Ero sivun ”Sofismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
9 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
kielenhuoltoa Typos: eaa → eaa. (9), AWB
p (kielenhuoltoa Typos: eaa → eaa. (9), AWB)
Alun perin sana ''sofisti'' ([[muinaiskreikka|kr]]. ''sofia'', "viisaus") tarkoitti henkilöä, jolla oli ''sofiaa'' eli tiedosta koostunutta viisautta, ja joka opetti sitä oppilailleen. Nimitys oli mairitteleva, ja sitä käytettiin useista varhaisista filosofeista, kuten [[Kreikan seitsemän viisasta|Kreikan seitsemästä viisaasta]].
 
400-luvun eaa. toisella puoliskolla, erityisesti [[Ateena]]ssa, sanaa "sofisti" alettiin käyttää joukosta ajattelijoita, jotka hyödynsivät väittelytaitoa ja retoriikkaa ajatustensa opetuksessa ja levityksessä, ja tarjoutuivat myös opettamaan näitä taitoja muille. Ensimmäisenä sofistina pidetään yleensä [[Protagoras]]ta. Muita johtavia 400-luvun eaa. sofisteja olivat [[Gorgias]] ja [[Prodikos]].
 
Ateenan poliittisessa elämässä sofistien opettamilla taidoilla oli suuri merkitys, ja tämän vuoksi sofistit perivät yleensä suuria maksuja opetuksestaan. Tämä johti ennen pitkää sofistien arvostuksen laskuun, yhdessä sen kanssa, että monet käyttivät retorisia taitojaan ajaessaan epäoikeudenmukaisia oikeusjuttuja. Samalla laski heidän filosofiansa ja kirjoitustensa arvostus.
 
Merkittäviä sofisteja olivat muun muassa:
* [[Hippias (sofisti)|Hippias]] (485-415 eaa.)
* [[Gorgias]] (483-375 eaa.)
* [[Protagoras]] (481-420 eaa.)
* [[Antifon]] (480-411 eaa.)
* [[Prodikos]] (465-390? eaa.)
* [[Thrasymakhos]] (459-400 eaa.)
* [[Isokrates]] (436–338 eaa.)
 
== Katso myös ==

Navigointivalikko