Ero sivun ”West Coast -jazz” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
70 merkkiä poistettu ,  6 kuukautta sitten
fix
[katsottu versio][katsottu versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
(fix)
 
| kehittyneet_tyylilajit =
}}
'''West Coast -jazz''' eli '''länsirannikon jazz''' on [[jazz]]in tyylisuunta, joka kehittyi [[Los Angeles]]in alueella [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] samoihin aikoihin, kun [[hard bop]] -suuntaus kehittyi [[New York]]issa 1950- ja 601960-luvuilla. West Coast -tyyliä pidetään yleisesti [[cool jazz]]in suuntauksena.
 
Hard bopiin verrattuna maltillisemmalle ja vähemmän rajulle West Coast -jazzille ominaista ovat mietityt sovitukset ja sävelletyn materiaalin suuri määrä. Vaikka tyyli kukoisti aikansa, ei se missään vaiheessa ollut ainoa tyylilaji, jota soitettiin Yhdysvaltain länsirannikolla, vaikka näin nimestä voisi päätellä.
 
[[Pacific Jazz Records|Pacific Jazz-]]- ja [[Contemporary]]-levy-yhtiöt olivat parhaiten tunnettuja West Coast -jazzin levy-yhtiöitä, aivan kuten [[Blue Note Records|Blue Note]] oli suurin hard bopia julkaissut levy-yhtiö. Joitakin West Coast -jazzin pioneereja olivat [[Shorty Rogers]], [[Gerry Mulligan]], [[Chet Baker]], [[Bud Shank]], [[Bob Cooper]], [[Jimmy Giuffre]], [[Shelly Manne]], [[Bill Holman]], [[Manny Albam]], [[André Previn]], [[Cal Tjader]] ja [[Dave Brubeck]] kumppaninaan [[Paul Desmond]].
 
Jotkut jazzkriitikot, kuten ranskalainen [[Hugues Panassié]], väheksyivät West Coast -jazzia ja pitivät sitä epäaitona, koska suurin osa muusikoista oli valkoihoisia. Tyylilajilla oli kuitenkin myös omat [[afroamerikkalaiset]] edustajansa, kuten [[Curtis Counce]], [[Chico Hamilton]], [[Buddy Collette]] ja [[Hampton Hawes]]. Rotukysymyksestä huolimatta monia West Coast -jazzia edustavia levytyksiä on uudelleenjulkaistu vuosikymmenten takaa.
 
== Lähteet ==
* Gioia, Ted.: ''West Coast Jazz: Modern Jazz in California 1945-19601945–1960''. Oxford University Press, 1992.
* Gordon, Robert.: ''Jazz West Coast: The Los Angeles Jazz Scene of the 1950s''. Quartet Books, 1986.
 
== Aiheesta muualla ==
* [http://members.tripod.com/vermontreview/CD%20Reviews/pacificjazz.htm WestPacific coastJazz jazzRecords and the PacificWest JazzCoast LabelSound] {{en}}
*[http://www.live365.com/stations/gersch?play/ Forever Cool: Cool and West Coast Jazz on the Internet]
 
{{Tynkä/Musiikki}}
 
[[Luokka:West Coast -jazz|*]]
40 493

muokkausta

Navigointivalikko