Sarjakuvan mukaan Palpatine oli galaktisen sisällissodan aikana oppinut huijaamaan kuolemaa käyttämällä pimeää puolta ja "irrottamalla" henkensä kehostaan, minkä jälkeen hän voisi jälleensyntyä geneettisestä materiaalistaan luodussa klooniruumiissa.

Tarinan alkupuolella Palpatinen joukot kidnappaavat Luke Skywalkerin ja vievät tämän Byssiin. Palpatine paljastaa itsensä kauhistuneelle jedille, ja käännyttää tämän Voiman pimeälle puolelle. Palpatine suunnittelee murskaavansa Uuden tasavallan kehittämiensä superaseiden avulla ja lähettää sotajoukkonsa Mon Calamari -planeetalle, mutta ystäviensä avulla Luke kääntyy takaisin valoisalle puolelle ja auttaa tasavaltaa kukistamaan keisarin sotavoimat. Loppuratkaisussa Luke ja Leia kukistavat keisarin ja tuhoavat tämän lippulaivan.

Dark Empiren jatko-osissa Palpatine kuitenkin palaa uudestaan kloonina. Hän valloittaa lukemattomia Uuden tasavallan jäsenplaneettoja, mutta hänen uusi klooniruumiinsa alkaa rappeutua epätavallisen nopeasti. Epätoivoinen keisari matkustaa Korriban-planeetalle, jossa muinaisten sithlordien haamut opastavat häntä siirtämään henkensä Han Solon ja Leia Organan vastasyntyneen Anakin-lapsen kehoon. Palpatine hyökkää Onderon-planeetalle, jossa Han ja Leia kasvattavat lastaan. Luke Skywalker ja kaksi muuta jediritaria, Rayf Ysanna ja Empatojayos Brand, yrittivät pysäyttää hänet, mutta Palpatine haavoittaa sith-salamoilla kuolettavasti sekä Ysannaa että Brandia. Keisari yrittää siirtyä Anakinin kehoon, mutta raivostunut Han Solo saapuu ja ampuu keisaria selkään. Viimeinen klooniruumiinsa tuhosta huolimatta keisarin henki yrittää viimeisillä voimillaan yhä siirtyä Anakinin kehoon. Kuoleva Brand kuitenkin heittäytyy keisarin eteen ja uhraa henkensä tuhoten samalla keisari Palpatinen sielun lopullisesti.

Luonteenpiirteitä

Palpatine oli luonteeltaan ahne, ovela ja vallanhimoinen. Hän oli poliittisesti etevä, ja kykeni esiintymään tasavallan luotettuna johtajana. Hän osasi olla myös ystävällinen, ja hänestä kehkeytyi eräänlainen isähahmo nuorelle Anakin Skywalkerille. Hän oli kuitenkin keisarina ilkeä, julma ja salakavala, eikä antanut anteeksi palvelijoidensa tekemiä virheitä. Palpatine oli hyvin älykäs, minkä ansiosta hän kykeni helposti manipuloimaan ihmisten mieliä ja tapahtumia oman tahtonsa mukaisesti.

Sithin koston DVD-julkaisun kommenttiraidalla George Lucas toteaa, että Palpatine ei pitänyt itseään pahana. Hänen mukaansa Palpatine uskoi imperiumin perustamisen kautta pelastaneen galaksin asukkaat tasavallassa vallinnelta korruptiolta ja turmeltuneisuudelta. Palpatine myös odotti imperiumin tuovan rauhan ja oikeudenmukaisuuden galaksiin.

Ulkomuoto

Vanhan tasavallan aikana Palpatine esiintyi senaattorina ja myöhemmin kanslerina arvokkaana miehenä, joka pukeutui hienoihin vaatteisiin. Darth Sidiouksena hän käytti perinteistä sithien mustaa kaapua, joka peitti hänen otsansa ja silmänsä.

Sithin kostossa Palpatine käytti Mace Windua vastaan sith-salamoita, mutta samalla hänen ulkomuotonsa muuttui suuresti, erityisesti kun Windu kimmotti valosapelillaan salamat takaisin kansleriin. Hänen siniset silmänsä muuttuivat kellertäviksi ja ihosta tuli harmahtava ja ryppyinen. Palpatinen muodonmuutos on aiheuttanut paljon keskustelua Tähtien sota -fanien keskuudessa. Muodonmuutoksen syystä on olemassa kolme teoriaa:

  • Salamoiden luominen vaati niin paljon voimia, että pimeän puolen energiat runtelivat Palpatinen kehon. Lisäksi Windun kimmottamat salamat turmelivat Palpatinen kasvonpiirteet. Star Wars Insider -lehden toimittaja Pablo Hidalgo on ilmoittanut kannattavansa tätä teoriaa.
  • Palpatine kykeni pimeän puolen avulla luomaan illuusion, joka peitti hänen todelliset kasvonpiirteensä. Windun kimmottamat salamat kuitenkin haihduttivat illuusion, jolloin kanslerin todelliset kasvot paljastuivat. Star Wars Visionaries -sarjakuva-albumin tarina Sithisis kannattaa tätä teoriaa.
  • Molemmat edellä mainitut teoriat ovat totta: Palpatinella oli todellisuudessa keltaiset silmät ja elottoman harmaa iho, mutta toisaalta kanslerin palovammat olivat salamoiden aiheuttamia.

Jedin paluussa Palpatine on vanha ja raihnas mies, joka käytti kävelykeppiä ja mustaa sith-kaapua. Hänellä oli kalpea iho, luisevat käsivarret, ryppyiset kasvot sekä kellertävät, matelijamaiset silmät.

