Ero sivun ”Ptolemaios XIII” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p kielen- tai muuta huoltoa AWB
Rivi 1: Rivi 1:
'''Ptolemaios XIII''' ([[62 eaa]]./[[61 eaa]]. - [[13. tammikuuta]]? [[47 eaa]].) oli [[farao|Egyptin farao]] vuodesta [[51 eaa]]. kuolemaansa asti. Hän oli [[Ptolemaios XII]]:n poika ja [[Ptolemaioksen hallitsijasuku|Ptolemaioksen hallitsijasuvun]] viimeisiä jäseniä. Hänestä tuli vanhemman siskonsa [[Kleopatra VII]]:n kanssahallitsija vuonna 51 eaa. [[Pothinus]] toimi hallitsijana Ptolemaioksen ollessa alaikäinen. Vuonna 48 eaa. Ptolemaios yritti syrjäyttää siskonsa. Kleopatra pakeni [[Aleksandria]]an ja onnistui kokoamaan oman armeijansa, joka kannatti häntä. Tilannetta sekoitti myös se, että Ptolemaioksen ja Kleopatran sisko [[Arsinoe IV]] yritti samalla kaapata vallan.
'''Ptolemaios XIII''' ([[62 eaa.]]/[[61 eaa.]] - [[13. tammikuuta]]? [[47 eaa.]]) oli [[farao|Egyptin farao]] vuodesta [[51 eaa.]] kuolemaansa asti. Hän oli [[Ptolemaios XII]]:n poika ja [[Ptolemaioksen hallitsijasuku|Ptolemaioksen hallitsijasuvun]] viimeisiä jäseniä. Hänestä tuli vanhemman siskonsa [[Kleopatra VII]]:n kanssahallitsija vuonna 51 eaa. [[Pothinus]] toimi hallitsijana Ptolemaioksen ollessa alaikäinen. Vuonna 48 eaa. Ptolemaios yritti syrjäyttää siskonsa. Kleopatra pakeni [[Aleksandria]]an ja onnistui kokoamaan oman armeijansa, joka kannatti häntä. Tilannetta sekoitti myös se, että Ptolemaioksen ja Kleopatran sisko [[Arsinoe IV]] yritti samalla kaapata vallan.


Samaan aikaan myös roomalainen poliitikko ja kenraali [[Pompeius]] saapui Egyptiin hakemaan turvapaikkaa [[Julius Caesar]]in joukkoilta. Aluksi Ptolemaios ja Pothinus ottivat Pompeiuksen vastaan, mutta [[29. syyskuuta]] [[48 eaa]]. Pothinus murhautti Pompeiuksen.<ref>[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Pompey*.html Plutarch,The Life of Pompey], 79. Myös [http://www.thelatinlibrary.com/caesar/bc3.shtml#104 Caesar Bell. Civ.] iii.104.</ref> Pothinus uskoi pääsevänsä Caesarin suosioon kun tämä saapuisi Egyptiin. Toisin kuitenkin kävi. Kun Caesarille esiteltiin vastustajansa irtileikattua päätä, hän purskahti itkuun. Caesar taas löysi Kleopatrassa uuden liittolaisen, ja rakastajattaren. Caesar järjesti Pothiuksen teloituksen ja teki Kleopatrasta jälleen Egyptin hallitsijan veljensä kanssa.
Samaan aikaan myös roomalainen poliitikko ja kenraali [[Pompeius]] saapui Egyptiin hakemaan turvapaikkaa [[Julius Caesar]]in joukkoilta. Aluksi Ptolemaios ja Pothinus ottivat Pompeiuksen vastaan, mutta [[29. syyskuuta]] [[48 eaa.]] Pothinus murhautti Pompeiuksen.<ref>[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Pompey*.html Plutarch,The Life of Pompey], 79. Myös [http://www.thelatinlibrary.com/caesar/bc3.shtml#104 Caesar Bell. Civ.] iii.104.</ref> Pothinus uskoi pääsevänsä Caesarin suosioon kun tämä saapuisi Egyptiin. Toisin kuitenkin kävi. Kun Caesarille esiteltiin vastustajansa irtileikattua päätä, hän purskahti itkuun. Caesar taas löysi Kleopatrassa uuden liittolaisen, ja rakastajattaren. Caesar järjesti Pothiuksen teloituksen ja teki Kleopatrasta jälleen Egyptin hallitsijan veljensä kanssa.


