Ero sivun ”Oganesson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
FlaBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sl:Ununoktij
Latinus (keskustelu | muokkaukset)
Kyllä alkuaineen latinankielinen nimikin kannattaa mainita (vaikka se josku saattaa ollakin sama), koska se on sen yleismaallinen nimi ja siitä on tullut sen kemiallinen merkki.
Rivi 18: Rivi 18:
|ominaislämpökapasiteetti=-
|ominaislämpökapasiteetti=-
}}
}}
'''Ununoktium''' on [[alkuaine]], jonka väliaikainen kemiallinen merkki on Uuo ja [[järjestysluku]] 118. Sen ominaisuudet muistuttaisivat todennäköisesti [[jalokaasu]]jen ominaisuuksia. Ununoktium on [[IUPAC]]in antama tilapäisnimi. Aineesta käytetään myös nimitystä '''eka-radon''', koska sen arvellaan muistuttavan kemiallisilta ominaisuuksiltaan [[radon]]ia.
'''Ununoktium''' ({{k-la|''ununoctium''}}) on [[alkuaine]], jonka väliaikainen [[kemiallinen merkki]] on '''Uuo''' ja [[järjestysluku]] 118. Sen ominaisuudet muistuttaisivat todennäköisesti [[jalokaasu]]jen ominaisuuksia. Ununoktium on [[IUPAC]]in antama tilapäisnimi. Aineesta käytetään myös nimitystä '''eka-radon''', koska sen arvellaan muistuttavan kemiallisilta ominaisuuksiltaan [[radon]]ia.


Vuonna [[1999]] Lawrence Berkeley National Laboratoryn tutkijat ilmoittivat löytäneensä alkuaineet 116 ([[ununheksium]]) ja 118. Seuraavana vuonna tulos vedettiin takaisin, kun muut tutkijat eivät onnistuneet varmistamaan tuloksia, ja väite osoittautui perättömäksi.
Vuonna [[1999]] Lawrence Berkeley National Laboratoryn tutkijat ilmoittivat löytäneensä alkuaineet 116 ([[ununheksium]]) ja 118. Seuraavana vuonna tulos vedettiin takaisin, kun muut tutkijat eivät onnistuneet varmistamaan tuloksia, ja väite osoittautui perättömäksi.

Versio 13. tammikuuta 2007 kello 13.11


UnunseptiumUnunoktiumUnunennium


Uuo

  
 
 


Yleistä
Nimi Ununoktium
Tunnus Uuo
Järjestysluku 118
Luokka -
Lohko p-lohko
Ryhmä 18
Jakso 7
Löytövuosi 2006
Atomiominaisuudet
Atomipaino (Ar)(314)
Fysikaaliset ominaisuudet
Olomuoto Luultavasti kaasu
Muuta
Ominaislämpökapasiteetti luotettavaa dataa ei saatavissa kJ/(kg K)


Tiedot normaalilämpötilassa ja -paineessa

Ununoktium (lat. 'ununoctium') on alkuaine, jonka väliaikainen kemiallinen merkki on Uuo ja järjestysluku 118. Sen ominaisuudet muistuttaisivat todennäköisesti jalokaasujen ominaisuuksia. Ununoktium on IUPACin antama tilapäisnimi. Aineesta käytetään myös nimitystä eka-radon, koska sen arvellaan muistuttavan kemiallisilta ominaisuuksiltaan radonia.

Vuonna 1999 Lawrence Berkeley National Laboratoryn tutkijat ilmoittivat löytäneensä alkuaineet 116 (ununheksium) ja 118. Seuraavana vuonna tulos vedettiin takaisin, kun muut tutkijat eivät onnistuneet varmistamaan tuloksia, ja väite osoittautui perättömäksi.

Vuonna 2006 ilmoitettiin kolmen ununoktiumatomin hajoamistuotteiden havaitsemisesta Dubnassa Venäjällä tehdyssä kokeessa. Tuotetun aineen puoliintumisaika oli 0,89 ms. Se hajosi alkuaineeksi 116, jonka hajoamistuotteet 114 ja 112 hajoavat spontaanilla fissiolla.

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.