Ero sivun ”Mantelipistaasi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tyhjensi sivun
Revert to revision 1987931 dated 2006-12-01 16:16:48 by Laîche using popups
Rivi 1: Rivi 1:
{{korjattava/takso}}
'''Mantelipistaasi''' (''Pistacia vera'') on [[pistaasit|pistaasien]] (''Pistacia'') sukuun kuuluva kasvi. Sen luumarjojen vaaleanvihreää siementä, ns. pistaasipähkinää, käytetään mm. jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Sitä myydään myös paahdettuina ja suolattuina.

Mantelipistaasi kasvaa luonnonvaraisena Aasian keski- ja lounaisosien vuoristoalueilla kuten [[Iran]]issa, [[Afganistan]]issa ja [[Turkmenistan]]issa. Sitä viljellään yleisesti mm. Välimeren seudulla, Kaliforniassa ja Australiassa. Välimerellä on kasvanut luonnonvaraisena pienempisiemenisiä mantelipistaaseja. Puu kasvaa noin kymmenmetriseksi. Sen lehdet ovat kapeat, 10–20 cm pitkät. Se on kaksikotinen: hede- ja emikukat kasvavat eri yksilöissä.

{{Tynkä/Ruoka}}
[[Luokka:Hedelmät]]
[[Luokka:Pistaasit]]

[[ar:فستق]]
[[ca:Llentiscle]]
[[da:Pistacie]]
[[de:Pistazie]]
[[en:Pistachio]]
[[es:Pistacia vera]]
[[eo:Pistako]]
[[fr:Pistache]]
[[it:Pistacia vera]]
[[nl:Pistache]]
[[ja:ピスタチオ]]
[[sl:Pistacija]]
[[sr:Пистаћ]]
[[sv:Pistasch]]
[[zh:开心果]]

Versio 1. joulukuuta 2006 kello 18.17

Mantelipistaasi (Pistacia vera) on pistaasien (Pistacia) sukuun kuuluva kasvi. Sen luumarjojen vaaleanvihreää siementä, ns. pistaasipähkinää, käytetään mm. jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Sitä myydään myös paahdettuina ja suolattuina.

Mantelipistaasi kasvaa luonnonvaraisena Aasian keski- ja lounaisosien vuoristoalueilla kuten Iranissa, Afganistanissa ja Turkmenistanissa. Sitä viljellään yleisesti mm. Välimeren seudulla, Kaliforniassa ja Australiassa. Välimerellä on kasvanut luonnonvaraisena pienempisiemenisiä mantelipistaaseja. Puu kasvaa noin kymmenmetriseksi. Sen lehdet ovat kapeat, 10–20 cm pitkät. Se on kaksikotinen: hede- ja emikukat kasvavat eri yksilöissä.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.