Ero sivun ”Design for All” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 16: Rivi 16:
==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://dfasuomi.stakes.fi/FI/ Suomen DfA-verkosto]
*[http://dfasuomi.stakes.fi/FI/ Suomen DfA-verkosto]
*[http://www.w3.org/WAI/intro/accessibility.php W3C - Introduction to Web Accessibility]




[[Luokka:Sosiaalipolitiikka]]
[[Luokka:Sosiaalipolitiikka]]

Versio 23. maaliskuuta 2007 kello 15.02

Design for All (DfA) tarkoittaa tuotteiden ja palveluiden suunnittelua siten, että ne ovat mahdollisimman monen käyttäjän saavutettavissa. Tieto- ja viestintätekniikan osalta DfA tarkoittaa sitä, että etsitään sellaisia laitteisiin, ohjelmistoihin ja apuvälineisiin sijoitettavia ominaisuuksia, jotka edistävät helppokäyttöisyyttä.

Digitaalinen esteettömyys

Digitaalinen esteettömyys tarkoittaa välineiden ja palveluiden saavutettavuutta ja käytettävyyttä mahdollisimman monien ihmisten näkökulmasta. Esteettömyydestä huolehtiminen on välttämätöntä, jotta jokaisella kansalaisella olisi mahdollisuus käyttää viestintäpalveluita.

Sisällöntuotannossa digitaalinen esteettömyys tarkkoittaa sitä, että kaikki internetissä olevat palvelut ovat myös eri erityisryhmien käytettävissä. Erityisryhmiin kuuluvat sellaiset henkilöt, joilla vamma, sairaus, toimintakyvyn heikentyminen tai sosiaalinen tilanne tuovat esteitä ja rajoituksia palveluiden käyttämiseen. Erityisryhmiä ovat mm. liikuntaesteiset jotka eivät voi käyttää hiirtä, eriasteiset näkövammaiset ja vanhukset.

DfA-standardit ovat esteettömyyttä, käytettävyyttä ja saavutettavuutta edistäviä ohjeita verkkopalvelujen tekniselle toteuttamiselle. Keskeinen tällainen ohje on internetin toimintaa standardisoivan organisaation W3C:n WAI-ohje, jossa määritellään teknisesti esteettömien www-sivujen toteuttaminen. Suomessa WAI-ohjeet on omaksuttu suosituksena.

Katso myös

Aiheesta muualla