Ero sivun ”Heb sed” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
9 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
p
farao > faarao
[katsottu versio][katsottu versio]
(Lisätään malline:commonscat-rivi (Commons-luokka P373 = Sed festival) ja luodaan Aiheesta muualla -osio)
p (farao > faarao)
 
[[Tiedosto:PepiI-SedFestivalStatuetteWithHorusFalcon BrooklynMuseum.png|pienoiskuva|oikea|FaraoFaarao [[Pepi I Meryre]]n [[alabasteri]]veistos, joka kuvaa kuninkaan pukeutuneena heb sed -juhla-asuun noin vuonna 2362 eaa.]]
'''Heb sed''' ([[egyptin kieli|muinaisegyptiksi]] ''ḥb-sd'', myös nimellä '''sed-festivaali''' eli '''hännän juhla''') oli muinaisessa [[Egypti]]ssä pidetty juhla [[faraofaarao]]n pitkään jatkuneen hallintokauden kunniaksi. Juhlan nimen arvioidaan liittyvän sakaalijumalaan nimeltä [[Wepwawet]] tai Sed.<ref>Shaw, Ian. Exploring Ancient Egypt. Oxford University Press. 2003. ISBN 0-19-511678-X. p. 53</ref> Juhlaa faraotfaaraot yleensä viettivät oltuaan vallassa kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä faraofaarao kävi läpi useita uskonnollisia [[riitti|riittejä]], joiden tarkoituksena oli osoittaa hänen edelleen olevan hyväkuntoinen ja kyvykäs hallitsija.
 
Heb sed -juhla toistettiin aina kolmen vuoden välein sen jälkeen, kun sitä oli kerran vietetty. Jotkut faraotfaaraot pelkäsivät, etteivät he elä kyllin vanhoiksi{{lähde|???}} viettääkseen heb sediä ja siksi he aikaistivat juhlaansa. Näihin faraoihinfaaraoihin kuuluivat muiden muassa [[Ramses II]] ja [[Hatsepsut]].{{lähde}} Heb sed -juhlaan kuului useita temppelirituaaleja, uhreja ja uskonnollisia kulkueita. Yksi heb sed -juhlan piirteistä oli suurikokoisen [[djed]]-pilarin kohottaminen, joka symboloi faraonfaaraon viriiliyttä ja hallituskauden pysyvyyttä.
 
Muinaisesta Egyptistä on löydetty satoja mainintoja Sed festivaalin vietosta.<ref> David O'Connor & Eric Cline, Amenhotep: Perspectives on his Reign, University of Michigan, 1998, p. 16.</ref> Juuriltaan vanhaa juhlaa vietettiin jos varhaisimpien dynastioiden aikana. Muun muassa [[Egyptin 1. dynastia|1. dynastian]] aikaisen faraofaarao [[Den]]in ja [[Egyptin 3. dynastia|3. dynastian]] faraofaarao [[Djoser]]in tiedetään viettäneen heb sediä.
 
Egyptiläinen tutkija [[Aymen Ibrahem]] on viimeaikaisissa tutkimukissaan tullut siihen tulokseen, että "ylimääräisten" (ennen 30. hallitusvuoden), ja ehkä joidenkin muidenkin, Heb Sed juhlien viettoon saattoi olla syynä täydellinen auringonpimennys.<ref>[https://www.eclipse-chasers.com/article/history/Akhet.shtml Akhet - The Horizon of Heaven or something else?]</ref>

Navigointivalikko