Ero sivun ”Dinofelis” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kh
Englanninkielisessä artikkelissa "70 cm tall" = 70 cm korkea. Englanninkielisessä artikkelissa myös mainitaan, että painoi noin 120 kg, mikä ei oikein sovi 70 cm pituuteen, varsinkaan kun on kissaeläin.
Rivi 17: Rivi 17:
}}
}}
{{korjattava|Kieltä huollettava. Tyyli ja sisältö lastenkirjasta (jollainen myös ainoa lähde on)}}
{{korjattava|Kieltä huollettava. Tyyli ja sisältö lastenkirjasta (jollainen myös ainoa lähde on)}}
'''Dinofelis''' oli keskikokoinen, noin 70 senttimetriä pitkä mutta vahva [[Kissaeläimet|kissaeläin]]. Se oli hyvin menestynyt ja sopeutuvainen peto, joka eli käytännössä koko [[maapallo]]lla. Laji oli levinnyt [[Pohjois-Amerikka]]an, [[Aasia]]an, [[Eurooppa]]an ja [[Afrikka]]an. ''Dinofelis'' eli 5–1,4 miljoonaa vuotta sitten metsissä ja tasangoilla. ''Dinofelis'' tarkoittaa "kauheaa kissaa".
'''Dinofelis''' oli keskikokoinen, noin 70 senttimetriä korkea mutta vahva [[Kissaeläimet|kissaeläin]]. Se oli hyvin menestynyt ja sopeutuvainen peto, joka eli käytännössä koko [[maapallo]]lla. Laji oli levinnyt [[Pohjois-Amerikka]]an, [[Aasia]]an, [[Eurooppa]]an ja [[Afrikka]]an. ''Dinofelis'' eli 5–1,4 miljoonaa vuotta sitten metsissä ja tasangoilla. ''Dinofelis'' tarkoittaa "kauheaa kissaa".


== Saalistus ==
== Saalistus ==

Versio 13. tammikuuta 2022 kello 12.33

Dinofelis
Dinofelis
Dinofelis
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Dinofelis
Katso myös

  Dinofelis Wikispeciesissä
  Dinofelis Commonsissa

Dinofelis oli keskikokoinen, noin 70 senttimetriä korkea mutta vahva kissaeläin. Se oli hyvin menestynyt ja sopeutuvainen peto, joka eli käytännössä koko maapallolla. Laji oli levinnyt Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan, Eurooppaan ja Afrikkaan. Dinofelis eli 5–1,4 miljoonaa vuotta sitten metsissä ja tasangoilla. Dinofelis tarkoittaa "kauheaa kissaa".

Saalistus

Dinofeliksen lihakset olivat hyvin kehittyneitä eturaajoissa ja niiden avulla se sai voimaa kaataa saaliinsa maahan. Sitten se puraisi saalista kaulaan kulmahampaillaan. Dinofelis saalisti antilooppeja, sikoja, nuoria hevosia ja Afrikassa paviaaneja sekä jopa Australopithecus afarensiksen kaltaisia ihmisen esi-isiä. Dinofelis luultavasti käyttäytyi kuin leopardi. Se ei ollut erityisen nopea, vaan odotti saalistaan piilossa, tappoi sen ja raahasi sitten saaliinsa puuhun, jossa se sitten söi saaliin rauhassa. Fossiiliaineistoon on jäänyt merkkejä tällaisesta käytöksestä. Dinofelis kuoli sukupuuttoon juuri viimeisimmän jääkauden alussa.

Lähteet

↑ Haines, Tim & Chambers, Paul: Esihistoriallinen eläinmaailma, s. 181. Gummerus, 2007. ISBN 978-951-20-7276-7.