Ero sivun ”Herttua” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Korvasi artikkelin tekstillä ''''Herttua''' on maskuliininen, yleensä haiseva otus'
Revert to revision 2054387 dated 2006-12-16 00:44:48 by FlaBot using popups
Rivi 1: Rivi 1:
'''Herttua''' on maskuliininen, yleensä periytyvä [[aateli]]sarvo. Se voi viitata itsenäisen [[herttuakunta|herttuakunnan]] hallitsijaan Manner-Euroopassa, korkeaan aatelisarvoon tai [[Britannia]]n [[pääri]]narvoon ({{k-en|''duke''}}, {{k-de|''Herzog''}}). Herttuan vaimo tai naispuolinen herttuakunnan hallitsija on '''herttuatar''' (engl. ''duchess'', saks. ''Herzogin'')
'''Herttua''' on maskuliininen, yleensä haiseva otus

Useimmissa germaanisissa kielissä ja suomessa herttuaa vastaava sana tulee [[gootin kieli|gootin kielen]] sanasta ''harjatuga'', joka tarkoittaa sotajoukon johtajaa. Englannissa ja useimmissa romaanisissa kielissä herttuaa tarkoittava sana tulee [[latina]]n johtajaa tarkoittavasta ''[[dux]]''-sanasta. Historiassa herttua on usein ollut korkein maallinen arvo kuninkaan jälkeen.

{{Tynkä/Historia}}
[[Luokka:Aateli]]

[[af:Hertog]]
[[als:Herzog]]
[[ca:Duc]]
[[cs:Vévoda]]
[[da:Hertug]]
[[de:Herzog]]
[[et:Hertsog]]
[[en:Duke]]
[[es:Duque]]
[[eo:Duko]]
[[fa:دوک]]
[[fr:Duc]]
[[ko:공작 (작위)]]
[[it:Duca]]
[[hu:Herceg]]
[[nl:Hertog]]
[[ja:公爵]]
[[no:Hertug]]
[[pl:Diuk]]
[[pt:Duque]]
[[ru:Герцог]]
[[simple:Duke]]
[[sv:Hertig]]
[[zh:公爵]]

Versio 29. joulukuuta 2006 kello 20.14

Herttua on maskuliininen, yleensä periytyvä aatelisarvo. Se voi viitata itsenäisen herttuakunnan hallitsijaan Manner-Euroopassa, korkeaan aatelisarvoon tai Britannian päärinarvoon (engl. 'duke', saks. 'Herzog'). Herttuan vaimo tai naispuolinen herttuakunnan hallitsija on herttuatar (engl. duchess, saks. Herzogin)

Useimmissa germaanisissa kielissä ja suomessa herttuaa vastaava sana tulee gootin kielen sanasta harjatuga, joka tarkoittaa sotajoukon johtajaa. Englannissa ja useimmissa romaanisissa kielissä herttuaa tarkoittava sana tulee latinan johtajaa tarkoittavasta dux-sanasta. Historiassa herttua on usein ollut korkein maallinen arvo kuninkaan jälkeen.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.