Ero sivun ”Kalliojärvi (järvi Valtimon Kalliojärvellä)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jukal (keskustelu | muokkaukset)
p kh
Jukal (keskustelu | muokkaukset)
p p
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kalliojärvi''' sijaitsee [[Valtimo]]n [[Kalliojärvi (kylä)|Kalliojärven kylällä]]. Se on tunnettu [[lintujärvi]]. Sinne on n. 12 km matka teitä pitkin kirkonkylältä etelään. Se kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja on myös kansainvälisesti arvokas linnustonsuojelukohde. Se on muodostunut [[järvenlasku]]n seurauksena. Järvi on n. 1,5 km pitkä ja kaksiosainen, muodostuen kapean salmen erottamista Kalliojärvestä ja Patojärvestä. Se on lähes umpeenkasvanut, rehevä, lintujen suosima vesistö. Järven rannalla on kaksi [[lintutorni]]a. Viereisellä Sorsajärvellä on myös merkitystä lintujärvenä.
'''Kalliojärvi''' sijaitsee [[Valtimo]]n [[Kalliojärvi (kylä)|Kalliojärven kylällä]]. Se on tunnettu [[lintujärvi]]. Sinne on n. 12 km matka teitä pitkin kirkonkylältä etelään. Järvi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja on myös kansainvälisesti arvokas linnustonsuojelukohde. Lintujärveksi Kalliojärvi on muodostunut [[järvenlasku]]n seurauksena. Järvi on n. 1,5 km pitkä ja kaksiosainen, muodostuen kapean salmen erottamista Kalliojärvestä ja Patojärvestä. Se on lähes umpeenkasvanut, rehevä, lintujen suosima vesistö. Järven rannalla on kaksi [[lintutorni]]a. Viereisellä Sorsajärvellä on myös merkitystä lintujärvenä.


== Järven linnusto ==
== Järven linnusto ==

Versio 20. huhtikuuta 2007 kello 20.22

Kalliojärvi sijaitsee Valtimon Kalliojärven kylällä. Se on tunnettu lintujärvi. Sinne on n. 12 km matka teitä pitkin kirkonkylältä etelään. Järvi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja on myös kansainvälisesti arvokas linnustonsuojelukohde. Lintujärveksi Kalliojärvi on muodostunut järvenlaskun seurauksena. Järvi on n. 1,5 km pitkä ja kaksiosainen, muodostuen kapean salmen erottamista Kalliojärvestä ja Patojärvestä. Se on lähes umpeenkasvanut, rehevä, lintujen suosima vesistö. Järven rannalla on kaksi lintutornia. Viereisellä Sorsajärvellä on myös merkitystä lintujärvenä.

Järven linnusto

Kalliojärvellä on pesinyt mm. härkälintu, mustakurkku-uikku, laulujoutsen, jouhisorsa, heinätavi, luhtahuitti, luhtakana, suokukko, ruokosirkkalintu ja pikkulokki. Järvellä on pesinyt myös yksi Ylä-Karjalan suurimmista naurulokkikolonioista (v. 1993 126 paria), jonka joukossa on pesinyt mm. jopa 20 paria pikkulokkeja. Alueella on myös merkitystä lintujen muutonaikaisena levähdyspaikkana. V. 1993 Kallio- ja viereisestä Sorsajärvestä tehtiin yhteinen linnustoselvitys, jolloin alueella todettiin pesivän yhteensä 41 eri lintulajia ja 432 lintuparia.

Lähdeviitteet

  • Petri Hottola: Valtimon Kallio- Ja Sorsajärven linnustoselvitys 1993. Pohjois-Karjalan Ympäristökeskus. 1997. ISBN 951-53-0590-x, ISSN 1238-9846