Ero sivun ”Keskustelu:Kemikaali” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Linnea (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 22: Rivi 22:
[[Käyttäjä:Wikiseli|Wikiseli]] 1. joulukuuta 2006 kello 19.31 (UTC)
[[Käyttäjä:Wikiseli|Wikiseli]] 1. joulukuuta 2006 kello 19.31 (UTC)


:Tuota määrittelyä käytetään kemikaalilaissa.
:Tuota määrittelyä käytetään kemikaalilaissa. Ja minusta on hyvä, että se olisi kokonaisuudessaan niin se tuo paremmin selväksi, että kaikki aineet yms. ovat kemikaaleja. Voisihan sen toki lyhentää muotoon "Kemikaali on yleisnimi, joka kattaa kaikki aineet.", mutta tuo ei ole niin selkeä. Mitkä aineet ja miktä valmisteet? Se alkuaineista ja niiden yhdisteistä kertoo, että kyllä kaikki mitä on olemassa, on kemikaaleja. – ''[[käyttäjä:linnea|linnea]]'' 2. joulukuuta 2006 kello 09.02 (UTC)

''- Sinä tapauksessa sitä määritelmää voi oikein hyvin käyttää. Mutta olisi hyvä, jos siinä määritelmässä kerrottaisiin, että se on kemikaalilaista ja ehkä viitattaisiin lakiin. [[Käyttäjä:Wikiseli|Wikiseli]] 3. joulukuuta 2006 kello 15.46 (UTC)
''
Ja minusta on hyvä, että se olisi kokonaisuudessaan niin se tuo paremmin selväksi, että kaikki aineet yms. ovat kemikaaleja. Voisihan sen toki lyhentää muotoon "Kemikaali on yleisnimi, joka kattaa kaikki aineet.", mutta tuo ei ole niin selkeä. Mitkä aineet ja miktä valmisteet?

''- Itse asiassa on selkeämpi. Kaikki on kaikki, ei voi olla muuta, Eihän silloin voi kysyä, mitkä niistä kaikista. _Kaikki_.[[Käyttäjä:Wikiseli|Wikiseli]] 3. joulukuuta 2006 kello 15.46 (UTC)''

Se alkuaineista ja niiden yhdisteistä kertoo, että kyllä kaikki mitä on olemassa, on kemikaaleja. – ''[[käyttäjä:linnea|linnea]]'' 2. joulukuuta 2006 kello 09.02 (UTC)

Versio 3. joulukuuta 2006 kello 18.46

'Kemikaali on yleisnimi, joka kattaa alkuaineista ja niiden yhdisteistä tehdyt aineet ja valmisteet. ' - Hmmmm, öööhh, millä nimellä pitäisi sitten kutsua sellaisia 'aineita ja valmisteita', jotka on tehty jostain muusta kuin 'alkuaineista ja niiden yhdisteistä'? Wikiseli 1. joulukuuta 2006 kello 12.54 (UTC)

Mikä sellainen sitten olisi? Hesarissa taisi olla juuri tänään sama määrittely. – linnea 1. joulukuuta 2006 kello 12.56 (UTC)

Yksi mahdollinen luokitus on kemikaalit ja (kemialliset) tuotteet. Kemikaaleista kuitenkin pitää muista seuraaava luokitus: 1. Alkuainekemikaalit 2. Yhdistekemikaalit

?. Katalyytit ja inhibiittorit

Ja tuotteista ehkä: 1. Välituotteet 2. Lopputuotteet



Minun ymmärrykseni mukaan 'aineet ja valmisteet' pitää tehdä alkuaineista ja niiden yhdisteistä. En ainakaan ihan heti keksi sellaista ainetta tai valmistetta, joka olisi tehty jostakin muusta kuin alkuaineista tai niiden yhdisteistä.

Tällöin lauseessa 'Kemikaali on yleisnimi, joka kattaa alkuaineista ja niiden yhdisteistä tehdyt aineet ja valmisteet' määre 'alkuaineista ja niiden yhdisteistä' on triviaali ja itseasiassa viraton ja tarpeeton. Lause on loogisesti ekvivalentti lauseen 'Kemikaali on yleisnimi, joka kattaa tehdyt aineet ja valmisteet' kanssa. Tämä kauneusleikkaus paljastaa, että määrittelyn informaatiosisältö on aika pieni. Eli onko määrittelyssä parantamisen varaa, vai onko sanan 'kemikaali' informaatiosisältö pieni tai jopa nolla? Wikiseli 1. joulukuuta 2006 kello 19.31 (UTC)

Tuota määrittelyä käytetään kemikaalilaissa.

- Sinä tapauksessa sitä määritelmää voi oikein hyvin käyttää. Mutta olisi hyvä, jos siinä määritelmässä kerrottaisiin, että se on kemikaalilaista ja ehkä viitattaisiin lakiin. Wikiseli 3. joulukuuta 2006 kello 15.46 (UTC) Ja minusta on hyvä, että se olisi kokonaisuudessaan niin se tuo paremmin selväksi, että kaikki aineet yms. ovat kemikaaleja. Voisihan sen toki lyhentää muotoon "Kemikaali on yleisnimi, joka kattaa kaikki aineet.", mutta tuo ei ole niin selkeä. Mitkä aineet ja miktä valmisteet?

- Itse asiassa on selkeämpi. Kaikki on kaikki, ei voi olla muuta, Eihän silloin voi kysyä, mitkä niistä kaikista. _Kaikki_.Wikiseli 3. joulukuuta 2006 kello 15.46 (UTC)

Se alkuaineista ja niiden yhdisteistä kertoo, että kyllä kaikki mitä on olemassa, on kemikaaleja. – linnea 2. joulukuuta 2006 kello 09.02 (UTC)