Ero sivun ”Hyvä tahto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kotivalo (keskustelu | muokkaukset)
p genre
Kotivalo (keskustelu | muokkaukset)
täsmennys: erosivat piakkoin
Rivi 39: Rivi 39:
| tietok-lyh =
| tietok-lyh =
}}
}}
'''Hyvä tahto''' (''Den goda viljan'') on [[Ingmar Bergman]]in käsikirjoittama ja [[Bille August]]in ohjaama [[ruotsi|ruotsalainen]] television draamasarja vuodelta 1991 ja siitä lyhennetty noin kolmituntinen elokuva vuodelta [[elokuvavuosi 1992|1992]]. Se kertoo löyhästi tositapahtumiin pohjautuen Ingmar Bergmanin vanhempien tarinan ajalta ennen hänen syntymäänsä. Tarina julkaistiin myös kirjana, suomeksi vuonna 1991. Elokuvan pääosia, köyhää teologian opiskelijaa ja tämän porvarisperheessä kasvanutta puolisoa näyttelevät [[Samuel Fröler]] ja ohjaajan vaimo [[Pernilla August]].
'''Hyvä tahto''' (''Den goda viljan'') on [[Ingmar Bergman]]in käsikirjoittama ja [[Bille August]]in ohjaama [[ruotsi|ruotsalainen]] television draamasarja vuodelta 1991 ja siitä lyhennetty noin kolmituntinen elokuva vuodelta [[elokuvavuosi 1992|1992]]. Se kertoo löyhästi tositapahtumiin pohjautuen Ingmar Bergmanin vanhempien tarinan ajalta ennen hänen syntymäänsä. Tarina julkaistiin myös kirjana, suomeksi vuonna 1991. Elokuvan pääosia, köyhää teologian opiskelijaa ja tämän porvarisperheessä kasvanutta puolisoa näyttelevät [[Samuel Fröler]] ja ohjaajan silloinen vaimo [[Pernilla August]].


Televisiosarja tuotettiin yhdeksän eurooppalaisen televisioyhtiön yhteistuotantona. Mukana oli myös [[Yleisradio]], joka esitti sarjan joulukuussa 1991. Elokuvaversio sai maailmanensi-iltansa [[Cannesin elokuvajuhlat|Cannesin elokuvajuhlilla]] keväällä 1992 ja tuotiin Suomen teattereihin saman vuoden joulukuussa.
Televisiosarja tuotettiin yhdeksän eurooppalaisen televisioyhtiön yhteistuotantona. Mukana oli myös [[Yleisradio]], joka esitti sarjan joulukuussa 1991. Elokuvaversio sai maailmanensi-iltansa [[Cannesin elokuvajuhlat|Cannesin elokuvajuhlilla]] keväällä 1992 ja tuotiin Suomen teattereihin saman vuoden joulukuussa.

Versio 19. syyskuuta 2021 kello 20.53

Hyvä tahto
Den goda viljan
Ohjaaja Bille August
Käsikirjoittaja Ingmar Bergman
Tuottaja Lars Bjälkeskog
Säveltäjä Stefan Nilsson
Kuvaaja Jörgen Persson
Leikkaaja Janus Billeskov Jansen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ruotsi ym.
Tuotantoyhtiö Kanal 1 Drama
Levittäjä The Samuel Goldwyn Company
Netflix
SF Studios
Ensi-ilta 1991, elokuvaversio 1992
Kesto 325 min (tv-sarja)
182 min (elokuvaversio)
Alkuperäiskieli ruotsi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hyvä tahto (Den goda viljan) on Ingmar Bergmanin käsikirjoittama ja Bille Augustin ohjaama ruotsalainen television draamasarja vuodelta 1991 ja siitä lyhennetty noin kolmituntinen elokuva vuodelta 1992. Se kertoo löyhästi tositapahtumiin pohjautuen Ingmar Bergmanin vanhempien tarinan ajalta ennen hänen syntymäänsä. Tarina julkaistiin myös kirjana, suomeksi vuonna 1991. Elokuvan pääosia, köyhää teologian opiskelijaa ja tämän porvarisperheessä kasvanutta puolisoa näyttelevät Samuel Fröler ja ohjaajan silloinen vaimo Pernilla August.

Televisiosarja tuotettiin yhdeksän eurooppalaisen televisioyhtiön yhteistuotantona. Mukana oli myös Yleisradio, joka esitti sarjan joulukuussa 1991. Elokuvaversio sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla keväällä 1992 ja tuotiin Suomen teattereihin saman vuoden joulukuussa.

Elokuva voitti Cannesissa Kultaisen palmun, minkä lisäksi Pernilla August palkittiin parhaana naisnäyttelijänä[1]. Ruotsissa tuotanto toi Guldbagge-palkinnot parhaasta käsikirjoituksesta ja naispääosasta[2].

Rooleissa

 Pernilla August  Anna Bergman  
 Max von Sydow  Johan Åkerblom  
 Ghita Nørby  Karin Åkerblom  
 Lennart Hjulström  toimitusjohtaja Nordenson  

Lähteet

  1. Den goda viljan festival-cannes.com. Viitattu 19.9.2021.
  2. Den goda viljan (1992) svenskfilmdatabas.se. Viitattu 19.9.2021.