Ero sivun ”H5N1” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt Anna turnajaisissa) ja palautettiin versio 19805245, jonka on tehnyt Nitraus: lähteetön
Merkkaus: Palautettu manuaalisesti aiempaan versioon
Rivi 10: Rivi 10:


Keväällä 2021 todettiin Suomessa ensimmäinen H5N1-tapaus, joka oli valkoposkihanhella Helsingistä Arabianrannasta.<ref>https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/valkoposkihanhella-lintuinfluenssaa-helsingissa/</ref>
Keväällä 2021 todettiin Suomessa ensimmäinen H5N1-tapaus, joka oli valkoposkihanhella Helsingistä Arabianrannasta.<ref>https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/valkoposkihanhella-lintuinfluenssaa-helsingissa/</ref>

Syksyllä 2021 Salon kaupungissa kuolleista fasaneissa havaittiin H5N1 jonka seurauksena linnustaminen kiellettiin.


== Muuntuminen ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi ==
== Muuntuminen ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi ==

Versio 28. syyskuuta 2021 kello 18.07

H5N1-viruksen levinneisyyskartta (toukokuu 2007), tummanpunaisella varmennetut ihmistartunnat ja vaaleammalla punaisella lintujen tartunnat.

H5N1 eli Hongkongin lintuinfluenssa on ihmiseen tarttuva lintuinfluenssaviruksen alalaji. Se kuuluu A-virusten H5-luokkaan, joka on H7-luokan ohella erityisen vaarallinen. Vuoden 1997 jälkeen H5N1-epidemiat ovat surmanneet kymmeniä miljoonia lintuja joko suoraan tai välillisesti, kun sairastuneet linnut on hävitetty pandemian ehkäisemiseksi. Yli sata ihmistä on saanut H5N1-tartunnan, ja kuolleisuus on 20–50 %.

H5N1 on herättänyt laajaa huolta, sillä viruksen on pelätty voivan muuntua laajan pandemian aiheuttavaksi tappajavirukseksi. Tämä edellyttää viruksen muuntumista ihmisestä ihmiseen ilmateitse tarttuvaksi, mitä ei tiedettävästi vielä ole tapahtunut. Virus on levinnyt maailmalle hitaasti – ensimmäinen tapaus Afrikan mantereella raportoitiin 8. helmikuuta 2006 Nigeriassa.

Vuoden 2011 marraskuussa hollantilaisen virologian professorin Ron Fouchierin johtama tutkimusryhmä onnistui luomaan erittäin tarttuvan version lintuinfluenssavirus H5N1:stä. Jos tämä mutaatio pääsisi leviämään, se voisi tappaa puolet Maapallon väestöstä.

H5N1 Euroopassa

Ensimmäinen tapaus, jossa H5N1:n todettiin tarttuneen EU:n alueella siipikarjaan, raportoitiin 23. helmikuuta 2006 itäranskalaisesta kalkkunatarhasta, jonka alueella oli aiemmin todettu kahdessa kuolleessa sorsassa H5N1-virusta. Tapauksen johdosta Japani on kieltänyt siipikarjan lihan tuonnin Japaniin ja on uhannut laajentaa kieltoaan myös hollantilaisiin tuotteisiin.

Keväällä 2021 todettiin Suomessa ensimmäinen H5N1-tapaus, joka oli valkoposkihanhella Helsingistä Arabianrannasta.[1]

Muuntuminen ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi

H5N1-viruksia.

Virus voi muuttua ihmisestä ihmiseen leviäväksi, jos virus muuntautuu esimerkiksi siassa, joka kantaa samanaikaisesti lintuinfluenssavirusta sekä ihmisen influenssavirusta.

Maailman terveysjärjestön mukaan vuonna 2006 todettiin ensimmäinen tapaus, jossa H5N1 oli todistettavasti muuntunut ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi: pohjoissumatralainen nainen oli tartuttanut seitsemän perheenjäsentään. Perheenjäsenet olivat ennen tartunnan saamista oleskelleet pitkiä aikoja tartunnan lähteenä toimineen naisen seurassa pienessä huoneessa. Kaikissa epäillyissä ihmisestä toiseen tarttumisissa tauti on levinnyt vain perheen sisällä, minkä jälkeen muuntunut virus on kuollut.[2]

Lähteet

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta H5N1.
  • Key Facts About Avian Influenza (Bird Flu) and Avian Influenza A (H5N1) Virus CDC Centers for Disease Control and Prevention Influenza Flu Homepage. 7.5.2007. Arkistoitu 13.8.2009. Viitattu 31.1.2020. (englanniksi)
  • Cumulative Number of Confirmed Human Cases of Avian Influenza A/(H5N1) Reported to WHO World Health Organization – WHO. 9.2.2006. Arkistoitu 13.2.2009. Viitattu 31.1.2020. (englanniksi)