Ero sivun ”Honda Monkey” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 62.106.61.150 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Nitraus tekemään versioon.
Merkkaus: Pikapalautus Palauta-työkalulla
→‎Honda Monkey nykyään: Tieto tuotannon loppumisesta
Rivi 31: Rivi 31:
Yksi Monkeyn heikkous Suomen malleissa oli kevyt ja heikkorakenteinen etuhaarukka. Monkeyn nelitahtimoottori oli painava, ja suureksi osaksi siitä syystä mopon paino ylitti sen aikaiset mopojen painorajoitukset. Maahantuoja joutui vaihtamaan etupään kevyempään ja heikompaan, joka varsinkin kovassa käytössä väljähtyy helpostikin. Alkuperäistä (ei-kevennettyä) sekä kevennettyä etupäätä vahvempaa mallia saanee vieläkin tilattua eri varaosakaupoista.
Yksi Monkeyn heikkous Suomen malleissa oli kevyt ja heikkorakenteinen etuhaarukka. Monkeyn nelitahtimoottori oli painava, ja suureksi osaksi siitä syystä mopon paino ylitti sen aikaiset mopojen painorajoitukset. Maahantuoja joutui vaihtamaan etupään kevyempään ja heikompaan, joka varsinkin kovassa käytössä väljähtyy helpostikin. Alkuperäistä (ei-kevennettyä) sekä kevennettyä etupäätä vahvempaa mallia saanee vieläkin tilattua eri varaosakaupoista.


Honda Z50 Monkey on nykyään myynnissä ainoastaan Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolella<ref>http://www.hondaminitrail50.com/mini-bikes/history/z50-history-3/</ref> pääasiassa Aasiassa, mutta innokkaat harrastelijat tuovat niitä Eurooppaan yksityisinä, joten uusia Hondan valmistamia Monkey'ja saa vielä esimerkiksi Englannista sekä Saksasta tilaamalla. Erään internetsivun mukaan sen valmistaminen näille markkinoilla lopetettiin, koska se olisi pitänyt viedä EU:n vaatimiin jarrutesteihin.<ref name="koti.mbnet.fi/Honda Z50"/>
Honda Z50 Monkey oli 2010-luvulla myynnissä ainoastaan Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolella<ref>http://www.hondaminitrail50.com/mini-bikes/history/z50-history-3/</ref> pääasiassa Aasiassa, mutta innokkaat harrastelijat toivat niitä Eurooppaan yksityisinä, joten uusia Hondan valmistamia Monkey'ja sai vielä esimerkiksi Englannista sekä Saksasta tilaamalla. Erään internetsivun mukaan sen valmistaminen näille markkinoilla lopetettiin, koska se olisi pitänyt viedä EU:n vaatimiin jarrutesteihin.<ref name="koti.mbnet.fi/Honda Z50"/>

Keväällä 2017 Honda juhli malliston 50-vuotisjuhlaa rajoitetulla erikoismallilla, mutta ilmoitti samalla tuotannon päättyvän elokuussa 2017 Japanin tiukentaessa päästölakejaan kuten EU:ssa tehtiin jo vuonna 2005.<ref>{{Verkkoviite|osoite=https://japanesenostalgiccar.com/news-honda-monkey-celebrates-50th-anniversary-to-be-discontinued-in-august/|nimeke=NEWS: Honda Monkey celebrates 50th anniversary, to be discontinued in August|tekijä=Ben Hsu|julkaisu=Japanese Nostalgic Car|ajankohta=2017-04-04|viitattu=2021-08-13|ietf-kielikoodi=en-US}}</ref>


Suomessa on myöhemmin markkinoille tullut myytäväksi monia EU:n hyväksymiä, lähinnä kiinalaisvalmisteisia Honda Monkeyn kopiomalleja esimerkiksi Skyteam, [[Kinroad]], Glans Power, Skygo, Honlei, Baotian, Zhen Hua ja [[Jincheng (konevalmistaja)|Jincheng]]. Näissä on mallista riippuen erilaisia uudistuksia sekä parannuksia alkuperäiseen Monkeyhyn verrattuna, mm. vahvempi etuhaarukka, 12-voltin sähköjärjestelmä, vilkut, sähköstartti, levyjarru etupyörässä ja lisää merkkivaloja. Monet osat Monkeyn ja Jinchengin välillä ovat yhteensopivia.
Suomessa on myöhemmin markkinoille tullut myytäväksi monia EU:n hyväksymiä, lähinnä kiinalaisvalmisteisia Honda Monkeyn kopiomalleja esimerkiksi Skyteam, [[Kinroad]], Glans Power, Skygo, Honlei, Baotian, Zhen Hua ja [[Jincheng (konevalmistaja)|Jincheng]]. Näissä on mallista riippuen erilaisia uudistuksia sekä parannuksia alkuperäiseen Monkeyhyn verrattuna, mm. vahvempi etuhaarukka, 12-voltin sähköjärjestelmä, vilkut, sähköstartti, levyjarru etupyörässä ja lisää merkkivaloja. Monet osat Monkeyn ja Jinchengin välillä ovat yhteensopivia.

