Ero sivun ”Oktetti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Kielilinkit
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
[[Tietotekniikka|Tietotekniikassa]] ja [[tietoliikenne|tietoliikenteessä]] '''oktetti''' on kahdeksan [[bitti|bitin]] ryhmä. Se voidaan ilmaista [[kymmenjärjestelmä|kymmenjärjestelmän]] [[luku|lukuna]] arvoina 0-255, tai [[heksadesimaali]]järjestelmän parina, kuten 5E.
[[Tietotekniikka|Tietotekniikassa]] ja [[tietoliikenne|tietoliikenteessä]] '''oktetti''' on kahdeksan [[bitti|bitin]] ryhmä. Se voidaan ilmaista [[kymmenjärjestelmä|kymmenjärjestelmän]] [[luku|lukuna]] arvoina 0-255, tai [[heksadesimaali]]järjestelmän parina, kuten 5E.


Suurimmassa osassa tietokoneita muistiosoituksen pienin yksikkö -- tai [[tavu]] -- on 8 bittiä, joten käsitteitä "tavu" ja "oktetti" käytetään usein synonyymeinä. Tavun koko määräytyy kuitenkin tietokonejärjestelmän arkkitehtuurin perusteella: joissakin vanhoissa tietokoneissa tavu oli 10 tai 12 bittiä. Oktetti on aina 8 bittiä. Tämän seurauksena tietoliikennestandardit käyttävät "oktettia" lähes yksinomaan 8 bitin merkityksessä.
Suurimmassa osassa tietokoneita muistiosoituksen pienin yksikkö -- tai [[tavu (tietotekniikka)|tavu]] -- on 8 bittiä, joten käsitteitä "tavu" ja "oktetti" käytetään usein synonyymeinä. Tavun koko määräytyy kuitenkin tietokonejärjestelmän arkkitehtuurin perusteella: joissakin vanhoissa tietokoneissa tavu oli 10 tai 12 bittiä. Oktetti on aina 8 bittiä. Tämän seurauksena tietoliikennestandardit käyttävät "oktettia" lähes yksinomaan 8 bitin merkityksessä.
----
----



Versio 3. kesäkuuta 2005 kello 12.20

Oktetti tarkoittaa yleismerkityksessään kahdeksasta elementistä koostuvaa ryhmää. Se esiintyy erityismerkityksessä useilla eri aloilla.


Tietotekniikassa ja tietoliikenteessä oktetti on kahdeksan bitin ryhmä. Se voidaan ilmaista kymmenjärjestelmän lukuna arvoina 0-255, tai heksadesimaalijärjestelmän parina, kuten 5E.

Suurimmassa osassa tietokoneita muistiosoituksen pienin yksikkö -- tai tavu -- on 8 bittiä, joten käsitteitä "tavu" ja "oktetti" käytetään usein synonyymeinä. Tavun koko määräytyy kuitenkin tietokonejärjestelmän arkkitehtuurin perusteella: joissakin vanhoissa tietokoneissa tavu oli 10 tai 12 bittiä. Oktetti on aina 8 bittiä. Tämän seurauksena tietoliikennestandardit käyttävät "oktettia" lähes yksinomaan 8 bitin merkityksessä.


Musiikissa oktetti on kahdeksasta muusikosta koostuva yhtye. Klassisen musiikin kuuluisia oktetteja oli muusikoilla Felix Mendelssohn ja Franz Schubert.


Kemiassa oktetti on kahdeksasta elektronista koostuva uloin elektronikuori, mikä on tyypillinen mm. jalokaasuille. Rakenteelle on ominaista vakaus ja energiaminimiin pyrkiminen.

Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Artikkelisivuja, joiden nimessä tai tekstissä lukee ”Oktetti”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.