Ero sivun ”Kamelit (suku)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 15: Rivi 15:
== Yleistä ==
== Yleistä ==


Kameleja on kahta lajia, yksi[[kyttyrä]]isiä [[Dromedaari|dromedaareja]] ja kaksikyttyräisiä kameleja. Molempia lajeja on käytetty pitkään hyötyeläiminä. Dromedaari on nopeana ja kestävänä juoksijana parempi [[ratsu]]eläin, kaksikyttyräinen taas parempi [[juhta|kuormajuhta]] sillä se jaksaa kantaa kevyesti yli 250 kg:n painoja pitkiä matkoja. Kaksikyttyräiset kamelit ovat erittäin uhanalaisia, villejä yksilöitä on jäljellä korkeintaan 1000 yksilöä. Vaikka kesytettyjä kaksikyttyräisiä kameleita on vielä kohtalaisen paljon (arvio: 1,4 milj. yksilöä), näidenkin määrät ovat vähenemässä (v. 2006). Kameleiden maitoa käytetään monin paikoin ruuan valmistuksessa. Kaksikyttyräisestä kamelista saadaan myös villaa, joka muistuttaa [[kashmirvilla|kashmir]]ia, villaa ei kuitenkaan saada paljoa, mikä on johtanut [[lammas|lampaiden]] suosion nousuun.
Kameleja on kahta lajia, yksi[[kyttyrä]]isiä [[Dromedaari|dromedaareja]] ja kaksikyttyräisiä kameleja. Molempia lajeja on käytetty pitkään hyötyeläiminä. Dromedaari on nopeana ja kestävänä juoksijana parempi [[ratsu]]eläin, kaksikyttyräinen taas parempi [[juhta|kuormajuhta]] sillä se jaksaa kantaa kevyesti yli 250 kg:n painoja pitkiä matkoja. Kaksikyttyräiset kamelit ovat erittäin uhanalaisia, villejä yksilöitä on jäljellä korkeintaan 1000 yksilöä. Vaikka kesytettyjä kaksikyttyräisiä kameleita on vielä kohtalaisen paljon (arvio: 1,4 milj. yksilöä), näidenkin määrät ovat vähenemässä (v. 2006). Kameleiden maitoa käytetään monin paikoin ruuan valmistuksessa. Kaksikyttyräisestä kamelista saadaan myös villaa, joka muistuttaa [[kashmirvilla|kashmir]]ia, villaa ei kuitenkaan saada paljoa, mikä on johtanut [[lammas|lampaiden]] ja [[vuohi]]en suosion nousuun.


Kameli painaa noin 350–700 kg. Ensimmäiset kamelit kesytettiin jo 2000 eaa. Kameli voi elää yli 50 vuotta joten se on nisäkkääksi hyvin pitkäikäinen. Väritykseltään kameli on ruskea tai hiekanvärinen. Dromedaari on yleensä vaaleampi ja lyhytkarvaisempi kuin kaksikyttyräinen kameli. Kuivuutta kaksikyttyräinen sietää yleensä paremmin.
Kameli painaa noin 350–700 kg. Ensimmäiset kamelit kesytettiin jo 2000 eaa. Kameli voi elää yli 50 vuotta joten se on nisäkkääksi hyvin pitkäikäinen. Väritykseltään kameli on ruskea tai hiekanvärinen. Dromedaari on yleensä vaaleampi ja lyhytkarvaisempi kuin kaksikyttyräinen kameli. Kuivuutta kaksikyttyräinen sietää yleensä paremmin.

Versio 20. helmikuuta 2007 kello 09.10

Malline:Taksonomian alku eläimet Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian pääjakso Malline:Taksonomian alajakso Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian alaluokka Malline:Taksonomian ylälahko Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian loppu

Kameli on suuri sorkkaeläin. Kamelit ovat märehtijöitä, ja lähempää sukua esimerkiksi lehmille, kuin hevosille, joita se ulkoisesti muistuttaa. Kuten lehmällä, myös kamelilla on neljä mahaa. Kamelin korkeus lapaluiden kohdalta on jopa yli 225 cm. Kamelin sukulaisia ovat myös laamat, jotka ovat myös kamelieläimiä.

