Ero sivun ”Salpietari” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 88.112.190.249 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Petri Krohn tekemään versioon.
eikö tuossa jo tule selväksi ettei kyseessä ole sama aine
Rivi 1: Rivi 1:
'''Salpietari''' on luonnossa esiintyviä alkali- tai maa-alkalimetallin (NaNO<sub>3</sub> ja KNO<sub>3</sub>) suoloja. Sitä esiintyy luonnossa suurissa kerrostumissa Etelä-Amerikassa, erityisesti [[Chile]]ssä jopa 3,6 metrin kerroksina. Suolat ovat sekoittuneen muihin suoloihin, kuten NaCl, [[kipsi]]in ja [[hiekka]]an.
{{yhdistettävä|Kaliumnitraatti}}
'''Salpietari''' on luonnossa esiintyvää alkali- tai maa-alkalimetalliin (NaNO<sub>3</sub> ja KNO<sub>3</sub>) suoloja. Sitä esiintyy luonnossa suurissa kerrostumussa Etelä-Amerikassa, erityisesti [[Chile]]ssä jopa 3,6 metrin kerroksina. Suolat ovat sekoittuneen muihin suoloihin, kuten NaCl, [[kipsi]]in ja [[hiekka]]an.


Sana ''salpietari'' tulee [[latina]]n sanasta ''sal petrae'', joka tarkoittaa kivisuolaa tai [[Petra]]n suolaa.
Sana ''salpietari'' tulee [[latina]]n sanasta ''sal petrae'', joka tarkoittaa kivisuolaa tai [[Petra]]n suolaa.

Versio 7. maaliskuuta 2007 kello 18.56

Salpietari on luonnossa esiintyviä alkali- tai maa-alkalimetallin (NaNO3 ja KNO3) suoloja. Sitä esiintyy luonnossa suurissa kerrostumissa Etelä-Amerikassa, erityisesti Chilessä jopa 3,6 metrin kerroksina. Suolat ovat sekoittuneen muihin suoloihin, kuten NaCl, kipsiin ja hiekkaan.

Sana salpietari tulee latinan sanasta sal petrae, joka tarkoittaa kivisuolaa tai Petran suolaa.

Salpietaria käytetään mm. kemiallisena lannoitteena koska se on hyvin hapettava aine. Salpietari myös toimii ruudin ainesosana.