Versio 13. elokuuta 2021 kello 11.21

1998–1999 vuosimallin Honda Monkey

Honda Monkey (Z-sarja) on japanilaisen Honda Motor Companyn valmistama nelitahtinen mopo. Pitkäikäiseen sarjaan kuuluu useita malleja, kuten Z50A, Z50J, Z50M, Z50R ja ZB50. Joissakin maissa Honda Monkey luokitellaan minimotoksi. Monkeyn rakenne eroaa sisarmallistaan Daxista paitsi iskutilavuudeltaan, myös runkorakenteeltaan (Daxissa itsekantava pelti, Monkeyssa teräsputki). Monkeyn lisäksi Hondalla on muitakin apinoiden mukaan nimettyjä mopo- ja moottoripyörämalleja: Gorilla ja Ape.

Historia

Pienikokoiset ja kohtalaisen tehokkaat nykyistä Honda Monkeytä edeltävät mallit suunniteltiin alkujaan huvipuistokäyttöön japanilaisiin Tama Tech ja Suzuka Circuit -huvipuistoihin. Ensimmäinen vuonna 1961 huvipuistoissa käyttöön otettu malli oli Honda Z100 Monkey.[1] Siitä kehitettiin myyntiin Japanin ulkopuolelle malli CZ100.[2]

CZ100:sta parannellun Honda Z50M Monkey -malliston ensimmäinen malli näki päivänvalon vuonna 1967. Sitä myytiin Japanissa ja Euroopassa.[3]

Honda Z50A Monkey oli Hondan minimopojen toinen sukupolvi, jota myytiin Japanissa ja Euroopassa. Yhdysvaltoihin se tuli myyntiin 1969. Yhdysvaltojen markkinoilla se pysyi vuoteen 1978, kunnes siellä alettiin myydä crossimallia Z50R. Japanissa ja Euroopassa mallia Z50A myytiin vuoteen 1973 asti, jolloin sen nimeksi vaihdettiin Z50J. Malliston Suomeen tuonti lopetettiin 1999, mutta mallia valmistetaan edelleen.

Historiansa aikana pienikokoista ja näppärää Honda Monkeyta on käytetty lyhyen matkan siirtymissä monissa satamissa, varikkoalueilla, leirintäalueilla, tehtaissa ja huvipuistoissa. Eräs takaluukkuun mahtuvan Honda Monkeyn käyttötarkoitus on ollut toimia niin sanottuna "pelastusveneenä", mikäli auto hajoaisi ja matkaa olisi jatkettava.[4]. Myös koulutettujen sirkusapinoiden on väitetty ajaneen Honda Monkeylla.[5]

Suomeen ensimmäiset Honda Monkeyt tuotiin vuonna 1973, lähinnä vain muutamia kappaleita koekäyttöön, aluksi kevytmoottoripyöriksi tyypitettyinä.[6] Vuonna 1975 aloitettiin Monkeyn myynti mopona, ja aikaisemmin myydyt kevytmoottoripyörät uudelleentyypitettiin. Painorajoitusten takia Monkeyhyn jouduttiin vaihtamaan kevyempi etujousitus. Myös nopeus piti kuristaa pienemmäksi alkuperäisestä 60 km/h nopeudesta. Muista tavanomaisista mopoista poiketen se oli nelitahtinen.[6] Suomessa mopo saavutti nuorison keskuudessa lyhyessä ajassa kulttimaineen yhdessä toisen suositun pienipyöräisen mopon, Suzuki PV:n kanssa, jota Solifer alkoi tuoda Suomeen 1981 Monkeyn kilpailijaksi.

Honda Monkey Z50J:tä on maahantuotu Suomeen vuosina 1975–1999. Vuonna 1973 tuotiin ensimmäiset "mankit" Suomeen koekäyttöön. Niissä oli pieni tankki ja penkki sekä perä ilman jousitusta. Tätä mallia kutsutaan jäykkäperäksi.

