Ero sivun ”Vinčan kulttuuri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p ==Lähteet==
p viitettä sorkittu, jottei jää kuvan alle
Rivi 44: Rivi 44:
== Vincan kulttuurin aikajakoa ==
== Vincan kulttuurin aikajakoa ==


*Vinca-Tördös 5400 eaa<ref>http://perso.orange.fr/atil/atil/y15.htm</ref>
*Vinca-Tördös 5400 eaa<ref>[http://perso.orange.fr/atil/atil/y15.htm Culture de Vinca]</ref>
*Vinca-Gradac 5300 eaa
*Vinca-Gradac 5300 eaa
*Vinca-Plocnik 5150 eaa
*Vinca-Plocnik 5150 eaa

Versio 1. maaliskuuta 2007 kello 02.36

Vinčan kulttuuri (Vincan, Vinchan kulttuuri) vallitsi mm. Romaniassa ja Serbiassa noin 5500-4400 eaa. Tämän kulttuurin ihmiset rakensivat aikaansa nähden melko suuria asutuskeskuksia mm. Tonavalle ja Bolecica-joelle Serbiassa ja elättivät itsensä mm. maanviljelyllä ja karjanhoidolla. Tartariasta on löydetty tähän kulttuuriin liittyen savitauluja, jotka ovat ehkä ajalta 4000 eaa. Jos tämä on totta, kirjoitus olisi keksitty 4000 eaa. Romaniassa. Euroopassa, ei 3500 eaa Masopotamiassa, Irakissa. Klassinen Vinčan kulttuuri tuhoutui kuparikautisten hyökkääjien saapuessa alueelle mm. Badenin kulttuurista.

Vinčan kulttuuri

Kulttuurin alue oli Serbiassa pitkin Tonavaa, Romaniassa, Pohjois-Bulgariassa , Bosniassa, Makadeonian tasavallassa, mutta tämän kulttuurin jäänteitä löydetään Balkanilta, Keski-Euroopan osista ja Vähästä-Aasiasta. Alussa uskottiin Vinčan kulttuurin alkaneen vasta 2700 eaa. Samoihin aikoihin oli idempänä Tripoljen kulttuuri.

Kulttuurin ensimmäinen löytöpaikka Vinča on 14 km Belgradista Tonavaa pitkin alaspäin. Tämän kulttuurin historiaa ei tunneta tarkasti.

Kulttuurin ihmiset elättivät itsensä maanviljelyllä, karjanhoidolla, metsästyksellä ja kalastuksella. Pääkarjana olivat naudat, mutta pidettiin myös sikoja, lampaita ja vuohia. Vincan ihmisten viljelemää viljaa pidetään hyvin ravinteikkaana. Kauppaa käytiin ympäristön kanssa, tuotiin mm suolaa ja obsidiaania. Saviastioita osattiin tehdä niin taidokkaasti, että parempia osattiin tehdä vasta muutaman tuhannen vuoden päästä. Myös muut ajan käsityöläiset olivat taitavia.

Kulttuuri tuotti runsaasti uskonnollisia esineitä, pienoispatsaita ja uhriastioita. Oli myös ihmisen ja eläimen muotoisia kulhoja. Pienoisveistoksia on löydetty erityisen runsaasti. Monet niistä esittävät lintujumalatarta, niasta jonka kädet ovat levällään ja lanteilla.

Kulttuuri rakensi puusta mutaseinäisiä taloja maan päälle, toisin kuin edeltäjänsä. Talojen välillä olevat kadut olivat kylissä koillisesta lounaaseen. Suuria kaupunkimaisia kyliä syntyi paikkoihin Vinča, Divostin, Potporanj, Selevac, Pločnik ja Predionica.

Itä-Serbiassa Bele Vodessa ja Rudna Glavassa otetiin kuparia käyttöön.

Hyvin vanhaa kirjoitusta sisältävien Vinčan kulttuurin Tartarian savitaulujen aitoudesta on kiistelty. Ne sisältävät vanhinta tunnettua kirjoitusta, sumerilaista kuvakirjoitusta, vanhempaa kirjoitusta ja ovat vuodelta 4000 eaa. Tätä Vinča-Tordosin kirjoitusta ei osata kytkeä mihinkään tunnettuun kieleen.

Noin 6000-5000 eaa Vinčan edeltäjät asuivat Balkanin niemimaan keskiosissa alueella, joka rajoittui Karpaatteihin pohjoisessa, Bosniaan lännessä, Sofian tasangolle idässä ja Skopljen laaksoon etelässä. Kulttuuria edelsi vanhempi [[Starčevon kulttuuri]], jonka ihmiset asuivat maalattiaisissa, puoliksi maahan upotetuissa mutaseinäisissä taloissa.

Vinčan kulttuurin kehitys pysähtyi ennen 3500 eaa. Vinčan kulttuuri tuhoutui noin 3500 eaa sotaisten kuparia käyttävien kansojen saapuessa alueelle, lähes kaikki Vinčan asutukset paloivat. Luultavimmin indoeurooppalaiset hyökkääjät kuuluivat Badenin kulttuuriin, Kostolacin kulttuuriin ja Bordogkeresturin kulttuuriin, jotka viipyivät alueella lyhyen aikaa. Sen jälkeet tuli pronssikauden Vatinin kulttuuri.

Vincan kulttuurin aikajakoa

  • Vinca-Tördös 5400 eaa[1]
  • Vinca-Gradac 5300 eaa
  • Vinca-Plocnik 5150 eaa
  • Vinca-D 4700-3500 eaa


Vinčan kulttuurin aikalaiset Euroopassa

Euroopan kulttuurit Tonavan kulttuurin ollessa laajimmillaan n. 4 500-4 000 eaa.


Katso myös

Lähteet

  1. Culture de Vinca

Aiheesta muualla