Ero sivun ”Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(Uusi sivu: '''Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka''' (YUTP) on yksi Euroopan unionin ulkosuhdepolitiikan välineistä. Vuonna 1992 tehty [[Sopimus Euroopan unionista|sopimuksessa Euroop...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka''' (YUTP) on yksi [[Euroopan unioni]]n ulkosuhdepolitiikan välineistä.
'''Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka''' (YUTP)Se on yksitoinen [[Euroopan unioni]]nunionin ulkosuhdepolitiikankolmesta välineistäperuspilarista. Vuonna [[1992]] tehty [[Sopimus Euroopan unionista|sopimuksessa Euroopan unionista]] määrittelee että YUTP käsittää kaikki Euroopan unionin turvallisuuteen liittyvät kysymykset, mukaan lukien asteittain määriteltävä yhteinen puolustuspolitiikka. [[Amsterdamin sopimus|Amesterdamin]] ja [[Nizzan sopimus|Nizzan]] sopimukset edelleen syvensivät ja määrittelivät tarkemmin yhteistyötä muun muassa kriisinhallinnan ja [[Länsi-Euroopan unioni]]n suhteen.
 
Yhteisestä politiikasta huolimatta jäsenvaltiot vastaavat edelleen yksin omasta ulkopolitiikastaan ja turvallisuudestaan, sillä YUTP ei kuulu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan. Toisaalta [[Euroopan unionin neuvosto|neuvosto]] pitää kuitenkin huolen siitä, että jäsenvaltiot pidättyvät toiminnasta, joka on unionin etujen vastaista tai heikentää sen yhdistävää vaikutusta jäsenvaltioiden kansainvälisissä suhteissa.
4 848

muokkausta

Navigointivalikko