Vuosimalleissa 1975–1979 tunnusomaista uudempiin malleihin oli, että runko oli hieman lyhyempi, koneen ylempien kiinnikkeiden reiät oli kolmion muotoiset, jalkatappirunko oli suomessa tehty, takaiskunvaimentimet kiinnitettiin pitkällä läpipultilla, tankin kiinnitys erilainen, jarrupoljin on erimuotoinen, kahvarungot olivat kiinteät, penkki oli pitkä ja kapea sekä tankki oli napattu jäykkäperästä painorajoitusten takia.

Seuraava näkyvä mallimuutos tuli vuonna 1979, jolloin tankki muutettiin isoksi. Lopullinen muutos "nykymuotoon" tapahtui vaiheittain, kun vuosille 1980–1981 tuli vanteiksi soikeareiälliset "traktorivanteet", pienet jarrurummut ja kaksi vaijerivälitteistä käsijarrua. Takajarru näistä löytyi vasemmasta kahvasta (vuodet -80 ja -81).

Vuosille 1982–1986 saatiin taas isot jarrurummut, pyöreäreiälliset vanteet, iso etuvalo, nopeusmittari ja virtalukko sekä pitkät että lyhyet ajovalot. Hammasrattaiden koko oli 12/45 (etu/taka). Vaihteisto oli kolmevaihteinen puoliautomaattivaihteisto, jossa haittana oli kytkinkeskiön herkkä hajoaminen, jos kytkin on väärin säädetty.

Mallivuodelle 1987 uudistuksia tuli monta, kun Monkeyhyn saatiin uusi tanko vanhojen kokoontaitettavien ns. pässinsarvien tilalle, akku ja kierrosluvunrajoitin lisättiin, ja tankintarrat muuttuivat siivistä neliömäisiksi. Akun myötä tuli myös vapaa-vaihteen merkkivalo. Nyt myös koneeseen kajottiin ensimmäistä kertaa lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Vaihteisto muutettiin nelivaihteiseksi ja kytkin vaihtui yksilevyiseen käsikäyttöiseen, nokkaketjun kiristysmekanismi vaihdettiin automaattiseen, sytytys muuttui kärjettömäksi ja sylinterinkantta muokattiin. Venttiilit, palotila ja kanavat pienenivät. Kiertokangen pituutta kasvatettiin kolmella millimetrillä ja mäntää vastaavasti madallettiin. Puristussuhteet nousivat 8.8:1:stä 10.1:1:een. Hammasrattaiden koko välimallissa oli 12/42. Lisäksi saatavilla oli Rothmans -erikosmalli vuosina 1988–1989 sekä valko-turkoosi erikoismalli vuonna 1990. Samana vuonna myös poistettiin pitkät ajovalot. Penkki muutettiin myös isommaksi.

Vuosina 1992–1999 tarrat tankissa muuttuivat pyöreäreunaisiksi ja moottorissa nokka-akseli muutettiin kuulalaakeroiduksi. Hammasrattaiden koko oli nyt 13/42. Vuonna 1992 suurennettiin vielä varatankin osuutta puolella litralla jolloin päätankin tilavuus jäi 4,5 litraan aiemman 5:n litran sijaan.

Honda Monkey nykyään

Honda Z50 Monkeyn suosion syynä oli luotettava nelitahtinen moottori sekä siten pieni polttoaineenkulutus ja huoltovapaus, mutta virittäminen on kallista, jos halutaan paljon tehoa. Toisaalta vakiota Monkeytä saa jo piristettyä huomattavasti poistamalla siitä kuristuksia, vaihtamalla välityksiä, isommalla kaasuttimella ja kierrostenrajoittimen ohittimella. Tämä onnistuu, koska Monkeyn moottori ilman kuristuksia on kohtalaisen tehokas. Kuten eräiden muidenkin mopojen kohdalla, maahantuoja on lisännyt kuristimet ja rajoittimet, jotta moottoriteho saadaan laskettua sallittuun 1,5:een kilowattiin.

Yksi Monkeyn heikkous Suomen malleissa oli kevyt ja heikkorakenteinen etuhaarukka. Monkeyn nelitahtimoottori oli painava, ja suureksi osaksi siitä syystä mopon paino ylitti sen aikaiset mopojen painorajoitukset. Maahantuoja joutui vaihtamaan etupään kevyempään ja heikompaan, joka varsinkin kovassa käytössä väljähtyy helpostikin. Alkuperäistä (ei-kevennettyä) sekä kevennettyä etupäätä vahvempaa mallia saanee vieläkin tilattua eri varaosakaupoista.

