Ero sivun ”Mika Sundqvist” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  6 kuukautta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(kuolinpäivä kuolinilmoituksesta)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
{{Korjattava/kuvitus}}
'''Yrjö Mikael ”Mika” Sundqvist''' ([[22. helmikuuta]] [[1947]] [[Kihniö]] – [[7. elokuuta]] [[2021]]<ref>Kuolinilmoitus, ''Aamulehti'' 5.9.2021, s. B20</ref> Kihniö) oli [[suomalainen]] [[musiikkituottaja]], [[populaarimusiikki|kevyen musiikin]] [[säveltäjä]] ja [[sanoittaja]], [[muusikko]] ja [[laulaja]]. Sundqvistin omistamalla [[MSL-studio]]lla on äänitetty suuri joukko suomalaisia äänilevyjä, erityisesti suuri osa [[Poko Rekords]]in tuotannosta. Myös valtaosa [[Juice Leskinen|Juice Leskisen]] levytyksistä on tehtytehtiin hänen studiollaan.
 
==Muusikon ura==
Sundqvist soitti 1970-luvun alkupuolella bassoa [[Paula Koivuniemi|Paula Koivuniemen]] ja [[Irwin Goodman]]in taustayhtyeissä. Vuonna 1974 [[Jukka Rautiainen]] pyysi hänet mukaan [[Alwari Tuohitorvi]] -yhtyeeseen, josta kolme jäsentä oli juuri eronnut asepalveluksen vuoksi. Yhtye oli erittäin suosittu keräten monella paikkakunnalla [[Hurriganes]]in veroisia yleisömääriä. Yhtyeen loppuvaiheessa se teki musiikkia englanniksi ja yhtyeen nimi lyhentyi muotoon Alwari T. Yhtyeen hajottua vuonna 1979 Sundqvist levytti suureksi [[hitti|hitiksi]] muodostuneen [[Huumorimusiikki|huumorilaulunsa]] ”Moottoripyörä on moottoripyörä”.
 
Hän perusti myös [[Seppo Tammilehto|Seppo Tammilehdon]] kanssa lyhytaikaiseksi jääneen Nonstop-yhtyeen. ”Moottoripyörän” humoristista tyyliä edusti myös Sundqvistin vuoden 1982 [[Syksyn Sävel]] -voittokappale ”Hormoonihiiret”. Myöhemmin Sundqvist keikkaili muun muassa [[haitari]]sti [[Veli-Matti Järvenpää]]n kanssa nimellä Veli-Matti Järvenpää & Mika Sundqvist Tex Mex Duo. Sundqvist sävelsi ja sanoitti kappaleita myös muille artisteille, esimerkiksi Popedan vuoden 1992 ”[[Kersantti Karoliina]]” -hitin sanoitus onoli Sundqvistin käsialaa. Sundqvist teki myös tilaustyönä moottoriurheilusankareista kertovia kappaleita: ”Häkkisen Mika” (1998), Tommi Mäkisestä kertova ”Puuppolan paholainen” (2001) sekä Marcus Grönholmista kertova ”Marcus” (2003, uusi versio 2007).
 
Mika Sundqvist käytti sanoittajana myös salanimeä Mr. Spirit. [[Popeda]]n vuoden 1984 ''[[Harasoo]]''-albumilla Sundqvistin nimi on kannessa muodossa ”Ludmila Sundqvistova” (albumi oli hyvin ”[[Venäjä|Venäjä-henkinen]]”, ja kannetkin kuvattiin [[Moskova]]ssa). Levyn ”Palle & The Boys” -kappaleessa taustalla kuuluva, [[Falsetti|falsetissa]] laulettu ”venäläinen sopraano” -osuus onoli Sundqvistin laulama. Tämän lisäksi Sundqvist teki mainosmusiikkia, kuten 1990-luvulla huvipuisto [[Visulahti|Visulahden]] tv-mainoksen musiikin sekä huvipuisto [[Wasalandia]]n tunnuskappaleen.
 
==Yksityiselämä==
2 789

muokkausta

Navigointivalikko