Ero sivun ”Jakki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 24: Rivi 24:


== Risteytymät ==
== Risteytymät ==
Jakkia on [[risteytys|risteytetty]] kesyjen [[nauta|nautojen]] kanssa mm. [[Nepal]]issa. Urokset ovat lisääntymiskyvyttömiä, ja näitä käytetään usein vetojuhtina. Risteytymästä syntyneet naaraat pystyvät lisääntymään kummankin lajin kanssa. [[Himalaja]]lla monissa naudoissa on hieman jakin perintöainesta.
Jakkia on [[risteytys|risteytetty]] kesyjen [[nauta|nautojen]] kanssa mm. [[Nepal]]issa. Urokset ovat lisääntymiskyvyttömiä, ja näitä käytetään usein vetojuhtina. Risteytymästä syntyneet naaraat pystyvät lisääntymään kummankin lajin kanssa. [[Himalaja]]lla monissa naudoissa on hieman jakin perintöainesta, ja kesyissä jakeissa vastaavasti usein naudan.


== Ravinto ==
== Ravinto ==

Versio 19. helmikuuta 2007 kello 08.23

Malline:Taksonomian alku eläimet Vaarantunut Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian pääjakso Malline:Taksonomian alajakso Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian lahko Malline:Taksonomian heimo Malline:Taksonomian suku Malline:Taksonomian laji Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian loppu

Jakki (Bos grunniens) ('uuseli') on aasialainen nautaeläin. Piirteiltään jakki on leveäpäinen ja pitkäsarvinen, häntä on pitkäjouhinen, ja kupeilla pitkät, alasriippuvat jouhet. Täysin villejä jakkeja arvioidaan olevan jäljellä alle 1000 yksilöä, mutta lähes villeinä pidettyjä yli 10000. Kesytetty jakki on yleinen hyötyeläin Aasian ylängöillä ja vuoristoissa. Kesytettyjä jakkeja arvioidaan olevan yli 15 miljoonaa yksilöä.

Levinneisyys

Jakki elää Kiinan ja Intian aroilla sekä Tiibetin ylängön ja ympäröivien vuorien tundralla. Levinneisyysalue ulottuu Kashmirista itään Tiibetiin saakka.

Lisääntyminen

Lisääntymiskauden alussa syyskuussa jakkiurokset hakeutuvat naaraslaumoihin pariutuakseen. Härät taistelevat oikeudesta paritella naaraiden kanssa. Ne kamppailevat keskenään syöksyen toisiaan päin sarvet ojossa. Yhdeksän kuukauden kantoajan päätteeksi jakkinaaras synnyttää yhden jälkeläisen. Vasikka on emonsa hoivissa vuoden ajan. Naaras synnyttää joka toinen vuosi.

Risteytymät

Jakkia on risteytetty kesyjen nautojen kanssa mm. Nepalissa. Urokset ovat lisääntymiskyvyttömiä, ja näitä käytetään usein vetojuhtina. Risteytymästä syntyneet naaraat pystyvät lisääntymään kummankin lajin kanssa. Himalajalla monissa naudoissa on hieman jakin perintöainesta, ja kesyissä jakeissa vastaavasti usein naudan.

Ravinto

Jakin asuttamalla ylätasangolla kasvillisuus on niukkaa. Jakki syökin lähinnä heiniä, saroja ja löytämiään matalia pensaita. Seudulla ei sada paljon, ja pintavedet ovat niukkoja ja suolaisia. Jakki sammuttaakin usein janonsa syömällä lunta.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta jakki.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.