Ero sivun ”Lepakkohaukka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
taksoboksi
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Taksonomian_alku_eläimet | nimi = Haukat}}
{{Taksonomian_alku_eläimet | nimi = Lepakkohaukka}}
{{Taksonomian_kuva | kuva = [[Kuva:Haliaeetus albicilla - Naumann.jpg|250px]] | kuvateksti = [[Merikotka]]}}
{{Taksonomian_luokitus}}
{{Taksonomian_luokitus}}
{{Taksonomian_kunta | taksoni = [[Eläinkunta]] ''Animalia''}}
{{Taksonomian_kunta | taksoni = [[Eläinkunta]] ''Animalia''}}

Versio 27. tammikuuta 2007 kello 14.13

Malline:Taksonomian alku eläimet Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian pääjakso Malline:Taksonomian alajakso Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian lahko Malline:Taksonomian heimo Malline:Taksonomian suku Malline:Taksonomian laji Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian loppu Lepakkohaukka (Macheiramphus alcinus) on keskikokoinen päiväpetolintu.

Koko ja ulkonäkö

Linnun pituus on noin 47 cm. Väritykseltään tummanruskea, lähes musta. Ainoastaan silmän ala- ja yläpuolella on valkoinen täplä, ja rinnassa voi olla vaaleaa kirjailua. Silmä on keltainen ja koivet vaalean harmaat. Lepakkohaukan kita on suuri, sillä se nielee saaliit kokonaisina. Lennossa se on haarahaukkamainen, saalistaessaan nopea kuin jalohaukat.

Yleensä äänetön, mutta hämärissä tai soitimella kimittää kokoonsa nähden vaatimattomasti.

Esiintyminen

Laji asuu trooppisessa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa sekä Uudessa Guineassa. Maailman populaation koko on 10 000–100 000 yksilöä. Kanta on vakaa.* Lajia ei ole tavattu Suomessa.

Elinympäristö

Trooppiset metsät ja puistomaiset kaupungit sekä pensaikkoalueet.

Lisääntyminen

Molemmat puolisot osallistuvat pesän rakentamiseen. Pesä on rakennettu risuista korkealle puuhun, tavallisesti vaakasuoralle oksalle. Se on halkaisijaltaan lähes metrin ja noin 30 cm syvä. Pesämalja voi olla vuorattu mutta on usein vuoraamaton. Munia on yleensä vain yksi. Vain naaras hautoo ja koiras tuo sille ruokaa. Haudonta kestää noin kuukauden. Poikasta ruokitaan vasta juuri ennen pimeän laskeutumista, ja emot kantavat sille saaliita tiheään tahtiin, usein vain heittäen saaliin pesään ja palaten taas saalistamaan. Pienelle poikaselle syötetään yleensä vain hyönteisiä. Poikanen on lentokykyinen 5–6 viikon ikäisenä.

Ravinto

Nimensä mukaisesti lepakkohaukka saalistaa etupäässä lepakoita, mutta myös pääskyjä, tervapääskyjä, lentäviä hyönteisiä ja joskus muitakin lintuja. Se saalistaa iltahämärissä lähellä lepakoiden luolia, vesistöjen äärellä ja taajamissa.

Lähteet

Malline:Taksopuuttuu