Ero sivun ”Albert Costa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rei-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: es:Álbert Costa
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: it:Albert Costa
Rivi 27: Rivi 27:
[[es:Álbert Costa]]
[[es:Álbert Costa]]
[[fr:Albert Costa]]
[[fr:Albert Costa]]
[[it:Albert Costa]]
[[nl:Albert Costa]]
[[nl:Albert Costa]]
[[ja:アルベルト・コスタ]]
[[ja:アルベルト・コスタ]]

Versio 24. helmikuuta 2007 kello 13.34

Albert Costa Casals (s. 25. kesäkuuta 1975) on espanjalainen tennispelaaja. Hänet muistetaan parhaiten Ranskan avointen kaksinpelin voitosta vuonna 2002.

Costa alkoi pelata tennistä ollessaan viiden vuoden ikäinen. Juniorivuosiensa parhaat saavutukset hän saavutti vuonna 1993, jolloin hän eteni Ranskan avointen poikien kaksinpelin loppuotteluun ja voitti arvostetun Orange Bowl -junioriturnauksen. Hän aloitti ammattilaisuransa myöhemmin samana vuonna. Seuraavana vuonna hän voitti kaksi challenger-tason massakenttäturnausta, Mar del Platassa Argentiinassa ja Torinossa Italiassa, ja hänet nimettiin ATP-kiertueen vuoden tulokkaaksi.

Costa otti vuonna 1995 Kitzbühelissä ensimmäisen ATP-tason turnausvoittonsa; finaalissa hän kaatoi Itävallan Thomas Musterin viiden erän kamppailun jälkeen. Seuraavana vuonna hän vei voiton kolmessa turnauksessa, Gstaadissa, San Marinossa ja Bournemouthissa, ja kärsi finaalitappion kahdessa turnauksessa, Monte Carlon Masters-sarjaan kuuluvassa turnauksessa ja Dubaissa kovalla kentällä pelatussa turnauksessa. Dubain turnaus on ainoa kovalla kentällä pelattu kaksinpeliturnaus, jonka finaalissa Costa on pelannut. Vuonna 1997 hän otti kaksi turnausvoittoa, Barcelonassa ja Marbellassa, ja oli osa Espanjan voittoisaa World Team Cup -joukkuetta.

Vuonna 1998 Costa voitti kaksi turnausta, Kitzbühelissä ja Hampurissa. Hampurin turnaus on tähän mennessä ainoa Masters-sarjaan kuuluva turnaus, jonka Costa on kyennyt voittamaan. Seuraavana vuonna hän otti kolme turnausvoittoa, Estorilissa, Gstaadissa ja Kitzbühelissä. Vuonna 2000 hän oli mukana voittamassa Espanjan ensimmäistä Davis Cupin mestaruutta. Hän toi samana vuonna maalleen pronssia Sydneyn olympialaisten nelinpelissä Álex Corretjan kanssa. He voittivat finaalissa Etelä-Afrikan David Adamsin ja John-Laffnie de Jagerin luvuin 2-6, 6-4, 6-3.

Ennen vuoden 2002 Ranskan avoimia Costa ei ollut voittanut yhtään turnausta ATP-tasolla kolmeen vuoteen eikä hän kuulunut turnauksen voittajasuosikkeihin. Hän kuitenkin yllätti tennismaailman vahvalla pelillään; neljännellä kierroksella hän voitti puolustavan mestarin Gustavo Kuertenin suoraan kolmessa erässä, puolivälierissä Argentiinan Guillermo Cañasin viiden erän jälkeen ja semifinaaleissa maanmiehensä ja pitkäaikaisen ystävänsä Álex Corretjan neljässä erässä. Loppuottelussa hän sai vastaansa toisen maanmiehensä Juan Carlos Ferreron, jota pidettiin ennen ottelua selvänä ennakkosuosikkina. Costa voitti kuitenkin kaksinpelin mestaruuden yllättävänkin selvin luvuin 6-0, 6-1, 4-6, 6-3. Ranskan avointen voitto oli hänen uransa ensimmäinen ja ainoa Grand Slam -voitto ja hän nousi voittonsa ansiosta kaksinpelin maailmanlistalla sijalle kuusi, uransa parhaalle sijalle.

Viisi päivää Ranskan avointen voiton jälkeen Costa avioitui pitkäaikaisen naisystävänsä Cristina Venturan kanssa. Álex Corretja toimi Costan bestmanina. Costalla ja Venturalla on kaksi lasta, kaksoset Claudia ja Alma, jotka syntyivät huhtikuussa 2001.

Puolustavana mestarina vuoden 2003 Ranskan avoimissa Costa vietti kentällä yhteensä huimat 21 tuntia ja 15 minuuttia voittaen neljä viisieräistä kamppailua ennen kuin joutui taipumaan semifinaaleissa Juan Carlos Ferreroa vastaan, joka eteni lopulta turnauksen voittoon.

Costa on voittanut ammattilaisurallaan 12 ATP-tason kaksinpeliturnausta, kaikki massakentällä. Vuoden 2005 alussa hän otti Dohassa ensimmäisen nelinpeliturnauksen voittonsa parinaan maanmiehensä Rafael Nadal.

Aiheesta muualla