Ero sivun ”Taivutus (valmistustekniikka)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
pEi muokkausyhteenvetoa
p siirsi sivun ”Taivutus” uudelle nimelle ”Taivutus (metallioppi)”: Taivutus-sivua tarvitaan täsmennyssivuna. Metallin taivutus ei muutenkaan ole tavallisin taivutuksen määritelmä.
(ei mitään eroa)

Versio 28. joulukuuta 2006 kello 19.17

Taivutus on metallituotteita valmistavassa teollisuudessa hyvin yleinen muovaustapa. Ohutlevyn taivutus suoritetaan yleisimmin särmäämällä.

Särmäyksessä taivutus tehdään ylä- ja alatyökalun avulla siten, että ylätyökalua yleensä liikutetaan ylösalaisin ja alatyökalu eli vastin pysyy paikallaan. Särmäystä varten on kehitetty erityinen kone, särmäri eli särmäin, jolla voidaan yleensä tehdä suoria taivutuksia. Työkaluja vaihtamalla voidaan särmärillä valmistaa hyvinkin monimutkaisia tuotteita. Pitkien suorien särmien aikaansaamiseksi särmärissä on koneen joustot kompensoiva järjestelmä. Särmäriin on kytketty ohjelmisto, jolla voidaan ennalta ohjelmoida ja simuloida särmäyksen kulku. Sarjatuotannossa särmäri usein robotisoidaan. Särmättyjä ohutlevytuotteita ovat muun muassa erilaiset kaapit, kotelot, peitelevyt ja rakennusten peltiosat.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.