Ero sivun ”Punaviidakkokana” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ms:Ayam Hutan
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 15: Rivi 15:
{{Taksonomian_loppu}}
{{Taksonomian_loppu}}


'''Punaviidakkokana'''<ref>[http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/nimisto/systemaattinen-osa.shtml BirdLife Suomi]</ref><ref name="MOT">MOT Englanti 4.5 englanti-suomi</ref> (''Gallus gallus'') eli '''viidakkokana'''<ref name="MOT" /> on ilmeisesti kesyn [[kana]]n kantamuoto. Se elää villinä Aasiassa: Luoteis-Intiasta Tyynenmeren rannikolle. Kana on ilmeisesti kesytetty aluksi koristeeksi ja kukkotappeluita varten. Vasta myöhemmin huomattiin sen käyttö [[kananmuna|munantuottajana]]. Punaviidakkokanasta voidaan käyttää myös nimityksia '''bankivakana''' tai '''punainen viidakkokana'''.
'''Punaviidakkokana'''<ref>[http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/nimisto/systemaattinen-osa.shtml BirdLife Suomi]</ref><ref name="MOT">MOT Englanti 4.5 englanti-suomi</ref> (''Gallus gallus'') eli '''viidakkokana'''<ref name="MOT" /> on kesyn [[kana]]n kantamuoto. Se elää edelleen villinä Aasiassa: Luoteis-Intiasta Tyynenmeren rannikolle. Kana on ilmeisesti kesytetty aluksi koristeeksi ja kukkotappeluita varten. Vasta myöhemmin huomattiin sen käyttö [[kananmuna|munantuottajana]]. Punaviidakkokanasta voidaan käyttää myös nimityksia '''bankivakana''' tai '''punainen viidakkokana'''.


Punaviidakkokanan sukupuolet eroavat toisistaan selvästi: kukko on paljon isompi ja värikkäämpi ja sillä on punainen [[heltta]]. Kukon pyrstö on pitkä ja kirjava. Punaviidakkokananaaras on huomaamattoman ruskeankirjava, muistuttaa metsäkanalintujen naarasta, ja toisin kuin kesyllä kanalla, sillä ei ole helttaa.
Punaviidakkokanan sukupuolet eroavat toisistaan selvästi: kukko on paljon isompi ja värikkäämpi ja sillä on punainen [[heltta]]. Kukon pyrstö on pitkä ja kirjava. Punaviidakkokananaaras on huomaamattoman ruskeankirjava, muistuttaa metsäkanalintujen naarasta, ja toisin kuin kesyllä kanalla, sillä ei ole helttaa.

Versio 19. helmikuuta 2007 kello 10.37

Malline:Taksonomian alku eläimet Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian pääjakso Malline:Taksonomian alajakso Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian lahko Malline:Taksonomian heimo Malline:Taksonomian suku Malline:Taksonomian laji Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian jako

Malline:Taksonomian loppu

Punaviidakkokana[1][2] (Gallus gallus) eli viidakkokana[2] on kesyn kanan kantamuoto. Se elää edelleen villinä Aasiassa: Luoteis-Intiasta Tyynenmeren rannikolle. Kana on ilmeisesti kesytetty aluksi koristeeksi ja kukkotappeluita varten. Vasta myöhemmin huomattiin sen käyttö munantuottajana. Punaviidakkokanasta voidaan käyttää myös nimityksia bankivakana tai punainen viidakkokana.

Punaviidakkokanan sukupuolet eroavat toisistaan selvästi: kukko on paljon isompi ja värikkäämpi ja sillä on punainen heltta. Kukon pyrstö on pitkä ja kirjava. Punaviidakkokananaaras on huomaamattoman ruskeankirjava, muistuttaa metsäkanalintujen naarasta, ja toisin kuin kesyllä kanalla, sillä ei ole helttaa.

Levinneisyys: Luoteis-Intiasta Tyynenmeren rannikolle

Lähteet

  1. BirdLife Suomi
  2. a b MOT Englanti 4.5 englanti-suomi
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.