Ero sivun ”Nivalan konikapina” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
→‎Tapahtumat: Kovinkaan monella ei ole mitään hajua siitä, että mikä vallesmanni on.
(→‎Tapahtumat: Kovinkaan monella ei ole mitään hajua siitä, että mikä vallesmanni on.)
Kun alueella huhuttiin liikkuvan tarttuvaa [[hevonen|hevosten]] [[näivetystauti]]a, eläinlääkärit määräsivät paljon eläimiä lopetettavaksi, vaikka varmoja tautitapauksia oli todettu vain Lapin läänissä. Haapaveden piirieläinlääkärinä toiminut jääkärieläinlääkärimajuri Kaarlo Engelvuori määräsi myös nivalalaisen pienviljelijän Sigfrid Ruuttusen Hilppa-tamman kesällä [[1932]] lopetettavaksi näivetystaudin vuoksi, vaikka tämä kärsikin mitä ilmeisimmin vain [[aliravitsemus|aliravitsemuksesta]], joka johtui sen vuoden huonosta sadosta. Lisäksi tamma kantoi varsaa. Engelvuoren sihteerinä toimineen nivalalaisen mukaan paikkakunnalla uskottiin ratkaisussa olleen mukana myös paikallispoliittisia näkökohtia.
 
Kylän väki ymmärsi tilanteen, eikä tammaa lopetettu. Kun Ruuttunen sitten määrättiin eläinrääkkäyksestä pidätettäväksi ja [[Oulu]]un vietäväksi, oli Nivalan asemalle [[10. kesäkuuta]] [[1932]] kerääntynyt huomattava määrä pulaliikkeeksi järjestäytyneitä pitäjäläisiä vastustamaan pidätystä. Noin 200 hengen väkijoukko mukiloi epäsuosittua [[vallesmanni]] Bertil Vahlgrenia ja muita poliiseja. Ruuttusen oli määrä mennä kärsimään vankeuteen 40 päiväsakkoa, jotka hän oli kieltäytynyt maksamasta perusteettomana pitämästään pidätyksestä. [[Nimismies]] ei onnistunut suorittamaan pidätystä, vaan väkijoukko kuljetti Ruuttusen pois asemalta pyörän tarakalla.
 
Oulun [[poliisi]]n johto piti tilannetta kapinointina virkavaltaa vastaan ja pyysi sotaväkeä mukaan viemään pidätyksen päätökseen. Kapteeni [[Nikke Pärmi]]n johtama komppania siirtyi junalla Nivalan asemalle Oulusta. Kapteeni Pärmi käski asemalle kokoontunutta väkijuokkoa hajaantumaan käskien kiinnittää panosvyöt tavaravaunuissa oleviin konekivääreihin. Väkijoukko asemalla hajaantui. Pärmin komppania marssi kolmen kilometrin päähän Kuoppalan tilalle, mihin pulamiehet olivat linnoittautuneet. Tilanne laukesi rauhanomaisesti ja pulamiehet tuomittiin.
72

muokkausta

Navigointivalikko