Ero sivun ”Uusiutuvat luonnonvarat” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
94 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(tarkennus)
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Uusiutuva luonnonvara''' on mikä tahansa [[luonnonvara]], jota kulutetaan hitaammin kuin se uusiutuu. Luonnonvaralla täytyy olla jokin mekanismi, jolla ympäristö tuottaa sitä lisää. Uusiutuvia luonnonvaroja ovat esimerkiksi [[happi]], makea vesi ja [[biomassa]]: happea tulee ilmakehään lisää kasvien [[yhteyttäminen|yhteyttäessä]], makeaa vettä saadaan [[sade|sateen]] kautta ja biomassaa kasvien kasvaessa.
 
Uusiutuvista luonnonvaroista voi kuitenkin tulla [[uusiutumaton luonnonvara|uusiutumattomia]], jos niitäniiden varastoja kulutetaan nopeammin kuin ympäristö pystyy niitä täydentämään. Esimerkiksi [[pohjavesi|pohjavettä]] voidaan kuluttaa pohjavesivarastosta eli akviferista nopeammin kuin se täyttyy uudelleen. Silloin varasto vähitellen tyhjenee.
 
[[muovi|SynteettisetFossiiliset muovitpolttoaineet]], kuten [[bensiinihiili]], [[hiiliöljy]], ja [[maakaasu]] jasekä muutmonet [[fossiiliset polttoaineet|fossiilisista polttoaineistamineraali]] tuotetut asiatt ovat uusiutumattomia luonnonvaroja, koska mikään mekanismi ei lyhyellä aikavälillä tuota niitä lisää. Esimerkiksi maaöljy on syntynyt muinaisista eliöistä, jotka ovat suuressa paineessa muuttuneet nestemäisiksi hiilivedyiksi. Ihmisen toiminnan kannalta tämä prosessi on niin hidas, että kun öljyä käytetään, se kuluu vähitellen loppuun.
 
== Katso myös ==
19 626

muokkausta

Navigointivalikko