Ero sivun ”Setälän senaatti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p lähteetön, vaikka lieneeekin totta. SDP-nimitystä ei tuolloin käytetty
Rivi 1: Rivi 1:
{{lähteetön}}
'''Setälän senaatti''' aloitti [[Tokoin senaatti|Tokoin senaatin]] pohjalta [[8. syyskuuta]] 1917. Se oli viimeinen Venäjän vallan alla toiminut senaatti. Sitä on kutsuttu tynkäsenaatiksi, koska SDP:n edustajien lähdettyä Tokoin senaatista, jäivät senaattiin Nuorsuomalaisesta puolueesta [[E.N. Setälä]] ja [[Rudolf Holsti]] (kamari- ja sosiaalitoimituskunnan vt päällikkö), Suomalaisesta puolueesta [[Antti Tulenheimo]] (talousneuvoston jäsen ja oikeustoimituskunnan päällikkö) ja [[Allan Serlachius]] sekä [[RKP|Ruotsalaisesta puolueesta]] [[Leo Ehrnrooth]] (Kauppa- ja teollisuustoimituskunnan päällikkö). 17. syyskuuta tuli senaattiin [[Harald Åkerman]], josta tuli kamaritoimituskunnan päällikkö (johtaen myös elintarvikeosastoa).
'''Setälän senaatti''' aloitti [[Tokoin senaatti|Tokoin senaatin]] pohjalta [[8. syyskuuta]] 1917. Se oli viimeinen Venäjän vallan alla toiminut senaatti. Sitä on kutsuttu tynkäsenaatiksi, koska sosialidemokraattien edustajien lähdettyä Tokoin senaatista jäivät senaattiin Nuorsuomalaisesta puolueesta [[E.N. Setälä]] ja [[Rudolf Holsti]] (kamari- ja sosiaalitoimituskunnan vt päällikkö), Suomalaisesta puolueesta [[Antti Tulenheimo]] (talousneuvoston jäsen ja oikeustoimituskunnan päällikkö) ja [[Allan Serlachius]] sekä [[RKP|Ruotsalaisesta puolueesta]] [[Leo Ehrnrooth]] (Kauppa- ja teollisuustoimituskunnan päällikkö). 17. syyskuuta tuli senaattiin [[Harald Åkerman]], josta tuli kamaritoimituskunnan päällikkö (johtaen myös elintarvikeosastoa).


Setälän senaatti pyrki luomaan ainakin tilapäisen ratkaisun siitä, millä toimielimellä on Suomessa korkein valta. Venäjän [[Lokakuun vallankumous]] aikaansai lopullisen päätöspaineen: Suomen [[eduskunta]] päätti [[15. marraskuuta]] [[1917]] ottaa korkeimman vallan käsiinsä.
Setälän senaatti pyrki luomaan ainakin tilapäisen ratkaisun siitä, millä toimielimellä on Suomessa korkein valta. Venäjän [[Lokakuun vallankumous]] aikaansai lopullisen päätöspaineen: Suomen [[eduskunta]] päätti [[15. marraskuuta]] [[1917]] ottaa korkeimman vallan käsiinsä.

Versio 18. tammikuuta 2007 kello 17.43

Setälän senaatti aloitti Tokoin senaatin pohjalta 8. syyskuuta 1917. Se oli viimeinen Venäjän vallan alla toiminut senaatti. Sitä on kutsuttu tynkäsenaatiksi, koska sosialidemokraattien edustajien lähdettyä Tokoin senaatista jäivät senaattiin Nuorsuomalaisesta puolueesta E.N. Setälä ja Rudolf Holsti (kamari- ja sosiaalitoimituskunnan vt päällikkö), Suomalaisesta puolueesta Antti Tulenheimo (talousneuvoston jäsen ja oikeustoimituskunnan päällikkö) ja Allan Serlachius sekä Ruotsalaisesta puolueesta Leo Ehrnrooth (Kauppa- ja teollisuustoimituskunnan päällikkö). 17. syyskuuta tuli senaattiin Harald Åkerman, josta tuli kamaritoimituskunnan päällikkö (johtaen myös elintarvikeosastoa).

Setälän senaatti pyrki luomaan ainakin tilapäisen ratkaisun siitä, millä toimielimellä on Suomessa korkein valta. Venäjän Lokakuun vallankumous aikaansai lopullisen päätöspaineen: Suomen eduskunta päätti 15. marraskuuta 1917 ottaa korkeimman vallan käsiinsä.

Setälän senaatti jätti eronpyyntönsä heti hallitusvaltakysymyksen ratkettua. Ero sille myönnettiin, kun Svinhuvfudin senaatti eli itsenäisyyssenaatti nimitettiin 27. marraskuuta 1917.