Ero sivun ”Karjalan rintama” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kh, l
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Karjalan rintama''' oli neuvostoliittolainen sotatoimiyhtymä [[toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]]. Se perustettiin [[23. elokuuta]] [[1941]], kun Pohjoinen rintama jaettiin Leningradin- ja Karjalan rintamiksi. Rintaman komentajana toimi 2. luokan armeijankomentaja [[Kirill Meretskov]]. Karjalan rintaman rintamavastuuseen kuului alue [[Syväri]]n alajuoksulta Jäämerelle. Vuoden 1944 alussa Karjalan rintaman alaisuuteen kuului viisi armeijaa:
'''Karjalan rintama''' oli neuvostoliittolainen sotatoimiyhtymä [[toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]]. Se perustettiin [[23. elokuuta]] [[1941]], kun [[Pohjoinen rintama]] jaettiin [[Leningradin rintama|Leningradin]]- ja Karjalan rintamiksi. Rintaman komentajana toimi 2. luokan armeijankomentaja [[Kirill Meretskov]]. Karjalan rintaman rintamavastuuseen kuului alue [[Syväri]]n alajuoksulta Jäämerelle. Vuoden 1944 alussa Karjalan rintaman alaisuuteen kuului viisi armeijaa:
14. Armeija Murmanskin suunnassa,
14. Armeija Murmanskin suunnassa,
19. Armeija Kantalahden suunnassa,
19. Armeija Kantalahden suunnassa,

Versio 28. joulukuuta 2006 kello 12.36

Karjalan rintama oli neuvostoliittolainen sotatoimiyhtymä toisessa maailmansodassa. Se perustettiin 23. elokuuta 1941, kun Pohjoinen rintama jaettiin Leningradin- ja Karjalan rintamiksi. Rintaman komentajana toimi 2. luokan armeijankomentaja Kirill Meretskov. Karjalan rintaman rintamavastuuseen kuului alue Syvärin alajuoksulta Jäämerelle. Vuoden 1944 alussa Karjalan rintaman alaisuuteen kuului viisi armeijaa: 14. Armeija Murmanskin suunnassa, 19. Armeija Kantalahden suunnassa, 26. Armeija Uhtuassa, 32. Armeija Maaselän kannaksella ja 7. Armeija Syvärillä. Näistä armeijoista kolme ensimmäistä taisteli saksalaista 20. Vuoristoarmeijaa vastaan Lapissa. Karjalan rintama aloitti suurhyökkäyksensä (7. ja 32. Armeija) 20.–21. kesäkuuta 1944. Se valtasi Itä-Karjalan takaisin, mutta suomalaiset pysäyttivät rintaman hyökkäyksen U-asemaan ja viimeistään Ilomantsissa. Hyökkäyksen päätyttyä Karjalan rintama ryhtyi asemasotaan ja alkoi luovuttaa joukkojaan "tärkeimmille" sotatantereille mm. Valko-Venäjälle. Lapin sodassa Karjalan rintama valloitti Petsamon, Sallan, Kuusamon ja Suomussalmen saksalaisilta. Kahdesta jälkimmäisestä neuvostojoukot lähtivät marraskuun alussa 1944.