Ero sivun ”Jääkärin morsian” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p l
Rivi 77: Rivi 77:
*Elokuva kestää 97 minuuttia.
*Elokuva kestää 97 minuuttia.
*Kullervo Kalske näyttelee ensimmäisen elokuvaroolinsa.
*Kullervo Kalske näyttelee ensimmäisen elokuvaroolinsa.
*Jääkäri Kalpan rooli oli alun perin tarkoitettu Gunnar Hilloskorvelle, mutta hän kuoli kesken kuvausten. Tilalle otettiin Tauno Palo.
*Jääkäri Kalpan rooli oli alun perin tarkoitettu Ilmari Hilloskorvelle, mutta hän kuoli kesken kuvausten. Tilalle otettiin Tauno Palo.
*Elokuva asetettiin esityskieltoon opetusministeri [[Reino Oittinen|Reino Oittisen]] aloitteesta vuonna [[1949]], koska sen sisällön pelättiin vaarantavan Suomen suhteita [[Neuvostoliitto]]on. Esityskielto loppui elokuussa [[1986]].
*Elokuva asetettiin esityskieltoon opetusministeri [[Reino Oittinen|Reino Oittisen]] aloitteesta vuonna [[1949]], koska sen sisällön pelättiin vaarantavan Suomen suhteita [[Neuvostoliitto]]on. Esityskielto loppui elokuussa [[1986]].



Versio 13. maaliskuuta 2007 kello 20.48

Jääkärin morsian on alkuaan Sam Sihvon kirjoittama laulunäytelmä, joka esitettiin ensimmäisen kerran 17. helmikuuta 1921 Suomen Kansallisteatterissa. Näytelmä kertoo jääkäreistä, jotka olivat Saksassa sotilaskoulutuksessa valmistautuakseen Suomen vapaustaisteluun.

Jääkärin morsiamesta on tehty kaksi elokuvasovitusta, Kalle Kaarnan ohjaama vuodelta 1931 ja Risto Orkon 1938.

Jääkärin morsian (1931)

Juoni

On vuosi 1915 ja viisi suomalaista miestä hiihtää Ruotsiin Pohjanlahden kautta tarkoituksena päästä Saksaan saamaan jääkärikoulutusta. Miesten joukossa on 27.jääkäripataljoonaan kuuluvat Martti ja Kalpa, jotka joutuvatkin mukaan taisteluihin. Reservissä joukot viettävät vapaa-aikaansa Kulta-ankkuri -nimisessä kahvilassa, jonka omistaa Sonja Strand. Sonjan kapteenimies palvelee Venäjän armeijassa, ja Sonjalla on suhde paroni von Lichtensteiniin, joka käyttää naista hyväkseen ja vakoilee Venäjälle kayttäen sanansaattajanaan juutalaista Isakia.

Sabina, joka on Varsovan oopperan tanssijatar, on kadonneita vanhempia etsiessään joutunut pakkotyövankeuteen. Paroni Lichtenstein löytää hänet ja tuo Sonjan luo. Strand palkkaa hänet tanssijaksi kahvilaansa ja Sabinasta tulee suosittu vetonaula. Erään tanssin jälkeen hän tutustuu Marttiin ja heidän välilleen syntyy romanssi. Martin pataljoona joutuu takaisin rintamalle, kun venäläiset valmistelevat suurhyökkäystä. Taistelussa Martti haavoittuu ja venäläisten joukossa oleva Sonjan mies kuolee. Kun Martti on toipunut vammoistaan, hän lähtee tiedusteluretkelle ja löytää Strandin ruumiin ja sen vierestä muistikirjan ja Sonjan valokuvan.

Isakin välittämät vakoilupaperit joutuvat Sonjalle, joka kieltäytyy enää avustamasta paronia, joka on tehnyt hänestä "kunniattoman aviovaimon". Martti palaa rintamalta ja antaa Sonjalle hänen miehensä muistikirjan. Sonja tekee itsemurhan: jäähyväisviestissään hän pyytää Marttia huolehtimaan Sabinasta ja varoittaa paronista ja Isakista. Martti löytää vakoilupaperit ja lähtee ilmoittamaan Sonjan kuolemasta. Von Lichtenstein onnistuu kuitenkin lavastamaan Martin syylliseksi ryöstömurhaan.

Paroni uskottelee Sabinalle tämän isän olevan sairaana ja aikoo viedä hänet mukanaan. Von Lichtensteinin vakoilutehtävä on tällä välin paljastunut ja Martti vapautetaan. Hän menee pelastamaan Sabinan paronilta, joka vangitaan tällä kertaa.

