Ero sivun ”Fenotyyppi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
32 merkkiä lisätty ,  6 kuukautta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
(korjaillaan botin jälkiä)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
'''Fenotyyppi''' eli '''yksilön ilmiasu''' on kehittyvän tai kehittyneen yksilön kaikkien havaittavien ominaisuuksien (anatomisten, fysiologisten, biokemiallisten ja käyttäytymisen) kokonaisuus. Jo 1880-luvulla biologit huomasivat, että perinnöllisyysaine ja eliön ruumis olivat eri asia. Tämä jako selkiytyi, kun varhaiset [[perinnöllisyystiede|perinnöllisyystieteilijät]] ottivat käyttöönsä käsitteet [[genotyyppi]] ja fenotyyppi. Fenotyyppi on [[ympäristö]]n ja [[geeni]]en vuorovaikutuksen tulos. Näennäisesti samankaltaiset fenotyypit voivat kätkeä geenien tasolla sisäänsä huomattavaa [[geneettinen muuntelu|geneettistä muuntelua]]. Jos ympäristössä ei tapahdu suuria muutoksia, on todennäköisesti fenotyyppikin hyvin samankaltainen kuin aikaisemmissa sukupolvissa ja yksi laji voi kukoistaa miljooniakin vuosia. Jotkut fenotyypin osat voivat kehittyä nopeammin kuin toiset, yksilö ei kehity yhtenä yksikkönä.
 
Yksilön fenotyypissä tapahtuvat muutokset eivät periydy, toisin kuin genotyypissä tapahtuvat muutokset, mutta se voi vaikuttaa kopioitujan menestymiseen. Tämä on oleellisin ero [[Charles Darwin|darwinilaisen]] ja [[Jean-Baptiste Lamarck|lamarckilaisen]] [[evoluutio]]teorian välillä. Kaikki mahdolliset mutaatiot[[mutaatio]]t, jotka voisivat "parantaa" fenotyyppiä, ovat tapahtuneet ja valikoituneet jo aikaisemmissa sukupolvissa.
 
== Fenotyyppi luonnonvalinnan kohteena ==
 
== Reaktionormi ==
Reaktionormiksi kutsutaan sitä, miten genotyypin tuottama fenotyyppi suhtautuu ympäristöolosuhteisiin. Mitä joustavampi fenotyyppi (eli laajempi reaktionormi) on eliölle, sitä paremmin se on suojautunut epäedullisen valintapaineen voimalta. Kasveilla ja muilla mikro-organismeilla on paljon laajempi kyky periytymättömään fenotyyppiseen muunteluun, kuin kehittyneemmillä eläimillä. Esimerkiksi kasvia lannoitettaessa ja kasteltaessa se kasvaa suuremmaksi, kuin mitä se mahdollisesti kasvaisi ilman näitä ympäristötekijöitä. Erilaisilla reaktionormeilla varustetut yksilöt voivat suhtautua samanlaisiin ympäristöolosuhteisiin hyvin eri tavalla.
 
== Kuvia ==
[[Mänty|Männyn]] kolme eri fenotyyppiä eli ilmiasua, jotka ovat muokkautuneet hyvinkin erilaisiksi ympäristön vaikutuksesta
<gallery>
</gallery>
 
== Katso myös ==
* [[Fenotyyppinen joustavuus]]
 
== Lähteet ==
{{viitteetön}}
* Ernst Mayr – Evoluutio, WSOY, 2003, ISBN 951-0-27897-1
 
== Aiheesta muualla ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko