Ero sivun ”AMD Athlon 64” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
p
kielenhuoltoa , Typos fixed: 4:sta → 4:stä (3), AWB
p (kielenhuoltoa , Typos fixed: 4:sta → 4:stä (3), AWB)
 
==== Suoritinkannat ====
AMD Athlon 64 -suoritin menee [[Socket 754]], [[Socket 939]] tai [[Socket AM2]] -kantaan. Kalleimmat mallit menevät 939-kantaan tai AM2 -kantaan, kun vastaavasti edullisimmat mallit menevät Socket 754 -kantaan tai 939 -kantaan. Socket AM2 -kannan tulo siirti Socket 754-kannan eläkkeelle kokonaan, sillä mikään uusista suorittimista ei enää tue Socket 754:stastä.
 
Socket 754-kannan ja Socket 939-kannan suurin ero on muistin käsittelyleveys. Socket 939:n muistinkäsittelyn kaistanleveys on Socket 754-malliin verrattuna kaksinkertainen. Socket 939 -kannan ja Socket AM2 -kannan ero on yksi pinni kannassa lisää, lisäksi eroa tuo AM2 -kantaan uusittu muistiohjain, joka tukee DDR-muistien sijasta DDR2-muisteja.
==== Muistiohjain ====
 
Athlon 64:ssassä on sisäänrakennettu muistiohjain, eli muistipiirit keskustelevat suoraan suorittimelle ilman välissä olevaa muistiohjainpiiriä. Tämä mahdollistaa muistista datan saamisen pienemmällä viiveellä, mikä nopeuttaa suorittimen toimintaa.
Toisaalta sisäänrakennettu muistiohjain myös tarkoittaa sitä, että muistityypin vaihtamiseksi pitää itse suorittemeen tehdä muutoksia, eikä riitä vain vaihtaa muistiohjainpiiriä. Tämä lienee osasyynä siihen, että AMD otti DDR2-muistityypin käyttöön vasta yli vuosi Intelin jälkeen.
 
==== Tulevaisuus ====
 
AMD on siirtymässä 65 nm:n valmistustekniikkaan Athlon 64-suorittimien valmistuksessa, ja alkuvuodesta 2007 Athlon 64:stastä tulee markkinoille lukuisia 65 nm:n valmistustekniikalla tehtyjä malleja, joista joillain saattaa olla hiukan nykyisiä malleja suurempia kellotaajuuksia. Näiden jälkeen Athlon 64:n korvaavat uudet [[AMD K8L|K8L]] -pohjaiset suorittimet.
 
== Katso myös ==

Navigointivalikko