Rooliluettelo

Tuotantoryhmä

  • Kalle Kaarna... ohjaus, käsikirjoitus, leikkaus ja lavastus
  • Heikki Aho ja Björn Soldan... kuvaus
  • Toivo Palmroth... musiikki
  • George Ge... tanssit
  • Väinö Hukka... järjestäjä
  • Heinrich Iffland... valokuvat
  • Saratus... tuotanto

Triviaa

  • Elokuva kestää 101 minuuttia.
  • Tauno Palo (alkuteksteissä nimellä Tauno Brännäs) esiintyi ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Hän oli toiminut teatterissa iltanäyttelijänä eikä ollut toiminut edes avustajana yhdessäkään elokuvassa.
  • Elokuva kuvattiin talvella 1931 Helsingissä ja Hangossa.

Jääkärin morsian (1938)

Juoni

On syksy 1916 Tuckumin asemalla Baltiassa ja Saksan 27. Kuninkaallinen jääkäripataljoona palaa rintamalta. Jääkärikorpraali Martti Kari ihastuu tanssijatar Sabinaan, joka on matkalla suojelijansa paroni Lichtensteinin seurassa. Jääkäri Mikko estää paronin pääsyn sotilasjunaan ja paroni alkaa sättiä jääkäreitä. Martti lyö Lichtensteinia ja saa rangaistukseksi kaksi viikkoa arestia.

Paroni vie Sabinan rakastajattarensa Sonjan luo, joka omistaa Kultainen ankkuri -nimisen ravintolan. Sonja on mustasukkainen, mutta tarjoaa Sabinalle töitä tanssijana. Martti kärsii arestiaan kasarmin putkassa ja vapautuessaan lähtee viettämään iltalomaansa Kultaiseen ankkuriin. Jääkärit joutuvat palaamaan rintamalle ja Martin on jätettävä jäähyväiset Sabinalle. Vakoilija, jonka peitenimi on Merovitsh, aiheuttaa huolta niin saksalaisten sodanjohdolle kuin suomalaisjoukkojen esimiehelle eversti Franckille. Tietoja suunnitelmista ja joukkojen liikkeistä vuotaa vihollisille, mikä aiheuttaa suuria tappioita.

Samaan aikaan Sonja katkaisee välinsä paroniin ja uhkaa paljastaa tämän teot. Isakilta Sonja saa paronille osoitetun kirjekuoren, joka sisältää rahaa ja vakoiluohjeita. Kalpa tuo Sonjalle tiedon tämän miehen kuolemasta ja antaa avioparin kuvan sisältämän kirjan. Kirjekuori, joka osoittaa Lichtensteinin vakoilijaksi, joutuu Kalpan ja Martin haltuun. Martti hälyttää eversti Franckin ja määrää ravintolan ulospääsyt tukittaviksi.

Paroni onnistuu kuitenkin livahtamaan sisään kellarin ovesta ja yllättää ilmiantokirjettä kirjoittavan Sonjan. Martti tulee apuun ja käy paronin kimppuun. Tappelun seurauksena paronin ase laukeaa haavoittaen Sonjaa kuolettavasti. Eversti Franckin tullessa paikalle Lichtenstein vierittää syyn Martin niskoille ja pääsee vapaaksi. Franck kuitenkin uskoo Marttia, kun ilmiantokirjeen sisältö voidaan lukea imupaperista peilin avulla. Paroni menee Sabinan luokse ja painostaa hänet mukaansa uskottelemalla tämän isän olevan vakavasti sairas. Sabina, joka tietää paronin olevan petollinen, suostuu lähtemään, mutta varustautuu pistoolilla.

Paroni ja Sabina onnistuvat pakenemaan kaupungista hevosella paronin maatalolle, missä odottaa lentokone. Martti lähtee takaa-ajoon, mutta perillä hänet vangitaan kellariin ja paroni asentaa helvetinkoneen räjähtämään kymmenen minuutin päästä. Pian paroni pidätetään ja kone tehdään vaarattomaksi.

Rooliluettelo

Tuotantoryhmä

Triviaa

  • Elokuva kestää 97 minuuttia.
  • Kullervo Kalske näyttelee ensimmäisen elokuvaroolinsa.
  • Jääkäri Kalpan rooli oli alun perin tarkoitettu Ilmari Hilloskorvelle, mutta hän kuoli kesken kuvausten. Tilalle otettiin Tauno Palo.
  • Elokuva asetettiin esityskieltoon opetusministeri Reino Oittisen aloitteesta vuonna 1949, koska sen sisällön pelättiin vaarantavan Suomen suhteita Neuvostoliittoon. Esityskielto loppui elokuussa 1986.

Lähteet

Aiheesta muualla