Ero sivun ”Dr16” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
215 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
Vaihtotyökäytöstä.
(Vaihtotyökäytöstä.)
Dr16-vetureissa on [[dieselsähköinen voimansiirto]], eli dieselmoottori on yhdistetty sähkögeneraattoriin, jonka tuottama virta syötetään ohjaustietokoneen ohjaamien [[taajuusmuuttaja|taajuusmuuttajien]] kautta akseleihin kiinnitettyhin [[sähkömoottori|sähkömoottoreihin]]. Ohjaussignaalit kulkevat valokuituja pitkin veturin ohjaustietokoneen ja eri moduulien välillä. Moduulirakenteen ansiosta rikkoontunut tai viallinen osa veturista voidaan vaihtaa nopeasti uuteen, eikä veturia tarvitse seisottaa viikkoja korjattavana.
 
Veturit on tällä hetkellä sijoitettu [[Oulu]]un, joten niillä ajetaan lähinnä [[Pohjois-Suomi|Pohjois-Suomessa]]. Kouvolan ratapihalla näiden vetureiden käyttö alkoi vuonna [[2005]], tarkoituksena selvittää veturien käyttömahdollisuuksia vaihtotyöveturina etäläisessä Suomessa. Alkuvuodesta 2007 Kouvolassa vaihtotyössä olleet veturit todettiin vaihtotyöhön sopimattomiksi ja ne palautettiin Ouluun. Suurimpana ongelmana ja vaaratekijänä vaihtotyömiehistön kannalta pidettiin huonoja portaita ja sisäänkäyntiä ohjaamon sivusta. Parhaillaan tutkitaan mahdollisuuksia veturien muuttamiseksi paremmin vaihtotyöhön sopivaksi ja myös veturien tulevat sijoitukset ovat avoinna.
Veturit on tällä hetkellä sijoitettu [[Oulu]]un, joten niillä ajetaan lähinnä [[Pohjois-Suomi|Pohjois-Suomessa]]. [[2006]]-[[2007]] vaihteessa suurin osa Dr16-vetureista jättää pohjoisen ja siirtyy [[Etelä-Suomi|Etelä-Suomeen]] ratapihoille ja tavarajunaliikenteen palvelukseen.
Kouvolan ratapihalla näiden vetureiden käyttö alkoi vuonna [[2005]]. Alkuvuodesta 2007 Kouvolassa vaihtotyössä olleet veturit todettiin vaihtotyöhön sopimattomiksi ja ne palautettiin Ouluun.
 
Veturisarjan '''lempinimiksi''' ovat vakiintuneet ''Iso-Vaalee'' ja ''Iso-Vaikee'', johtuen veturin koosta, värityksestä sekä sarjan vetureiden ongelmista.
109

muokkausta

Navigointivalikko