Ero sivun ”Philipp Ludwig Statius Müller” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korjausta, johdanto kuntoon
[katsottu versio][katsottu versio]
p (Botti poisti 13 Wikidatan sivulle d:q61366 siirrettyä kielilinkkiä)
(Korjausta, johdanto kuntoon)
 
'''Philipp Ludwig Statius Müller''' ([[25. huhtikuuta]] [[1725,]] Esens–5[[Esens]] – [[5. tammikuuta]] [[1776,]] [[Erlangen]]) oli [[saksa]]lainen [[eläintiede|eläintieteilijä]]., joka käytti [[Pseudonyymi|pseudonyymiä]] Philipp Alethophilus.
 
Hänen isänsä oli Esensin [[Luterilaisuus|luterilainen]] pastori Christian Anton Statius Müller ja äitinsä Maria Philippina Franke. Isän suku oli hollantilaista aatelia, äidin suku oli Sachsenista. 1740 Philipp Ludwig kävi koulua Gothassa ja 1741–1744 hän opiskeli Jenassa teologiaa ja filosofiaa. Kandidaatiksi hän valmistui Amsterdamissa 30. lokakuuta 1745. Vuonna 1757 hänestä tuli Erlangenin filosofian professori, vuodesta 1770 alkaen luonnontieteen ja saksan kielen professori. Müller oli sangen oppinut mies, siilä hän luennoi myös muun muassa logiikasta, metafysiikasta, retoriikasta, politiikasta, hollannin kielestä, kasvitieteestä, Linnén systematiikasta ja maantieteestä. Kirkollisissa tehtävissä hän saavutti valtionkirkon arkkidiakonin arvon 1771.
 
Vuosien 1773 ja 1776 välillä hän toimitti saksankielisen laitoksen [[Carl von Linné|Linnén]] ''Natursystem''istä. Vuoden 1776 täydennysosassa hän kuvaili useita uusia eläinlajeja, muun muassa [[dugongi]]n, [[guanako]]n, [[potto]]n, [[karibianhaikara]]n, [[kyläleski|kylälesken]], [[afrikanvaris|afrikanvariksen]] ja [[amerikankurmitsa]]n.
3 806

muokkausta

Navigointivalikko