Ero sivun ”Vinland” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
15 merkkiä poistettu ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Vinland''' oli [[Grönlanti|Grönlannista]] saapuneiden [[viikinki]]en antama nimi jollekin Pohjois-Amerikan alueelle, joka todennäköisimmin on sijainnut [[Kanada]]n itärannikolla. [[Grönlantilaisten saaga]]n mukaan yksi [[Leif Eerikinpoika|Leif Eerikinpojan]] mies, Tyrkir, löysi paikasta viinirypäleitä, minkä johdosta Leif antoi maalle nimen Vinland, Viinimaa. Kertomus viinirypäleistä nykyisen Kanadan alueella on kuitenkin mahdoton, ja usein onkin arveltu, että Vinland-nimen todellinen etymologia olisi "niittymaa". Myöhäinen saagakirjailija ilmeisesti ymmärsi nimen väärin.
 
Vinland on mainittu ensimmäisen kerran [[Adam Bremeniläinen|Adam Bremeniläisen]] kirjassa '''Descriptio insularum Aquilonis''' noin vuodelta [[1075]]. Pääasialliset Viinimaasta kertovat lähteet ovat kuitenkin kaksi islantilaista saagaa, Grönlantilaisten saaga ja [[Eerik Punaisen saaga]]. Ne on kirjoitettu noin 250 vuotta kuvaamiensa tapahtumien jälkeen, eikä niitä voi pitää sellaisenaanyksityiskohdissaan käypänä historiankirjoituksenaluotettavina.
 
Siitä, kävivätkö viikingit Pohjois-Amerikassa, ei kuitenkaan ole mitään epäselvyyttä, sillä vuonna [[1960]] arkeologit löysivät [[Newfoundland]]in pohjoisesta kärjestä [[L'Anse aux Meadows]]'ta todisteita viikinkien vierailusta. Paikka nimettiin [[UNESCO]]n maailmanperintölistalle vuonna [[1978]]. Paikan kumpuilevaan maastoon on rekonstruoitu asumuspaikat oletettuun viikinkiaikaiseen asuun. Tätä siirtokuntaa on usein pidetty saagojen Vinlandina, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko