Ero sivun ”Sofismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  15 vuotta sitten
p
kielenhuoltoa Typos: ainostaa → ainoastaa, AWB
p (kielenhuoltoa Typos: eaa → eaa. (9), AWB)
p (kielenhuoltoa Typos: ainostaa → ainoastaa, AWB)
Perinteisessä loogisessa argumentoinnissa joukko premissejä liittyy toisiinsa [[logiikka|logiikan]] sääntöjen mukaisesti ja niistä voidaan näin olleen johtaa joku johtopäätös. Kun joku kritisoi argumenttia, se tapahtuu joko pyrkimällä osoittamaan joko joku väärä oletus premisseissä tai looginen epäjohdonmukaisuus itse päättelyssä. Tällainen kritiikki asettuu puolestaan vastakritiikin kohteeksi, ja niin edelleen. Lopulta joku tuomari tai yleisö päättää lopputuloksen, ja näin saavutetaan konsensusmielipide [[totuus|totuudesta]].
 
Sofistiikan esittämä väite oli, että argumentin todellinen looginen totuudenmukaisuus oli täysin yhdentekevää — ainostaanainoastaan tuomarin tai yleisön tekemä lopullinen päätös määritteli sen, mikä oli "totta" ja mikä "epätotta". Kun puhuja vetosi tuomitsevan osapuolen ennakkoluuloihin ja tunteisiin, hän saattoi saada tämän puolelleen, ja näin hänen käyttämästään epätodesta argumentista tuli lopulta tosi.
 
Sofistit menivät vieläkin pidemmälle ja esittivät, että koska tuomarien oikeaksi tuomitsema mielipide hyväksyttiin yleisesti todeksi, tästä seuraa, että mikä tahansa tuomarien oikeaksi tuomitsema mielipide oli yleisesti totta, vaikka tuomio olisikin saatu aikaan ilmiselvällä tuomarien ennakkoluulojen kiihottamisella tai jopa lahjonnalla.

Navigointivalikko