Ero sivun ”Lundin taistelu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
34 merkkiä poistettu ,  14 vuotta sitten
kevyt korjaus, lisätty luokka- ja korjattava-mallineet
(kevyt korjaus, lisätty luokka- ja korjattava-mallineet)
{{Korjattava}}
== Lundin taistelu v. 1676 ==
Joulukuun'''Lundin neljäntenä päivänä vuonna 1676taistelu''' alkoi julma[[4. Lundinjoulukuuta]] taistelu välittömästi[[1676]] Lundin kaupungin pohjoisen portin ulkopuolella.
 
'''==Esihistoria'''==
 
Joulukuun neljäntenä päivänä vuonna 1676 alkoi julma Lundin taistelu välittömästi Lundin kaupungin pohjoisen portin ulkopuolella.
 
'''Esihistoria'''
 
Ruotsi oli eräs kolmikymmenvuotisen sodan suurista voittajista ja sai Westphalian rauhansopimuksessa v. 1648 Saksasta uusia läänejä (Vor-Pomerania, Wismar Neuenkirchenin kanssa, Bremen-Verden,Wildeshousen ja muutamia pienempiä alueita).
Pienet joet jäätyivät heti ja Kaarle päätti ryhtyä lopputaisteluun.
 
'''==Taistelu'''==
 
Tanskan armeijan sotilaista noin 6300 oli jalkaväkeä, 6000 ratsuväkeä ja kenttä armeijan (field artillery) 53 raskasta asetta.
Uhrien lukumäärä merkitsee, että Lundin taistelu oli Euroopan kaikkien aikojen verisin taistelu. Joukoista enemmän kuin 40 %, (Tanskan joukkojen tappiot jopa lähemmäs 50 %), tapettiin taistelukentällä, joka oli uskomaton luku tuohon aikaan. Tuon ajan armeijat useinkin menettivät tapettuina vain 10 % joukoistansa suoraan taistelukentälle, jopa ratkaisevissa taisteluissa. Ei edes Napoleonin taisteluissa päästy noihin kaatuneiden määriin. Se saavutettiin ja jopa ylitettiin vasta ensimmäisen maailmansodan aikana, lännessä Belgiassa ja Ranskassa.
Toisessa vertailtavassa tuhoisassa Pultavan taistelussa vuonna 1709 ruotsalaiset menettivät tapettuina vain noin 35 % joukoistansa. Ankaran talven aikana 1676/77 useita ruumita ei kyetty hautaamaan ennenkuin kuukausia myöhemmin. Jälkeenpäin ei tiedetä mihin kaikki nämä ruumiit on haudattu. Syystä tai toisesta massahautojen sijaintia ei ole virallisesti paikallistettu. Pelkästään sattumalta yhden massahaudan sijainti löydettiin 1995 Norra Nöbbelöv uuden kirkon sisäänkäynnin perustamisen yhteydessä.
 
[[Luokka:Taistelut]]
2 437

muokkausta

Navigointivalikko