Ero sivun ”Nemean leijona” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
229 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
kh + kuva
(kh + kuva)
[[Kuva:Mosaico Trabajos Hércules (M.A.N. Madrid) 01.jpg|thumb|250px|
{{korjattava/kieli}}
Herakles taistelee Nemean leijonan kanssa. Osa Espanjassa sijaitsevasta mosaiikista, joka on peräisin 200-luvun alkupuolelta.]]
 
'''Nemean leijona''' oli antiikin [[Kreikkalainen mytologia|kreikkalaisen mytologian]] hirviö. Sen synnystä on olemassa montauseita versiotaversioita. Leijona oli yksi [[Tyfon]]in ja [[Ekhidna]]n hirviölapsista tai [[Khimaira]]n ja kaksipäisen hirviökoira [[Orthos|Orthoksen]] lapsi. Vaihtoehtoisesti Nemean leijona on yhdistetty kuun jumalatarjumalattareen [[Selene]]en. Synnytettyään leijonan Selene pudotti sen kauhuissaan [[Kuu]]sta alas [[Tretos]]-vuorelle rankaisemaan palvojiaan laiminlyödyistä uhritoimituksista. Toisen version mukaan Selene loi leijonan jumalten kuningattaren [[Hera (mytologia)|Heran]], jumalten kuningattaren, pyynnöstä muovatenja muovasi sen karvaisen ruumiin meren vaahdosta. Sitten hän luovutti leijonan sateenkaaren jumalattarelle [[Iris|Irikselle]], joka vyötti suuren pedon taikavyöllään, ennen kuin laski sen maan pinnalle.
 
===Herakleen ensimmäinen urotyö:===
 
Nemean leijona sai surmansa [[Herakles|Herakleen]] kädestäsurmasi Nemean leijonan paljain käsin. Puolijumala Herakles oli [[Zeus]]-ylijumalan ja kuolevaisen [[Alkmene]]-nimisen naisen poika. Zeus oli naimisissa [[Hera (mytologia)|Hera]]-jumalattaren kanssa. Kostoksi miehensä uskottomuudesta Hera piinasi Heraklesta, kunnes häntämä menetti järkensä ja surmasi vaimonsa ja lapsensa. Rikoksen sovittamiseksi Herakleen oli palveltava kuningas [[Eurystheus]]ta, joka määräsi hänen suoritettavakseen 101kymmenen urotyötä. (niitäNiitä kertyi 12lopulta Eurystheuksenkaksitoista, hylätessäkun Eurystheus hylkäsi kaksi suoritetuista tehtävistä). NiistäEnsimmäinen ensimmäinentehtävä oli Nemean leijonan tappaminensurmaaminen.
 
====Herakleen ja Nemean leijonan taistelu====
 
Herakleen aseet menivät piloillevahingoittuivat osuessaan Nemean leijonaan:. nuoletNuolet sinkoutuivat sivuun, miekan terä taipui kuin lyijytanko, ja raskas nuija särkyi pedon kalloon. Leijona oli siis nujerrettava paljain käsin.
 
Kun Herakles löi järkälemäisellä nuijallaannuijalla petoa päähän, nuija särkyi säpäleiksi. Leijona ravisti päätään lopettaakseen korviensa soimisen, haukotteli ja vetäytyi luolaansa. Herakleen aseet olivat tehottomat, joten hän valitsi toisen menettelyn. Hän tukki luolan toisen sisäänkäynnin verkolla ja seurasi leijonaa veren tahrimaan luolaan. PimeydessäPimeässä Herakleen onnistui ahdistaa leijona nurkkaan ja hypätä sen niskaan varoen sen raivokkaita huitaisuja. Taistelu oli hirmuinen, sillä molemmilla oli yliluonnolliset voimat. Lopulta Herakles sai kätensä leijonan kaulan ympärille. Vastaan kamppaileva peto sai purtua Herakleelta yhden sormen poikki. Kivusta piittamattapiittaamatta [[sankari]] säilytti otteensa ja kuristi pedon hengettömäksi.
 
[[Kuva:Mycenae_lion_gate_dsc06382.jpg|thumb||250px|left|Mykenen leijonaportti]]
 
Alkuun Herakles oli ymmällään, miten nylkeäsaisi leijonaleijonan nyljetyksi, sillä sen nahkaan ei kuoleman jälkeenkään pystynyt mikään terä. Lopulta Herakles keksi käyttää pedon omia kynsiä, jotka leikkasivat taljaa. Nahasta Herakles valmisti itselleen panssaripuvun ja päästä kypärän.
 
Kun Herakles toi saaliinsa kuninkaalle todisteeksi urotyöstä, leijona oli kuolleenakin niin pelottava, että kuningas [[Eurystheus]] piiloutui saviruukkuun kieltäen Heraklesta koskaan palaamasta Mykeneen.
[[Mykene]]ssä on säilynyt muinainen leijonaportti, jonka yli 30003 000 vuotta vanhat leijonan kuvat kertovat ihmisten petoa kohtaan osoittamasta kunnioituksesta.
 
[[Mykene]]ssä on säilynyt muinainen leijonaportti, jonka yli 3000 vuotta vanhat leijonan kuvat kertovat ihmisten petoa kohtaan osoittamasta kunnioituksesta.
 
 
[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]
 
 
[[ast:Lleón de Nemea]]

Navigointivalikko