Ero sivun ”Johan Axel Palmén” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Toveri (keskustelu | muokkaukset)
p luokka
muokkausta ja lisäilyä
Rivi 1: Rivi 1:
[[Vapaaherra]] '''Johan Axel Palmén''' ([[1845]]–[[1919]]) oli eläintieteilijä ja professori [[Helsinki|Helsingissä]] [[1882]]–[[1908]]. Hän tutki [[linnut|lintujen]] muuttoa, aloitti lintujen [[rengastus]]toiminnan [[Suomi|Suomessa]] ja perusti Hankoniemen Tvärminneen eläinten tutkimusaseman [[1902]].
[[Vapaaherra]] '''Johan Axel Palmén''' ([[7. marraskuuta 1845, Helsinki]]–[[7. huhtikuuta 1919, [[Forssa]]]]) oli eläintieteilijä ja professori [[Helsinki|Helsingissä]] [[1882]]–[[1908]].

Hänen vanhempansa olivat [[vapaaherra]], lainopin professori, sijaiskansleri, senaatin oikeusosaston varapuheenjohtaja Johan Philip Palmén ja Johanna Charlotta Bonsdorff. Hän pääsi ylioppilaaksi Helsingfors Lyceumista 1864. Tohtoriksi Palmén väitteli 1875 aiheenaan lintujen [[muuttolintu|muutto]] ja muuttoreitit. Väitöskirjan nimi oli ''Om foglarnes flyttningsvägar''. Väitöskirja oli [[biologia]]n alalla Suomen ensimmäinen [[kehitysoppi]]in perustuva tutkimus. Opiskellessaan [[Heidelberg]]issä Palmén julkaisi väitöskirjastaan laajennetun saksankielisen painoksen vuonna 1876: ''Über die Zugstrassen der Vögel'' on tutkimusalansa perusteos ja klassikko.

Palmén toimi Helsingin yliopiston eläintieteen professorina 1884–1908. Hän oli [[luonnonsuojelu]]toiminnan uranuurtaja ja aloittaja Suomessa. Hän pysyi poikamiehenä koko elämänsä.

Hän tutki [[linnut|lintujen]] muuttoa, aloitti lintujen [[rengastus]]toiminnan [[Suomi|Suomessa]] 1913 ja perusti omilla varoillaan Hankoniemen Tvärminneen biologisen tutkimusaseman [[1902]], jonka hän testamentissaan lahjoitti Helsingin yliopistolle samoin kuin suuren osan omaisuudestaan.

== Lähteet ==
* [http://haku.kansallisbiografia.fi/FMPro?-db=kbnet.fp5&-format=kb%2fkbartikkeli.htm&-lay=www&-sortfield=lajittelukentt%e4&net%5finit=%3dP&-max=100&-recid=37551&-find= Kansallisbiografia]


{{tynkä/Henkilö}}
{{tynkä/Henkilö}}
Rivi 5: Rivi 14:
[[Luokka:Suomalaiset professorit|Palmén, Johan Axel]]
[[Luokka:Suomalaiset professorit|Palmén, Johan Axel]]
[[Luokka:Suomen aateli|Palmén, Johan Axel]]
[[Luokka:Suomen aateli|Palmén, Johan Axel]]
[[Luokka:Ornitologit|Palmén, Johan Axel]]

Versio 10. maaliskuuta 2007 kello 19.12

Vapaaherra Johan Axel Palmén (7. marraskuuta 1845, Helsinki–[[7. huhtikuuta 1919, Forssa]]) oli eläintieteilijä ja professori Helsingissä 18821908.

Hänen vanhempansa olivat vapaaherra, lainopin professori, sijaiskansleri, senaatin oikeusosaston varapuheenjohtaja Johan Philip Palmén ja Johanna Charlotta Bonsdorff. Hän pääsi ylioppilaaksi Helsingfors Lyceumista 1864. Tohtoriksi Palmén väitteli 1875 aiheenaan lintujen muutto ja muuttoreitit. Väitöskirjan nimi oli Om foglarnes flyttningsvägar. Väitöskirja oli biologian alalla Suomen ensimmäinen kehitysoppiin perustuva tutkimus. Opiskellessaan Heidelbergissä Palmén julkaisi väitöskirjastaan laajennetun saksankielisen painoksen vuonna 1876: Über die Zugstrassen der Vögel on tutkimusalansa perusteos ja klassikko.

Palmén toimi Helsingin yliopiston eläintieteen professorina 1884–1908. Hän oli luonnonsuojelutoiminnan uranuurtaja ja aloittaja Suomessa. Hän pysyi poikamiehenä koko elämänsä.

Hän tutki lintujen muuttoa, aloitti lintujen rengastustoiminnan Suomessa 1913 ja perusti omilla varoillaan Hankoniemen Tvärminneen biologisen tutkimusaseman 1902, jonka hän testamentissaan lahjoitti Helsingin yliopistolle samoin kuin suuren osan omaisuudestaan.

Lähteet

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.