Yleistä

Kameleja on kahta lajia, yksikyttyräisiä dromedaareja ja kaksikyttyräisiä kameleja. Molempia lajeja on käytetty pitkään hyötyeläiminä. Dromedaari on nopeana ja kestävänä juoksijana parempi ratsueläin, kaksikyttyräinen taas parempi kuormajuhta sillä se jaksaa kantaa kevyesti yli 250 kg:n painoja pitkiä matkoja. Kaksikyttyräiset kamelit ovat erittäin uhanalaisia, villejä yksilöitä on jäljellä korkeintaan 1000 yksilöä. Vaikka kesytettyjä kaksikyttyräisiä kameleita on vielä kohtalaisen paljon (arvio: 1,4 milj. yksilöä), näidenkin määrät ovat vähenemässä (v. 2006). Kameleiden maitoa käytetään monin paikoin ruuan valmistuksessa. Kaksikyttyräisestä kamelista saadaan myös villaa, joka muistuttaa kashmiria, villaa ei kuitenkaan saada paljoa, mikä on johtanut lampaiden ja vuohien suosion nousuun.

Kameli painaa noin 350–700 kg. Ensimmäiset kamelit kesytettiin jo 2000 eaa. Kameli voi elää yli 50 vuotta joten se on nisäkkääksi hyvin pitkäikäinen. Väritykseltään kameli on ruskea tai hiekanvärinen. Dromedaari on yleensä vaaleampi ja lyhytkarvaisempi kuin kaksikyttyräinen kameli. Kuivuutta kaksikyttyräinen sietää yleensä paremmin.

Camelus dromedarius
Camelus bactrianus

Levinneisyys

Kameli yhdistetään perinteisesti Arabiaan ja Egyptiin, eli yleensä aavikkoisille alueille. Kuitenkin kamelin levinneisyys kattaa koko Pohjois-Afrikan ja Etelä-Aasian. Sitä on myös Australiassa ja Etelä-Amerikassa.

Kaksikyttyräinen kameli elää varsinkin Etelä- ja Koillis-Aasiassa, yksikyttyräinen kameli taas Arabiassa ja Pohjois-Afrikassa. Kumpiakin kuitenkin tavataan molemmilta alueilta. Dromedaari on huomattavasti yleisempi ja sen asuinalueet ulottuvat käytännössä kaikkialle, minne kaksikyttyräisen kamelinkin. Dromedaari asustaa Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Afganistanissa, Pakistanissa, Luoteis-Intiassa, Kiinan länsiosissa ja Turkmenistanissa. Sitä on myös viety Australiaan ja Kanariansaarille työeläimeksi. Nykyisin maailmassa on noin 13 miljoonaa kesyä dromedaaria, joita käytetään taakkojen kantamiseen sekä ravikilpailuihin. Suurin osa kesyistä kameleista on yksikyttyräisiä. Kaksikyttyräiset kamelit ovat erittäin uhanalaisia.

Villejä kameleja on enää hyvin vähän, ja ne ovat sukupuuton partaalla. Villit kamelit elävät pienillä alueilla Kiinassa ja Mongoliassa. Lisäksi Australiassa elää villiintyneinä sinne tuotuja dromedaareja joita on nykyään ainakin puoli miljoonaa.

Lisääntyminen

Kiima-ajan koittaessa aikuiset urokset kilpailevat naaraista. Vanhempi uros astelee jäykin askelin kilpakosijan edessä kuolaten ja hampaitaan narskuttaen. Se pullistaa suustaan esiin suuren ja pehmeän, kitapurjeesta muodostuneen pussin. Uros virtsaa ja ulostaa sekä levittää jalkansa pelotellen näin vastustajaansa. Kiistakumppanit voivat joutua tappeluun. Silloin ne potkivat toisiaan etujaloillaan ja purevat vastustajaansa jalkoihin, kaulaan ja nivusiin. Taistelussa toinen eläimistä voi jopa menehtyä. Voittaja saa palkinnoksi jopa 30 naaraan haaremin.

