Ero sivun ”Wolfsschanze” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Bot-Schafter (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: pt:Toca do Lobo
Rivi 16: Rivi 16:
[[Luokka:Natsi-Saksa]]
[[Luokka:Natsi-Saksa]]


{{Link FA|no}}
{{Link FA|pl}}


{{tynkä/Toinen maailmansota}}
{{tynkä/Toinen maailmansota}}
Rivi 28: Rivi 26:
[[it:Rastenburg]]
[[it:Rastenburg]]
[[nl:Wolfsschanze]]
[[nl:Wolfsschanze]]
[[no:Wolfsschanze]]
[[no:Wolfsschanze]]{{Link FA|no}}
[[pl:Wilczy Szaniec]]
[[pl:Wilczy Szaniec]]{{Link FA|pl}}
[[pt:Toca do Lobo]]
[[zh:狼穴]]
[[zh:狼穴]]

Versio 14. maaliskuuta 2007 kello 22.02

Martin Bormannin bunkkerin jäännökset

Führerhauptquartier Wolfsschanze (suom. Johtajan päämaja Sudenpesä) oli koodinimi jota käytettiin Adolf Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana.

Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Kętrzynia (saks. Rastenburg), joka oli sodan aikana osa Saksan Itä-Preussin maakuntaa. Kyseisestä alueesta tuli osa Puolan kansantasavaltaa sodan päätyttyä. Wolfsschanze koostui joukosta bunkkereita ja rakennuksia metsäisellä alueella ja se oli ympäröity monimutkaisilla piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla. Alueeseen kuului myös oma lentokenttä. Päämaja rakennettiin vuonna 1941 aloitettua operaatio Barbarossaa silmällä pitäen, ja se hylättiin vasta 1944 Puna-armeijan lähestyessä Itä-Preussia. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21.6.1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 22.11.1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. 20.7.1944 Hitleriä vastaan tehty murhayritys (suorittajana petollinen upseeri, eversti ja kreivi Claus von Stauffenberg) tehtiin juuri Wolfsschanzessa.

Wolfsschanze kärsi huomattavia vaurioita saksalaisten perääntyessään suorittamien räjäytysten seurauksena; Hitlerin mielestä päämaja oli liian arvokas jätettäväksi ehjänä venäläisten käsiin. Puolan armeija raivasi vuosina 1945-1956 aluetta ympäröivät laajat miinakentät, ja nykyisin siellä toimii ympäri vuoden avoinna oleva museo. Vaurioistaan huolimatta Wolfsschanze on ollut suosittu turistikohde, ja siellä on myös salamurhayrityksen tehneelle koplalle pystytetty muistomerkki.

Triviaalimpana tietona voidaan mainita erään Hitlerin itsestään käyttämän lempinimen olleen juuri Wolf (suom. susi). Hän alkoi käyttää nimeä 1920-luvun alkupuolella ja hänen lähipiirinsä käytössä se pysyi sodan lopulle saakka. Useilla muillakin Hitlerin käyttämillä päämajoilla, mm. Wolfsschlucht (Sudenrotko) Belgiassa ja Werwolf (Ihmissusi) Ukrainassa on sama liite. Myös etymologiassa hänen etunimensä Adolf johdetaan sanasta wolf, joka on moderni muoto muinaisgermaanisesta nimestä Adelwolf (jalo susi).


Räjähteiden määrä oli valtava, jolla yritettiin tuhota bunkkerit Wolfschanzessa. Tässä räjähteet liikuttivat bunkkerin kattoa, joka on 2 metriä paksua teräsbetonia.
Paremmin säilynyt Wolfschanzen bunkkeri.


Malline:Tynkä/Toinen maailmansotaMalline:Link FAMalline:Link FA