Honda Z50 Monkey oli 2010-luvulla myynnissä ainoastaan Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolella[7] pääasiassa Aasiassa, mutta innokkaat harrastelijat toivat niitä Eurooppaan yksityisinä, joten uusia Hondan valmistamia Monkey'ja sai vielä esimerkiksi Englannista sekä Saksasta tilaamalla. Erään internetsivun mukaan sen valmistaminen näille markkinoilla lopetettiin, koska se olisi pitänyt viedä EU:n vaatimiin jarrutesteihin.[6]

Keväällä 2017 Honda juhli malliston 50-vuotisjuhlaa rajoitetulla erikoismallilla, mutta ilmoitti samalla tuotannon päättyvän elokuussa 2017 Japanin tiukentaessa päästölakejaan kuten EU:ssa tehtiin jo vuonna 2005.[8]

Suomessa on myöhemmin markkinoille tullut myytäväksi monia EU:n hyväksymiä, lähinnä kiinalaisvalmisteisia Honda Monkeyn kopiomalleja esimerkiksi Skyteam, Kinroad, Glans Power, Skygo, Honlei, Baotian, Zhen Hua ja Jincheng. Näissä on mallista riippuen erilaisia uudistuksia sekä parannuksia alkuperäiseen Monkeyhyn verrattuna, mm. vahvempi etuhaarukka, 12-voltin sähköjärjestelmä, vilkut, sähköstartti, levyjarru etupyörässä ja lisää merkkivaloja. Monet osat Monkeyn ja Jinchengin välillä ovat yhteensopivia.

Vuonna 2018 Honda toi markkinoille uuden, 125 kuutioisen version Monkeystä. Tämä versio on hieman alkuperäistä 50 kuutioista suurempi ja teknisesti uudistettu, kuitenkin säilyttäen vanhan version ulkonäön ja perustuntuman.[9]

Tekniset tiedot

Merkki ja malli Honda Z50A/Z50J Honda Z50J Honda Z50J
Myyty 1980–1986 1987–1991 1992–1999
Moottori Honda ABO2 Honda ABO2E Honda ABO2E
Moottorin tyyppi 4-tahti 4-tahti 4-tahti
Jäähdytys ilma ilma ilma
Iskutilavuus 49 cm³ 49 cm³ 49 cm³
Männän halkaisija 39 mm 39 mm 39 mm
Iskun pituus 41,4 mm 41,4 mm 41,4 mm
Puristussuhde 8,8:1 10:1 10:1
Suurin teho, kW/rpm 1,34/6000 1,55/6500 1,44/6500
Vääntömomentti, Nm/rpm 2,67/3500 3,0/3500 3,0/3500
Kaasutin Keihin PAO2B Keihin PAO2C, 1991 Keihin PAO2D Keihin PAO2E
Pääsuutin kiinteä 58 (1991 55) 57
Tankki 5 l 5 l 4,5 l
Kytkin automaattinen keskipako märkä yksilevy märkä yksilevy
Vaihteita 3 4 (1 vapaa 2 3 4) 4 (1 vapaa 2 3 4)
Sytytysjärjestelmä kärjellinen magneetto kärjetön CDI kärjetön CDI
Jännite 6V 6V 6V
Sytytysennakko ajoitusmerkki vauhtipyörässä F, 20° Eykk ajoitusmerkki vauhtipyörässä F ajoitusmerkki vauhtipyörässä F
Katkojan kärkiväli 0,3–0,4mm - -
Sytytystulppa NGK CR6HS tai DENSO U20FSR-L NGK C6HA tai DENSO U20FS-L NGK CR6HSA tai DENSO U20FSR-U
Sytytystulpan kärkiväli 0,6–0,7 mm 0,6–0,7 mm 0,6–0,7 mm
Akku, V/Ah - 6/2 6/2
Pituus 1,315 m 1,315 m 1,315 m
Akseliväli 90 cm 90 cm 90 cm
Maavara 15 cm 15 cm 15 cm
Eturengas:
Koko 3,50x8 , 4,00x8 3,50x8 , 4,00x8 3,50x8 , 4,00x8
Paine 2 bar 2 bar 2 bar
Takarengas:
Koko: 3,50x8 , 4,00x8 3,50x8 , 4,00x8 3,50x8 , 4,00x8
Paine 2 bar 2 bar 2 bar
Sytytystulpan kiristysmomentti - 9–12 Nm -
Sylinterikannen kiristysmomentti 9–12 Nm 12 Nm 9–12 Nm

[6]

Lähteet

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Honda Monkey.