Ero sivun ”Eir (jumala)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p linkkejä lisätty
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Eir''' (muinaisnorjaksi ''apu'' tai ''armo'') on skandinaavisessa mytologiassa [[aasa]]jumalatar, jota kutsutaan parhaaksi lääkäriksi [[Edda]]ssa. Hänet myös lasketaan mukaan [[valkyyria|valkyyrioiden]] riveihin, mikä yhdistää hänet tiettyyn kuolleiden herättämisen ominaisuuteen. Eir oli taitava kaikenlaisessa parannuksessa, erityisesti yrttien avulla, ja hän pystyi jopa herättämään kuolleita henkiin. Jumalatar on yksi Lyfia-vuoren asukkaista. Hän oli myös jumalatar [[Frigg|Friggin]] hyvä ystävä.
'''Eir''' (muinaisnorjaksi ''apu'' tai ''armo'') on skandinaavisessa mytologiassa [[aasa]]jumalatar, jota kutsutaan parhaaksi lääkäriksi [[Edda]]ssa. Hänet myös lasketaan mukaan [[valkyyria|valkyyrioiden]] riveihin, mikä yhdistää hänet tiettyyn kuolleiden herättämisen ominaisuuteen. Eir oli taitava kaikenlaisessa parannuksessa, erityisesti yrttien avulla, ja hän pystyi jopa herättämään kuolleita henkiin. Jumalatar on yksi Lyfia-vuoren asukkaista. Hän oli myös jumalatar Friggin hyvä ystävä.


Eir on myös yksi [[Svipdagsmál-runo|Svipdagsmál-runon]] Menglödin yhdeksän neidon nimistä.
Eir on myös yksi [[Svipdagsmál-runo|Svipdagsmál-runon]] Menglödin yhdeksän neidon nimistä.

Versio 5. huhtikuuta 2007 kello 15.51

Eir (muinaisnorjaksi apu tai armo) on skandinaavisessa mytologiassa aasajumalatar, jota kutsutaan parhaaksi lääkäriksi Eddassa. Hänet myös lasketaan mukaan valkyyrioiden riveihin, mikä yhdistää hänet tiettyyn kuolleiden herättämisen ominaisuuteen. Eir oli taitava kaikenlaisessa parannuksessa, erityisesti yrttien avulla, ja hän pystyi jopa herättämään kuolleita henkiin. Jumalatar on yksi Lyfia-vuoren asukkaista. Hän oli myös jumalatar Friggin hyvä ystävä.

Eir on myös yksi Svipdagsmál-runon Menglödin yhdeksän neidon nimistä.

Hyvänä parantajana Eir on hoitajien hyväntekijä. Modernit pakanat kutsuvat hänen apuaan niin fyysiseen, psyykkiseen, hengelliseen kuin tunteidenkin parantamiseen. Sanotaan, että Eir parantaisi kaikki naiset, jotka etsisivät hänen apuaan ja hän opettikin vain naisia saloihinsa. Tämän mukaisesti vain naiset toimivat parantajina Skandinaviassa.

Parantamisen jumalatar mainitaan vain hyvin pikaisesti Snorri Sturlusonin Eddassa.

Malline:Tynkä/Skandimytologia