Ero sivun ”Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: '''Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta''' ({{k-sv|Besvärsnämnden för olycksfallsärenden}}, {{k-en|Employment accidents appeal board}} on [[Suomen työtapaturmavakuutus|Suom...
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta''' ({{k-sv|Besvärsnämnden för olycksfallsärenden}}, {{k-en|Employment accidents appeal board}} on [[Suomen työtapaturmavakuutus|Suomen työtapaturmavakuutuksen]] lakisääteinen [[muutoksenhaku]]elin. Lautakunnan nimi oli vuoteen [[2005]] tapaturmalautakunta.
'''Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta''' ({{k-sv|Besvärsnämnden för olycksfallsärenden}}, {{k-en|Employment accidents appeal board}}) on [[Suomen työtapaturmavakuutus|Suomen työtapaturmavakuutuksen]] lakisääteinen [[muutoksenhaku]]elin. Lautakunnan nimi oli vuoteen [[2005]] tapaturmalautakunta.


==Tehtävät==
==Tehtävät==

Versio 23. tammikuuta 2007 kello 01.36

Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta (ruots. Besvärsnämnden för olycksfallsärenden, engl. Employment accidents appeal board) on Suomen työtapaturmavakuutuksen lakisääteinen muutoksenhakuelin. Lautakunnan nimi oli vuoteen 2005 tapaturmalautakunta.

Tehtävät

Lautakunta käsittelee ensimmäisenä muutoksenhakuasteena tapaturmavakuutuslainsäädäntöön kuuluvia valitusasioita. Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan valitetaan vakuutuslaitoksen lakisääteistä tapaturmavakuutusta koskevista päätöksistä, jotka koskevat lähinnä työtapaturmia, ammattitauteja, maatalousyrittäjien työvahinkoja sekä varusmiesten sotilastapaturmia ja palvelussairauksia. Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnan lainvoimainen päätös pannaan täytäntöön niin kuin riita-asiassa annettu lainvoimainen tuomio. Valittajana on yleensä vahingoittunut. Tapaturmavakuutuksen ottaneella työnantajalla ei yleensä ole valitusoikeutta. Poikkeuksena ovat ns perustevalitukset, jotka koskevat tapaturmavakuutuksen vakuutusmaksun perustetta.[1]

Lautakunnan päätöksistä haetaan muutosta vakuutusoikeuteen.

Lautakunan organisaatio

Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnalla on päätoiminen puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja kolme lakimies- ja lääkärijäsentä sekä kuusi työmarkkinajärjestöjen nimeämää jäsentä. Valtioneuvosto määrää puheenjohtajan ja jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Lautakunnan kustannuksista vastaavat vakuutusyhtiöt maksutulojensa suhteessa. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Hannu Haukkola.

Lähteet

  1. Sirpa Kukkonen, Terttu Karmavalo: Työtapaturmakirja. FINVA, 2006. ISBN 952-9770-92-8.

Aiheesta muualla