Tausta

Alkuperä

Palpatinen hahmon esikuvien uskotaan olleen joukko historiallisia diktaattoreja, keisareita ja tyranneja, kuten Napoleon Bonaparte, Julius Caesar, Adolf Hitler ja Aleksanteri Suuri. Sithin koston ilmestyttyä monet katsojat vertasivat Palpatinea George W. Bushiin, mutta George Lucas itse on kiistänyt väitteet, joiden mukaan presidentti Bush olisi vaikuttanut Palpatineen. Lucas sanoi, että koska hän suunnitteli Tähtien sota -saagan päätapahtumat jo 1970-luvulla, yksi Palpatinen esikuvista oli silloinen Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon.

Palpatinen esiaste Uuden toivon varhaisissa käsikirjoitusversioissa esiintynyt imperiumin paha valtias "Cos Dashit", jonka käsikirjoitus kuvaili "pieneksi ja viiksekkääksi mieheksi." Dashitin hahmoa kenties sittemmin käytettiin suurmoffi Tarkinin kehittämisessä.

Näyttelijät

Palpatine esiintyi ensimmäisen kerran Imperiumin vastaiskussa. Siinä häntä esitti tuntematon näyttelijä, jonka on väitetty olleen vanha nainen. Palpatinen äänenä toimi Clive Revill. Tämä Palpatine ei kuitenkaan näytä ja kuulosta lainkaan samanlaiselta kuin muissa elokuvissa.

Muissa elokuvissa Palpatinea esittää Ian McDiarmid. McDiarmid esittää hahmoa myös Imperiumin vastaiskun digitaalisesti muokatussa DVD-versiossa, jossa hän korvaa alkuperäisen Palpatinen. DVD-julkaisun kohtaus sisältää myös McDiarmidin ja James Earl Jonesin uudelleenäänitettyä dialogia.

Sithin kostossa nähdyissä kohtauksissa, joissa Palpatine joutuu käyttämään valosapelia, hahmon stuntteina toimivat Bob Bowles, Sebastian Dickins ja Kyle Rowling. Stunttinäyttelijöille liitettiin sittemmin digitaalisesti McDiarmidin kasvot. Taistelukohtauksissa käytettiin myös tietokoneanimaatiolla toteutettua hahmoa.

Palpatinen ääninäyttelijänä tietokonepeleissä Star Wars: TIE Fighter, Star Wars: Galactic Battlegrounds ja Star Wars: Battlefront II toimii Nick Jameson. Jameson toimii hahmon äänenä myös Clone Wars -piirrossarjassa.

Nimi

Palpatinen nimeä ei ikinä lausuttu alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa. Hänestä puhuttiin ainoastaan "keisarina". Palpatine-nimi esiintyi ainoastaan Uuden toivon romaaniversiossa ja Jedin paluun lopputeksteissä. Elokuvissa hahmosta alettiin puhua Palpatinena vasta Pimeässä uhassa. Myöskään hahmon nimen alkuperä on epäselvä, mutta sen on muiden muuassa väitetty viittaavan Taxi Driver -elokuvan senaattori Charles Palantineen tai Rooman Palatium-kukkulaan. Palpatinen sith-nimi Darth Sidious on peräisin englantilaisesta sanasta "insidious", joka merkitsee "kavalaa" ja "petollista".

Palpatinen etunimi on ollut vuosikausia Tähtien sota -fanien kiistelyn aiheena, koska sitä ei ole ikinä paljastettu. Sen on muiden muuassa väitetty olevan Ethril, Augustus ja jopa Albert. Eräät fanit kuvittelevat hahmon koko nimen olevan "Dantius Palpatine", mutta todellisuudessa nimi on peräisin epäluotettavuudestaan tunnetulta SuperShadow-sivustolta. Koko nimen on myös väitetty olevan "Cos Palpatine" hahmon esiasteen Cos Dashitin mukaan.

Ristiriita

Keisari Palpatinen ylösnousemus kuolleista Dark Empire -sarjakuvassa on aiheuttanut paljon kiistelyä Tähtien sota -fanien keskuudessa. Nykyisin sarjakuvaa ja sen jatko-osia on syytetty siitä, että ne ovat täydellisessä ristiriidassa uuden Tähtien sota -trilogian kanssa, joiden mukaan Anakin Skywalker oli sithit lopullisesti tuhoava Valittu. Veitch on kuitenkin vastannut syytteisiin sanomalla, ettei hän Dark Empirea käsikirjoittaessaan tiennyt George Lucasin aikeista tehdä kolme uutta Tähtien sota -elokuvaa. Lucas itse on jopa sanonut pitävänsä Dark Empiresta.

Sarjakuvassa Palpatine kertoo Luke Skywalkerille, ettei hänen kuolemansa Endorin taistelussa ollut hänen ensimmäinen. Sarjakuvan mukaan Palpatine itse asiassa kuoli useita kertoja valtakautensa aikana, mutta onnistui aina palaamaan kloonina. Tähtien sodan juonijatkumosta vastaavan Holocron continuity database -tietopankin ylläpitäjä Leland Chee on kuitenkin sanonut, että Palpatine valehteli Lukelle, ja että hänen kuolemansa Endorin taistelussa todellakin oli hänen ensimmäisensä. Chee nähtävästi yritti tällä tavoin korjata ristiriitaa Dark Empiren ja uuden Tähtien sota -trilogian välillä.

Aiheesta muualla

Malline:Link FA