Aikoinaan naaras vetäytyy synnyttämään rauhalliseen paikkaan. Vasa syö muutaman tunnin kuluessa ja kävelee jo päivän vanhana. Emo ja poikanen palaavat laumaan, joka ottaa kiinnostuneena vastaan uuden jäsenensä.

Ravinto

Kamelin vasaa ruokitaan

Kamelit syövät lähinnä lehtiä, rehua, oksia ja kukkia. Kameli saattaa syödä toisinaan myös luita kivennäisainetarpeiden tyydyttämiseksi.

Rasvakudoksesta koostuvan, ravintoa säilövän kyttyränsä ansiosta kameli pystyy elämään pitkiä aikoja vähällä ruualla ja vedellä, mutta keitaalle päästyään kameli voi juoda mahdottomat määrät vettä. Kameli voi elää 30 päivää ilman vettä ja se saattaa menettää kolmanneksen ruumiinsa painosta kuolematta.

Kameli symboliikassa

Koska kameli on ruuan suhteen varsin vaatimaton, se Euroopassa jo varhaisella keskiajalla nousi kohtuullisuuden ja raittiuden symboliksi. Kamelin askeettisten elämäntapojen vuoksi kirkkoisä Augustinus piti sitä taakkansa nöyrästi kantavan kristityn vertauskuvana. Euroopassa kameli on perinteisesti yhdistetty aavikkoihin, varsinkin Arabiaan.

Kameli suostuu ottamaan selkäänsä vain taakkoja, joita se tietää pystyvänsä kantamaan, minkä vuoksi sitä pidettiin aiemmin harkitsevaisuuden vertauskuvana. Myönteisenä piirteenä ajateltiin myös kamelin kyky laskeutua polvilleen ja ottaa ratsastaja selkään vähentäen selkään nousemisen vaikeutta.

Toisaalta korkealla olevan "ryhdikkään" pään ja kaulan vuoksi kamelia on myös pidetty uppiniskaisena ja ylpeänä eläimenä. Nykyaikana kameliin on liitetty enemmänkin negatiivisia mielikuvia: sitä kuvataan suorastaan korskeana eläimenä joka suhtautuu ylimielisesti muihin. Esimerkiksi Nicotinell-mainoksessa mies yrittää päästä kamelin luokse. Tässä kameli kuvaa vaikeaa päämäärää ja tavallaan rinnastetaan tupakoinnin lopettamisen vaikeuteen.

Kamelia ja sillä ratsastavaa miestä esittävä patsas Kiinan Tang-dynastian ajalta

Aasialaisessa kulttuurissa ei kamelilla ole samanlaista symbolista merkitystä kuin Euroopassa. Kun Euroopassa kameli on ollut yleensäkin Aasian vertauskuva, se on Koillis- ja Etelä-Aasian asukkaille ollut jokapäiväinen työeläin. Aasian mytologioissakin kameli mainitaan kuitenkin joskus. Sen kerrotaan esimerkiksi surreen Buddhan kuolemaa yhdessä puhvelin, norsun ja tiikerin kanssa.

Kristinuskossa kamelilla on kaksinainen merkitys. Kun Marttyyrit Kosmas ja Damianus 300-luvulla ennen kuolemaansa kertoivat haluavansa tulla haudatuksi samaan paikkaan, kameli alkoi puhua ja asettui puolustamaan heidän kantaansa. Toisaalta toisen kertomuksen mukaan myös paholainen on ottanut kamelin hahmon. Jeesus opetti tunnetussa vertauksessa, että "Kamelin on helpompi mennä neulan silmästä läpi kuin rikkaan päästä taivaaseen". Tätä on toisinaan arveltu käännösvirheeksi, sillä arabian sana gamlá tarkoittaa kamelin lisäksi köyttä. Tämä voi kuitenkin olla myös liioitteleva vertauskuva joka ilmaisee asian totaalisen mahdottomuuden: kamelin todellakin on melko hankala mennä neulansilmästä läpi.

Lähteet

  • Gummerus, Tietojätti – Gummeruksen yksiosainen tietosanakirja (toim. Jorma O. Tiainen) ISBN 951-20-2429-2
  • Hans Biedermann, Suuri Symboli Kirja (toim. Pentti Lempiäinen) ISBN 951-0-18537-x
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta kameli.