Ero sivun ”Sanskrit” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
733 merkkiä poistettu ,  8 kuukautta sitten
rv – ei Ervastin höpinöitä wikipediaan
[arvioimaton versio][katsottu versio]
p (Suomen kielen sanskritin sanoja sekä että latinassa ja Kreikan kielessä vilisee sanskritin kielisiä sanoja)
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
(rv – ei Ervastin höpinöitä wikipediaan)
Merkkaus: Kumoaminen
 
Sanskrit on [[Intia]]n [[klassinen kieli|klassinen sivistyskieli]], jonka asema vastaa suunnilleen [[latina]]n ja [[Kreikan kieli|kreikan]] asemaa [[Eurooppa|Euroopassa]]. Sanskrit on siis oppineiden käyttämää huoliteltua ja täsmällistä kielimuotoa, kun taas tavallisen kansan puhumista murteista on käytetty nimitystä ''prakrit''. Sanskrit on myös yksi Intian virallisista kielistä, ja siihen luodaan jatkuvasti uudissanoja nyky-yhteiskunnan tarpeita varten. Kielitieteessä sanskritista ja prakriteista käytetään joskus yhteisnimitystä ''muinaisintia''.
 
SANSKRIT SUOMEN KIELESSÄ:
 
Pekka Ervasti kertoo jossakin teoksessaan, että vielä Atlantis-ajalla, joka kesti 5 miljoonaa vuotta eli noin 6-1 miljoonaa vuotta sitten, monet kansat ympäri maapallon puhuivat sanskritin kieltä. Erityisesti Kreikan ja latinan kielet vilisevät sanskritin sanoja.
 
Kalevalassa on myös runsaasti Suomen kielessä käytettyjä sanskritin sanoja kuten:
 
HIUKSET on sanskritiksi kassa eli kassapää, SAMA on sanskritiksi sama, SATA on sata ja ÄITI on sanskritiksi akka, jne.
 
 
SATA on sanskritii s jsta a.
 
 
Näitä sanskritin kielisiä sanoja suomen kielessä löysi jo Suomen ensimmäinen sanskritin kielen professori Otto Donner 1855-1870-luvuilla, joista on pieni luettelo vuonna 1870 painetussa Kalevalassa.
 
==Historia==
Vanhin tunnettu sanskritin muoto oli noin 1000-luvun eaa. [[Veda-kirjat|Veda-kirjoissa]] käytetty ''veedinen sanskrit'' eli [[muinaisindoarja]], joka varsinkin 1800-luvun alkupuolella samastettiin indoeurooppalaisen kantakielen kanssa. [[Mahabharata|Mahābhāratassa]] ja muissa hindueepoksissa käytettyä kielimuotoa kutsutaan ''eeppiseksi sanskritiksi'', jonka aikaan sanskrit oli jo kadonnut varsinaisena puhekielenä.{{lähde}}
 
Varhaisin sanskritin kielioppi on [[Pāṇini]]n noin 400-luvulla eaa. kirjoittama ''[[AṣṭādhyāyīAṣṭādhyāyī]]'', joka kuvaa sanskritin rakenteen 3 959 säännön avulla. Pāṇinin kielioppia pidetään edelleen korkeimpana auktoriteettina kielen suhteen, ja myöhemmät kieliopit ovat lähes yksinomaan sen kommentaareja.
 
== Merkitys ==

Navigointivalikko