Ptolemaios ei kuitenkaan tyytynyt tähän vaan liittoutui Arsinoen kanssa. Joulukuussa 48 eaa. roomalaiset ja Kleopatralle uskolliset joukot ottivat yhteen Ptolemaioksen ja Arsinoen joukkoja vastaan Aleksandrian sisällä. [[Pergamon]]ista saapuvat roomalaisjoukot pakottivat Ptolemaioksen ja Arsinoen pakenemaan kaupungista. Ptolemaios hukkui 13. tammikuuta 47 eaa. ylittäessään [[Niili]]ä. Lähteiden mukaan hän joko yritti paeta tai oli matkalla neuvotteluihin.
Ptolemaios ei kuitenkaan tyytynyt tähän vaan liittoutui Arsinoen kanssa. Joulukuussa 48 eaa. roomalaiset ja Kleopatralle uskolliset joukot ottivat yhteen Ptolemaioksen ja Arsinoen joukkoja vastaan Aleksandrian sisällä. [[Pergamon]]ista saapuvat roomalaisjoukot pakottivat Ptolemaioksen ja Arsinoen pakenemaan kaupungista. Ptolemaios hukkui 13. tammikuuta 47 eaa. ylittäessään [[Niili]]ä. Lähteiden mukaan hän joko yritti paeta tai oli matkalla neuvotteluihin.

Versio 13. maaliskuuta 2007 kello 03.30

Ptolemaios XIII (62 eaa./61 eaa. - 13. tammikuuta? 47 eaa.) oli Egyptin farao vuodesta 51 eaa. kuolemaansa asti. Hän oli Ptolemaios XII:n poika ja Ptolemaioksen hallitsijasuvun viimeisiä jäseniä. Hänestä tuli vanhemman siskonsa Kleopatra VII:n kanssahallitsija vuonna 51 eaa. Pothinus toimi hallitsijana Ptolemaioksen ollessa alaikäinen. Vuonna 48 eaa. Ptolemaios yritti syrjäyttää siskonsa. Kleopatra pakeni Aleksandriaan ja onnistui kokoamaan oman armeijansa, joka kannatti häntä. Tilannetta sekoitti myös se, että Ptolemaioksen ja Kleopatran sisko Arsinoe IV yritti samalla kaapata vallan.

Samaan aikaan myös roomalainen poliitikko ja kenraali Pompeius saapui Egyptiin hakemaan turvapaikkaa Julius Caesarin joukkoilta. Aluksi Ptolemaios ja Pothinus ottivat Pompeiuksen vastaan, mutta 29. syyskuuta 48 eaa. Pothinus murhautti Pompeiuksen.[1] Pothinus uskoi pääsevänsä Caesarin suosioon kun tämä saapuisi Egyptiin. Toisin kuitenkin kävi. Kun Caesarille esiteltiin vastustajansa irtileikattua päätä, hän purskahti itkuun. Caesar taas löysi Kleopatrassa uuden liittolaisen, ja rakastajattaren. Caesar järjesti Pothiuksen teloituksen ja teki Kleopatrasta jälleen Egyptin hallitsijan veljensä kanssa.

Ptolemaios ei kuitenkaan tyytynyt tähän vaan liittoutui Arsinoen kanssa. Joulukuussa 48 eaa. roomalaiset ja Kleopatralle uskolliset joukot ottivat yhteen Ptolemaioksen ja Arsinoen joukkoja vastaan Aleksandrian sisällä. Pergamonista saapuvat roomalaisjoukot pakottivat Ptolemaioksen ja Arsinoen pakenemaan kaupungista. Ptolemaios hukkui 13. tammikuuta 47 eaa. ylittäessään Niiliä. Lähteiden mukaan hän joko yritti paeta tai oli matkalla neuvotteluihin.

Viitteet

  1. Plutarch,The Life of Pompey, 79. Myös Caesar Bell. Civ. iii.104.
  Edeltäjä:
Ptolemaios XII ja Kleopatra VII
farao
Kanssahallitsija:
Kleopatra VII
Seuraaja:
Kleopatra VII ja Ptolemaios XIV