Ero sivun ”Albrecht von Wallenstein” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva commonsista +typo
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(Luokka:Kolmikymmenvuotinen sota)
(Kuva commonsista +typo)
[[Image:Hw-wallenstein.jpg|thumb|150px|Albrecht von Wallenstein]]
'''Albrecht von Wallenstein''' (elokuun 24. [[1583]] – maaliskuun 25. [[1634]]) oli Böömiläinen aatelinen, sotilas ja poliitikko. Hänen panoksensa oli merkittävä [[Kolmikymmenvuotinen sota|Kolmekymmenvuotiseen sotaan]], vaikka hän kuolikin sen kuluessa sekä hän loi elinaikanaan niin mittavan palkkasoturiliiketoimen ettei sellaista ole ollut aiemmin eikä sen jälkeen.
 
Wallenstein valtuutettiin [[Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta|Pyhän saksalais-Roomalaisen Keisarikunnan]] puolesta kokoamaan armeija ja kukistamaan protestanttien separatistiset pyrkimykset. Valtansa huipulla Wallensteinilla oli, alaistensa komennossa, omassa yksityisarmeijassaan noin 50 000 miestä. Hän oli Böömin epälegitiimi hallitsija ja hänelle syntyi poliittisia pyrkimyksiä sen myötä kun hän menestyi sodassa. Näiden petosepäilyjen takia Pyhän saksalais-Roomalaisen Keisarikunnan vallanpitäjät murhauttivat hänet kesken Kolmekymmenvuotisen sodan.
 
Wallenstein käytti armeijansa rakentamiseen samoja metodeita kuin Eurooppalaiset ammattisotilaskomentajat [[1000-luku|1000-luvun]] alkupuolelta lähtien lähtien olivat käyttäneet: hän värväsi pystyviä komentajia värväämään ja johtamaan osastoja. Hän itse maksoi komentajilleen jotka hoitivat itse sotilaansa.

Navigointivalikko